Zaterdag 10/06/2023

AchtergrondKlootzakken-klassement

‘Een feminist is een dik varken dat niet genoeg seks heeft’: dit zijn de 15 foutste muzikanten ooit

Fat Mike, frontman van punkband NOFX.  Beeld Scattered Pictures
Fat Mike, frontman van punkband NOFX.Beeld Scattered Pictures

Nieuws zo oud als de straat, maar door alle in memoriams van de geniale Phil Spector (moordenaar, manipulatieve zot) en de berichten rond de van zijn sokkel gevallen Ariel Pink (Capitool-bestormer, vrouwenmepper) werden we er vorige week nog eens uitgebreid aan herinnerd: muzikaal talent en goede manieren zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Quod erat enzovoort: een lijst met vijftien muzikaal getalenteerde klootzakken van diverse pluimage.

Jurgen BeckersVincent Cardinaal en Frederick Vandromme

GG ALLIN

‘Niemand komt naar mijn shows om zich veilig en comfortabel te voelen.’

De feiten: Kevin Michael GG Allin is met voorsprong het vettigste ventje dat ooit in de rock-’n-roll heeft rondgelopen. Hij noemde zijn begeleidingsgroep The Murder Junkies, maar moord is zowat het enige waarvan hij bij leven niet kon worden beschuldigd. Hij deed zijn behoeften op het podium en maakte daar gaandeweg een deel van zijn act van, hij kapte alcohol en drugs naar binnen alsof zijn leven ervan afhing, en deed met veel plezier aan publiekelijke zelfverminking. Halfweg de jaren 80 zat hij zestien maanden in de cel nadat hij een vrouwelijke fan had verkracht en gemarteld, en haar bloed had gedronken. Allin ontkende de aanklacht niet, maar beweerde dat alles met wederzijdse toestemming was gebeurd. Hij overleed op 27 juni 1993 na een concert aan een overdosis heroïne.

Speciaal: Zijn echte naam was Jesus Christ Allin.

G.G. Allin in Club Spacefish in Orlando, Florida  Beeld WireImage
G.G. Allin in Club Spacefish in Orlando, FloridaBeeld WireImage

CHUCK BERRY

‘In een Toyota word je minder vaak tegengehouden door de politie.’

Chuck Berry, 1974 Beeld Walt Disney Television via Getty
Chuck Berry, 1974Beeld Walt Disney Television via Getty

De feiten: In 1944, dik tien jaar voor hij eigenhandig de rock-’n-roll uitvond, werd Chuck Berry veroordeeld tot drie jaar gevangenis voor een gewapende overval. Later, toen hij zijn eigen pretpark Berryland had en geld geen probleem meer was, zocht hij zijn criminele heil elders. Op het hoogtepunt van zijn roem zat hij twaalf maanden in de cel omdat hij een 14-jarig Mexicaans meisje illegaal de grens over had gereden – ze had hem bovendien van seksueel misbruik beschuldigd. In 1990, toen Chuck al een vieze ouwe rockgod was, beweerden verschillende vrouwen dat hij hen had gefilmd in de toiletten van zijn restaurant in St. Louis. Tijdens een inval in Berryland werd wel bezwarend beeldmateriaal gevonden, maar Berry kwam ervan af met een minieme veroordeling voor de eveneens aangetroffen marihuana. Een regeling met de gefilmde vrouwen zou hem wel 1,2 miljoen dollar lichter hebben gemaakt.

Verzwarende omstandigheden: Chuck Berry is de enige die Keith Richards ooit een muilpeer heeft verkocht.

SID VICIOUS

Quote: ‘Ik heb haar gedood… Ik kan niet zonder haar leven… Ze moet op mijn mes gevallen zijn.’ (Het eerste wat Sid Vicious uitbracht nadat hij, naar eigen zeggen, het lichaam van zijn vriendin Nancy Spungen had gevonden.)

De feiten: Vanbinnen was Simon John Ritchie naar verluidt een lieve jongen, maar het kwam er moeilijk uit: hij ranselde een journalist af met een fietsketting, lokte bewust vechtpartijen uit, martelde katten en was al dan niet verantwoordelijk voor de dood van zijn geliefde Nancy Spungen. Hij sloeg enkele weken later het lief van een meisje met wie hij wilde flirten, in het gezicht met een bierfles.

Van je familie moet je het hebben: Ritchies moeder gaf hem bij verschillende gelegenheden heroïne cadeau: de eerste keer toen hij nog een tiener was, de laatste keer op de avond vóór een overdosis hem fataal werd.

