Dinsdag 03/08/2021

Streaming

Eén dagje bingewatchen en klaar: de beste miniseries nu op Netflix

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt als er series bijkomen of vertrekken op Netflix. Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Alias Grace

Alias Grace Beeld Netflix
Alias GraceBeeld Netflix

‘The Handmaid’s Tale’ is één van de meestbesproken reeksen van de afgelopen jaren, maar rond deze andere verfilming van een boek van Margaret Atwood bleef het stil toen ze eind 2017 op Netflix verscheen. Onterecht, want ‘Alias Grace’, een op feiten gebaseerd kostuumdrama, draait niet alleen rond dezelfde thema’s als ‘The Handmaid’s Tale’, het is ook bétere televisie.

Sarah Gadon schittert als Grace Marks, een jonge vrouw uit de 19de eeuw die beschuldigd wordt van moord op het koppel bij wie ze als dienstmeid werkt. Een groepering die tegen de doodstraf ijvert, wil bewijzen dat ze ontoerekeningsvatbaar is, en daarom moet Grace tegen een psychiater haar hele leven uit de doeken doen. En dat leven bestaat vooral uit uitbuiting, onderdrukking en ontmoetingen met mannen die vinden dat ze recht hebben op haar en haar lichaam. Of zoals haar beste vriendin zegt: ‘De echte vloek van een vrouw zijn, is dat je moet omgaan met alle nonsens van mannen.’

American Crime Story: The People vs. OJ Simpson

American Crime Story: The People vs. OJ Simpson Beeld COURTESY FX
American Crime Story: The People vs. OJ SimpsonBeeld COURTESY FX

Beide reeksen van ‘American Crime Story’, waarin telkens een opzienbarende zaak wordt naverteld, zijn beschikbaar op Netflix. Het seizoen over de moord op modeontwerper Gianni Versace is ook een aanrader, maar de serie over het proces tegen O.J. Simpson, in 1994 beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, is een meesterwerk.

Alle sappige verhalen en legendarische beelden – de achtervolging op Simpsons witte Bronco! – passeren de revue, maar de reeks laat ook goed zien hoe de zaak, op het snijpunt van rijkdom, roem en ras, symbool kwam te staan voor Los Angeles en de VS in hun geheel. Bonus: de glansrol van David Schwimmer, alias Ross uit ‘Friends’, die de show steelt als Rob Kardashian, beste vriend van Simpson en vader van Kim en co.

Charité

Charité Beeld Netflix
CharitéBeeld Netflix

Deze miniserie uit 2017 was enorm populair in Duitsland: niet altijd een goed teken, maar in dit geval terecht. Ida is een jonge vrouw die in het Berlijn van 1888 met een acute appendicitis in het Charité-ziekenhuis belandt, en er als verpleegster aan de slag gaat om de kosten van haar operatie te kunnen terugbetalen.

We volgen binnen de muren van deze befaamde (en nog steeds bestaande!) instelling niet alleen Ida’s belevenissen, maar ook die van legendarische wetenschappers als Robert Koch, Emil von Behring en Paul Ehrlich, eminente geleerden die allerlei belangwekkende ontdekkingen hebben gedaan en – move over, McDreamy! – ook meer dan een beetje de katjes in het donker knepen. Mocht u nog een aanbeveling nodig hebben: de makers leverden eerder al fraais als ‘Unsere Mütter, unsere Väter’ en ‘Deutschland 83’ af.

Collateral

Collateral Beeld Netflix
CollateralBeeld Netflix

Een pizzajongen wordt doodgeschoten in de straten van Londen, vlak nadat hij in een appartement een doos heeft afgeleverd. De moord lijkt willekeurig en zonder motief, maar de dader ging zo professioneel te werk dat het wel met voorbedachten rade moet zijn geweest.

Rechercheur Kip Glaspie (een sterke Carey Mulligan) moet uitzoeken wat er precies aan de hand is, en in vier afleveringen legt zij een complot bloot waarin Britse militairen, de veiligheidsdienst MI5 en mensensmokkelaars een hoofdrol spelen. Veel minder hyperkinetisch dan het vergelijkbare ‘Bodyguard’, maar erg goed geschreven en geacteerd.

De Twaalf

De Twaalf Beeld VRT
De TwaalfBeeld VRT

Vorig jaar nog een kijkcijfersucces voor Eén, nu ook op Netflix: het rechtbankdrama over de van twee moorden beschuldigde Frie Palmers (Maaike Cafmeyer) en de twaalf juryleden die moeten bepalen of de verdachte echt haar kind en haar vroegere vriendin om het leven heeft gebracht. De achtergrondverhalen van de juryleden zijn soms een beetje bij de haren getrokken en ook de plot is niet geheel vrij van gaten, maar Cafmeyer en Josse De Pauw als haar advocaat staan ijzersterk te acteren en ‘De Twaalf’ blijft spannend tot aan de ontknoping.

Godless

Godless Beeld Ursula Coyote/Netflix
GodlessBeeld Ursula Coyote/Netflix

Geen slecht woord over ‘Deadwood – The Movie’, maar de titel die de originele westernserie in kwaliteit en sfeer het dichtst kan benaderen, is deze reeks uit 2017. ‘Godless’ speelt zich ook grotendeels af in een klein dorpje, La Belle, waar een mijnongeluk zo goed als de hele mannelijke populatie heeft weggevaagd. Als de handlanger van een gewetenloze crimineel (een geweldige Jeff Daniels) zijn baas berooft en daarna zijn toevlucht zoekt in het dorp, moeten de inwoonsters zich voorbereiden op het ergste. Maar de vrouwen van het Wilde Westen waren niet te onderschatten, zo blijkt, zelfs als hun tegenstander een sadist is die zonder verpinken kinderen laat opknopen.

London Spy

London spy Beeld WTTV Limited
London spyBeeld WTTV Limited

‘London Spy’, oorspronkelijk gemaakt voor de BBC, is een mix tussen een spionagereeks en een liefdesdrama, en gaat over een jongeman die ontdekt dat zijn verdwenen geliefde een dubbelleven leidde en naar hem op zoek gaat. Het resultaat is echter geen flitsende actie à la James Bond of Jason Bourne, maar een ontroerende mijmering over verdriet, afscheid en de onmogelijkheid om iemand anders echt te kennen. Gemaakt door een landgenoot bovendien, regisseur Jakob Verbruggen.

Manhunt: Unabomber

Manhunt: Unabomber Beeld Zachary Galler
Manhunt: UnabomberBeeld Zachary Galler

Een dramareeks die inhaakt op de true crime-hype, waarin de zaak rond de zogenaamde Unabomber tot in de details gereconstrueerd wordt. Ted Kaczynski, een academicus die zich teruggetrokken had uit de maatschappij, stuurde vanaf eind jaren 70 bombrieven naar doelwitten over de hele VS, om te protesteren tegen wat hij zag als de gesel van de vooruitgang. Het duurde zeventien jaar tot de FBI hem uiteindelijk kon vatten, na wat nog steeds de duurste en intensiefste zoektocht uit de geschiedenis van het bureau is.

‘Manhunt: Unabomber’ focust, tussen de reconstructies van de aanslagen door, vooral op hoe FBI-agenten stukje bij beetje de puzzel probeerden te leggen, en slaagt erin om daar vijf uur televisie uit te puren die u nagelbijtend zult volgen.

Maniac

Maniac Beeld Netflix
ManiacBeeld Netflix

Twee hipsters met psychische problemen (gespeeld door Emma Stone en Jonah Hill) doen mee aan een futuristische medische behandeling die hen van hun trauma’s af moet helpen. Tijdens het experiment duikelen de proefpersonen heen en weer tussen de echte wereld en dromen en hallucinaties waar ze hun angsten en zorgen onder ogen zien.

Het is vooral in dat tweede luik dat de schrijvers hun fantasie de vrije loop laten, waardoor je de ene keer naar een romantische komedie uit de jaren 80 en de andere keer naar een parodie op ‘Lord of the Rings’ kunt zitten kijken. Maar tussen alle spielereien door, slagen de makers er ook in om je echt te laten meeleven met de twee hoofdpersonages, die op zoek zijn naar een doel in hun leven en een manier om met hun pijn om te gaan.