MICHAEL JACKSON

Quote: ‘Michael Jackson was één van de zachtste, meest liefhebbende mensen die ik ooit heb gekend. Hij heeft me ook zeven jaar lang seksueel misbruikt.’ (Wade Robson)

Michael Jackson Beeld Getty Images
Michael JacksonBeeld Getty Images

De feiten: Muzikaal natuurtalent, allround vreemde snuiter en ordinaire pedofiel: sinds 1993 vlogen de aanklachten Michael Jackson om de oren, te beginnen met die van de 12-jarige Jordan Chandler, die hem van verregaande bepoteling beschuldigde. Michael Jackson had zoveel geld, en zijn advocaten zoveel smoezen en praatjes, dat ze er telkens in slaagden de beschuldigingen in het niets te laten oplossen als betrof het Wacko’s neus. De zaak-Chandler werd in 1994 afgesloten met een schikking van maar liefst 23 miljoen dollar. Toen Michael Jackson in 2003 in een documentaire toegaf met kinderen het bed te delen en daar geen graten in te zien, viel de politie binnen in zijn huis in Neverland. Er volgden negen aanklachten, waarvan zeven voor kindermisbruik, en een rechtszaak. Op 13 juni 2005 werd hij wegens gebrek aan bewijzen vrijgesproken. Vier jaar later overleed The King of Pop op zijn 50ste aan een hartstilstand. De documentaire ‘Leaving Neverland’, waarin Wade Robson en James Safechuck over jarenlang misbruik getuigen, schoot Jacksons imago definitief aan flarden.

Bonus: Michael Jackson organiseerde een nephuwelijk met de toen 11-jarige James Safechuck, en gaf de jongen zelfs een trouwring.

null Beeld HUMO
Beeld HUMO

FAT MIKE

‘Het leven is zo kort, dat je wel raar móét doen. Sterker: wie niet raar doet, is raar.’

De feiten: ‘Fat’ Mike Burkett, zanger-bassist van NOFX en notoir querulant, is niet alleen één van de meest beruchte ruziestokers in de muziekindustrie. Als zijn alter ego Cokie the Clown, een soort stand-upcomedian met een slecht karakter, trakteerde hij in 2010 zijn publiek op South by Southwest op een wel érg extreem en naar eigen zeggen waargebeurd incestverhaal, inclusief beelden, waarna hij glaasjes tequila uitdeelde. Terwijl de mensen in de zaal die leegdronken, toonde Cokie een filmpje waarop te zien was hoe hij de glaasjes vooraf backstage vol had gepist.

Eerlijk is eerlijk: In 2014 tackelde Fat Mike een fan die op het podium was geklommen, en trapte hem in het gezicht. Hij maakte het wel meteen goed: het slachtoffer mocht hem terugtrappen.

PHIL RUDD

‘Ik heb dingen gedaan die ik beter had gelaten. We hebben allemaal een kruis te dragen.’

Phil Rudd, 2014 Beeld Getty Images
Phil Rudd, 2014Beeld Getty Images

De feiten: Jarenlang kon men AC/DC-drummer Phil Rudd van weinig meer beschuldigen dan van zuipen als een forel. In de zomer van 2014 bracht hij zijn eerste soloplaat uit, en ook dat viel nog te vergoelijken, maar dat hij zijn medewerkers de schuld gaf van de tegenvallende verkoop, de helft van hen ontsloeg en eentje met de dood bedreigde, was toch iets minder. Rudd beloofde een vriend 150.000 dollar, een auto en een huis, als die het doelwit wilde omleggen. Hij deelde de ongelukkige gelukkig echter mee dat hij hem zou laten vermoorden, waarna die wijselijk de politie alarmeerde. Rudd werd prompt uit AC/DC gegooid en riskeerde zeven jaar cel, maar het bleef bij acht maanden huisarrest wegens gebrek aan bewijzen. De rechter viel vooral over de hoeveelheid drugs die ten huize Rudd werd ontdekt. Een gouden tip: laat altijd wat stuff rondslingeren, zodat uw dure advocaten daarmee de aandacht kunnen afleiden van de vervelender feiten. Zie ook Chuck Berry.

Epiloog: Phil Rudd zit intussen weer bij AC/DC, en drumde op het eind vorig jaar verschenen Power Up.

TED NUGENT

‘Een feminist is een dik varken dat niet genoeg seks heeft.’

Ted Nugent in Bloomington, Minnesota, 1984.  Beeld Getty Images
Ted Nugent in Bloomington, Minnesota, 1984.Beeld Getty Images

De feiten: Hardrocker, vrouwenhater, wapenfetisjist: all in a day’s work voor Terrible Ted Nugent, de redneck die al minstens vijf decennia de aandacht weet te trekken – niet met zijn inwisselbare songs, maar met al wat daaromheen walmt. Pro Trump, pro wapens, pro onzin à volonté en anti abortus, helaas ook pro relaties met minderjarige meisjes en racistische lastercampagnes tegen Barack Obama.

Karma bestaat, want: gelovige Ted heeft niet alleen zijn carrière, maar ook de National Rifle Association richting afgrond geloodst als notoir bestuurslid: de Amerikaanse wapenlobby heeft vorige week het faillissement aangevraagd. Er moet wel een God zijn, alleen niet die van Ted.

JIM GORDON

‘Let’s make the best of the situation / Before I finally go insane’ (uit ‘Layla’).

Jim Gordon in de Command Studios Beeld Redferns
Jim Gordon in de Command StudiosBeeld Redferns

De feiten: In de jaren 60 en 70 was Jim Gordon een fenomenale sessiedrummer voor sterren als Joe Cocker, George Harrison, Traffic, Frank Zappa, The Beach Boys, Jackson Browne, Alice Cooper, John Lennon en John Lee Hooker, to name but a few. Gordon was ook lid van Eric Claptons Derek and the Dominos, en coauteur van de classic ‘Layla’. Maar toen begon hij stemmen in zijn hoofd te horen: hij stopte met slapen en drummen, en hongerde zichzelf uit. Op 3 juni 1983 ging hij zijn 72-jarige moeder te lijf met een hamer, en hij vermoordde haar vervolgens met een slagersmes – een zwaar geval van schizofrenie, kortom. Gordon werd veroordeeld tot zestien jaar in een psychiatrische gevangenis, maar is nog altijd niet op vrije voeten. In een hoorzitting in 2005 beweerde hij dat zijn moeder nog leefde, en op een zitting in 2014 kwam hij niet opdagen.

Not so fun fact: Begin jaren 70 had Jim Gordon een relatie met Rita Coolidge. Toen hij haar in de gang van een hotel in het gezicht had geslagen, brak ze met hem. Niet zo onverstandig, zou later blijken.

LEAD BELLY

‘Zonder Lead Belly hadden The Beatles nooit bestaan.’ (George Harrison)

De feiten: Legendarisch charismatische folk- en blueszanger, met een muzikale nalatenschap die haar gelijke niet kent, postuum aanbeden door onder anderen Johnny Cash, Bob Dylan, Frank Sinatra, Kurt Cobain en Jack White. Maar Huddie Ledbetter belandde ook tot drie keer toe in de gevangenis wegens moord of poging tot, en nog een handjevol keren voor minder zware steek- of vechtpartijen.

Pardon: Lil Wayne had vorige week 2 miljoen dollar veil voor een presidentieel pardon, in 1925 mocht Lead Belly de gevangenis verlaten nadat hij een liedje voor de Texaanse gouverneur Pat Morris Neff had geschreven.

Varg Vikernes

‘De bekendste en grootste Griekse filosofen uit de oudheid hadden allemaal blond haar en blauwe ogen. Is het toeval dat, toen de rassen daar vermengd raakten, die cultuur plots geen grote filosofen meer voortbracht?’

Kristian Vikernes, aka Varg Beeld AFP
Kristian Vikernes, aka VargBeeld AFP

De feiten: Welkom in de binnenste cirkel van de hel. Varg Vikernes joeg Noorwegen de stuipen op het lijf door niet alleen kerken af te branden, maar in 1993 ook Mayhem-kompaan Euronymous te vermoorden. Vikernes (we gaan niet al zijn aliassen opsommen) bekeerde zich wel in de cel: niet tot God, maar tot Adolf Hitler.

Just black metal things: Vóór Varg Euronymous vermoordde, had die het lichaam van Mayhem-zanger Dead gevonden, die zelfmoord had gepleegd. Alvorens de politie te bellen nam die eerst een foto van het stoffelijk overschot, een beeld dat later op de hoes van één van hun platen zou belanden.

IKE TURNER

‘Alles draait rond een gat. Je hebt het gaatje in de kop van je penis, daar waar de pis uit komt. Voeg de penis bij de vagina, weer een gat, en je creëert leven. Tussendoor blijf je in leven door voedsel in een gat te stoppen. En als het allemaal voorbij is, worden we in een gat gegooid.’

Ike en Tina Turner Beeld Redferns
Ike en Tina TurnerBeeld Redferns

De feiten: Eén van de pioniers van de rock-’n-roll, maar ook een gewelddadige, amorele tiran die het leven van onder anderen Tina Turner jarenlang tot een hel maakte. In ’99 verontschuldigde hij zich in zijn autobiografie ‘Takin’ Back My Name’ door te zeggen dat hij nooit echt van Tina had gehouden, en alleen bij haar was gebleven omdat ze plots zwanger was – je moet al een speciaal kaliber lul zijn om niet te begrijpen dat dat het alleen maar erger maakt.

Weetje: Ike Turner schrijft in zijn autobiografie ook dat hij de uitvinder van de stroboscoop is.

JOE MEEK

‘Hij was er de mens niet naar om oud te worden. Hij had drugs nodig om in slaap te raken, en drugs om hem overdag op gang te houden. Het werd te veel.’ (David Peters, woordvoerder van de later opgerichte Joe Meek Appreciation Society.)