Self Made

Self Made Beeld Netflix
Self MadeBeeld Netflix

‘Damn, hoe groot wil jij wel worden?’, vraagt iemand aan ‘madam’ C.J. Walker (Octavia Spencer uit ‘Hidden Figures’) in de vierdelige miniserie ‘Self Made’. ‘Zo groot als Carnegie, Ford en Rockefeller samen’, antwoordt die zonder verpinken. Geen geringe ambitie, want Walker was een zwarte vrouw in het Amerika van de 19e eeuw, niet echt een bevolkingsgroep die het succes in de schoot geworpen kreeg. Maar tegen alle weerstand in bouwde Walker met haar eigen lijn van haarverzorgingsproducten een zakenimperium op dat weliswaar niet zo groot werd als dat van Carnegie, Ford of Rockefeller, maar dat van haar wel een van de rijkste zwarte vrouwen van het land maakte.

Seven Seconds

Seven Seconds Beeld Netflix
Seven SecondsBeeld Netflix

Schier onbekend en erg ondergewaardeerd misdaaddrama uit 2017 over een witte politieagent die in Jersey City, nabij New York, een zwarte tiener doodrijdt en daarop zijn collega’s inschakelt om alles in de doofpot te stoppen. Terwijl de raciale spanningen hoog oplopen, proberen enkele onderzoekers de waarheid boven water te krijgen en de familie (onder wie de moeder, gespeeld door een indrukwekkende Regina King) rust te geven. In tijden van Black Lives Matter brandend actueel en beklijvend tot het einde.

Stateless

Stateless Beeld BEN KING/NETFLIX
StatelessBeeld BEN KING/NETFLIX

Het migratieprobleem lijkt geen sexy onderwerp voor een tv-serie, maar de Australische reeks ‘Stateless’ kruipt sneller onder je huid dan Dries Van Langenhove ‘#omvolking’ kan tweeten. De serie, bedacht door Cate Blanchett, vertrekt vanuit het waargebeurde verhaal van Cornelia Rau, een Duits-Australische airhostess die in 2005 per vergissing tien maanden lang in een detentiecentrum voor illegale vluchtelingen zat, tot grote consternatie van de Australische publieke opinie.

In zes afleveringen schetst ‘Stateless’ een hartverscheurend beeld van het leven in het fictieve vluchtelingenkamp Barton, waar Cornelia’s alter ego Sofie (gespeeld door Yvonne Strahovski) vastzit tussen Afghaanse families op de vlucht voor de Taliban of Koerden die onder de knoet van het Iraanse regime leefden, en waar het personeel ofwel racistisch en sadistisch is, ofwel helemaal gefrustreerd door het gebrek aan duidelijke richtlijnen en ruggensteun door de politiek.

The Alienist

The Alienist Beeld Netflix
The AlienistBeeld Netflix

Als in het New York van de 19de eeuw een reeks gruwelijke en mysterieuze moorden op dakloze jongeren worden gepleegd, krijgt de jonge psychiater Laszlo Kreizler de taak om zich, als een soort profiler avant la lettre, in het hoofd van de dader te verplaatsen. Een kostuumdrama over het begin van de forensische wetenschap, dat vooral indruk maakt met de gedetailleerde reconstructie van Manhattan rond het jaar 1900, een plek die verdacht veel weg had van een open riool. Net als London Spy geregisseerd door Jakob Verbruggen.

The English Game

The English Game Beeld GF
The English GameBeeld GF

Een dubbel bakje troost, zowel voor diegenen die met lede ogen hebben moeten vernemen dat het Europees Kampioenschap een jaar wordt uitgesteld, als voor zij die nog steeds heimwee hebben naar het kostuumdrama ‘Downton Abbey’. ‘The English Game’ is een miniserie van Julian Fellowes, bedenker van ‘Downton Abbey’, over de beginjaren van de edele voetbalsport.

De reeks speelt zich af op het einde van de 19e eeuw en draait rond de rivaliteit tussen de arbeidersploeg Darwen FC en Old Etonians, een team van aristocraten die van mening zijn dat voetbal geen sport is voor de lagere klasse. Kortom, dezelfde thematiek als in ‘Downton Abbey’ maar ditmaal op een modderig veld in plaats van in een kasteel en met vuile tackles in plaats van roddels en achterklap.