Joe Meek in zijn slaapkamerstudio Beeld Getty Images
Joe Meek in zijn slaapkamerstudioBeeld Getty Images

De feiten: Meet de Britse Phil Spector. Getalenteerd producer en enkele jaren zeer gewild wegens zijn magic touch, maar ook agressief, onberekenbaar en bijzonder labiel: in ’67 vermoordde hij zijn hospita Viola Shenton, omdat ze een keer te veel had geklaagd over het lawaai dat hij in huis maakte. Naar verluidt liep Meek al wat nerveus rond, omdat de politie hem verdacht van een moord die hij niet had gepleegd. Hij schoot Shenton in de rug, en daarna zichzelf door het hoofd.

Mijlpaal: Een half jaar voor zijn dood nam Meek samen met popgroep The Tornados het B-kantje ‘Do You Come Here Often?’ op, dat nu bekendstaat als de allereerste, zeer openlijke gay popsong in de Britse muziekgeschiedenis, compleet met flirterig gesprekje in de mannentoiletten.

IAN WATKINS

‘It was mega lolz.’

De feiten: Qua weerzinwekkendheid hors catégorie: Ian Watkins was de zanger van sindsdien ontbonden emo- en numetalband Lostprophets, en werd tot 29 jaar veroordeeld na seksuele handelingen met zeer jonge kinderen, waaronder een poging tot verkrachting van een 1-jarige, en het bezit van kinderporno.

Zie helaas ook: Peter McNeal, voorheen drummer bij Cake, zit een gevangenisstraf van 15 jaar uit nadat hij een 3-jarig meisje had gemolesteerd.

R. KELLY

‘Amerika haat mij, terwijl ze me niet eens kennen! Eigenlijk is Osama bin Laden de enige die echt weet hoe ik me nu voel.’

R. Kelly in Detroit, 2018 Beeld Getty Images
R. Kelly in Detroit, 2018Beeld Getty Images

De feiten: Out comes da freak. Over de geruchten dat Robert Sylvester Kelly een pervert was, werden in de jaren 90 al flauwe grappen gemaakt. Het kwam in 2019 tot een kookpunt toen documakers van de BBC bewijzen hadden dat R. wel héél jonge meisjes verleidde, min of meer in de slavernij dwong en zelfs ‘als huisdieren behandelde’. Journalist Jim DeRogatis, die zich bijna twee decennia in de zaak-Kelly heeft vastgebeten: ‘Dat hij het tientallen jaren kon blijven doen, bewijst nog eens dat de maatschappij niet maalt om jonge zwarte vrouwen. Had hij zich aan een blank meisje vergrepen, dan was hij twintig jaar geleden gelyncht door een woedende meute.’

Bijnaam: Toen de geruchten bleven aanhouden, noemde Kelly zichzelf ineens The Pied Piper of R&B – een verwijzing naar de sage over de rattenvanger van Hamelen, die kinderen ontvoerde. Toen een journalist vroeg of hij dat zelf niet te bar vond, gebaarde hij van kromme haas: ‘Ik bedoelde alleen maar dat ik veel fluiten verwerk in mijn r&b.’

DMX

‘Ik ben gelukkig met de kleine dingen in het leven.’

De feiten: Bij de burgerlijke stand en bij de politie kennen ze DMX beter als Earl Simmons. De rapper, die eind jaren 90 hoge toppen scheerde met hits als ‘Party Up’ en ‘What’s My Name’, belandde de afgelopen drie decennia minstens dertig keer achter de tralies. Hij zit sinds zijn 14de aan de crack, vloog al op zijn 16de in de cel omdat hij een hond had gestolen, en bezondigde zich daarna aan autodiefstal, dierenmishandeling, rijden zonder rijbewijs (meestal onder invloed), wapen- en drugbezit, en het dragen van een valse identiteit. Zijn voorlopig laatste keer achter de tralies was voor belastingontduiking. DMX is op vrije voeten sinds 25 januari 2019. Laat het aftellen beginnen.

Een ongeluk komt nooit alleen: De rapper is ook vader van vijftien kinderen bij verschillende vrouwen, en werd al herhaaldelijk veroordeeld omdat hij geen alimentatie betaalt.

DMX, 2017 Beeld WireImage
DMX, 2017Beeld WireImage

ONEERVOLLE VERMELDINGEN

Vince Neil (dronken doodrijder), Carlo Gesualdo (dubbele moord, zij het in de 16de eeuw), Morrissey (allround moeilijke mens), 6ix9ine (ontuchtige handelingen met een minderjarige), Chad Kroeger (Chad Kroeger), Phil Anselmo (neonazi) en James, Chris én Bobby Brown (vrouwenmishandelaars).

© HUMO

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234