The Queen’s Gambit

The Queen's Gambit Beeld RV Phil Bray/Netflix
The Queen's GambitBeeld RV Phil Bray/Netflix

De verrassende must-see van 2020, een schitterend zevendelig drama over een weesmeisje dat een schaakwonder blijkt te zijn. Nadat Beth Harmon in het weeshuis met de hulp van de conciërge heeft ontdekt dat ze een erg groot talent voor schaken heeft, gebruikt ze die gave - plus kalmeerpillen en later alcohol - om aan de trauma’s en pijn van haar verleden te ontsnappen. Tijdens de jaren 1960, wanneer het schaken een bijna volledig door mannen gedomineerde wereld is, begint ze aan een mars richting de top en richting de ultieme wedstrijd tegen ‘The Russian’, een grootmeester uit de Sovjet-Unie. Prachtig gefilmd en erg meeslepend: ‘The Queen’s Gambit’ is zo goed als perfect.

The Woods

The Woods Beeld Netflix
The WoodsBeeld Netflix

Poolse zesdelige miniserie gebaseerd op de misdaadroman van Harlan Coben, over vier tieners die tijdens een zomerkamp in de Poolse bossen spoorloos verdwijnen. Een kwarteeuw na de feiten ontdekt openbaar aanklager Pawel Kopinski dat twee van de slachtoffers, onder wie zijn zus, de dramatische gebeurtenissen toen misschien toch overleefd hebben.

Net zoals de vorige Coben-verfilming ‘The Stranger’ verdient ‘The Woods’ zeker geen prijs voor geloofwaardigheid maar wie over de gaten in de plot heen kan stappen zal zich niet vervelen. Eén tip: laat de gedubde Engelse versie links liggen, want die klinkt alsof de spraakassistenten van Google, Apple en Amazon het scenario tegen elkaar voor zitten te lezen.

Unbelievable

Unbelievable Beeld Beth Dubber/Netflix
UnbelievableBeeld Beth Dubber/Netflix

Achtdelige, helaas op feiten gebaseerde miniserie over een jonge vrouw gruwelijk verkracht wordt in haar eigen flat. Omdat Marie niet coherent genoeg overkomt bij de politieagenten die de zaak onderzoeken, geloven die haar niet en uiteindelijk wordt ze zelf aangeklaagd én veroordeeld voor het afleggen van een valse getuigenis. Pas als er andere slachtoffers vallen en twee vrouwelijke agenten zich in de zaak vastbijten, sluit het net zich rond de dader, en krijgt uiteindelijk ook Marie eerherstel. ‘Unbelievable’ heeft dus min of meer een happy end, maar blijft desondanks heel lang nazinderen.

Unorthodox

Unorthodox Beeld GF
UnorthodoxBeeld GF

Een nieuw accent aanleren voor een rol, dat gebeurt wel meer. Maar een volledig nieuwe taal? Dat is uitzonderlijk. Het is wat de Israëlische actrice Shira Haas moest doen voor haar hoofdrol in ‘Unorthodox’, een ijzersterke minireeks over een jonge vrouw die uit haar ultra-orthodoxe joodse milieu in New York wegvlucht richting Berlijn.

De moedertaal van Haas is Hebreeuws, en voor ze aan de opnames begon had ze nog nooit een woord Jiddisch, de taal van de Chassidische joden waar Esty mee breekt, gesproken. Maar Haas leerde de taal, liet bovendien haar hoofd kaalscheren en zette een van de meest ontroerende acteerprestaties van de afgelopen jaren neer, in een serie die ongetwijfeld hoog zal scoren in de eindejaarslijstjes.

When They See Us

When They See Us Beeld Atsushi Nishijima/Netflix
When They See UsBeeld Atsushi Nishijima/Netflix

Regisseuse en scenariste Ava DuVernay laat haar woede de vrije loop in haar briljante vierdelige reeks over vijf tienerjongens – vier zwarten, één latino – die begin jaren 90 onterecht werden veroordeeld voor de verkrachting van een jogster in Central Park. Na een halve aflevering zit je als kijker al te googelen of de onderzoekers, die gedreven door racisme en gemakzucht het doodsbange vijftal tot bekentenissen dwongen, ooit gestraft zijn. Spoiler: neen. Maar ‘When They See Us’ is meer dan een aanklacht tegen een wraakroepende gerechtelijke dwaling: DuVernay geeft de jongens, die tot nog toe altijd als één bende werden geportretteerd, elk een gezicht en een achtergrondverhaal, waardoor hun lot des te schrijnender wordt.

Niet weten wat te streamen? Gebruik onze interactieve gids op kijkt.humo.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234