Woensdag 17/07/2019

Dour Festival

Een dag in het hol van Dour: een ode aan tinnitus

Sloopwerken Wallonië NV stuurde vrijdag zijn zonen en dochters uit. Cocaine Piss, It It Anita, Le Prince Harry en Mountain Bike brachten een fenomenale ode aan tinnitus. Maar waar komen die keetschoppers van onder de taalgrens eigenlijk vandaan?

Aurélie Poppins van Cocaine Piss Beeld Illias Teirlinck

Wie klokslag drie Le Labo binnenwandelde, belandde in een flipperkast. Le Prince Harry draaide hyperactieve elektronica door de gehaktmolen en voegde er nog een woeste bas en ontspoorde gitaarriffs aan toe. Voor een dosis mokerslagen was er vrijdag slechts één adres: Dour.

Volgens experts ter plaatse zit er een gevaarlijke bacterie in het Luikse leidingwater. Cocaine Piss, It It Anita, Le Prince Harry en – beide helaas niet aanwezig op Dour – The K. en The Experimental Tropic Blues Band lijden eraan, en ze voelen alle vier dezelfde natuurlijke drang om véél lawaai te maken. Het is overigens niet zomaar herrie, maar opwindende punk en noise in vijftig tinten zwart.

Dat de Franstalige scene floreert, is al langer geweten. John Agnello, de producer van Sonic Youth, vloog twee jaar geleden naar de Vurige Stede om samen te werken met It It Anita, en de lui van Cocaine Piss lieten hun debuutalbum The Dancer inblikken door de legendarische producer Steve Albini. Voor de slechte verstaander: Agnello en Albini hebben een neus voor het betere gitaargeweld.

Naast de pot pissen

Ze pissen niet alleen in Luik naast de pot, ook de Brusselse garagerockers van Mountain Bike veranderden Dour in geen tijd in een zwijnenstal. Ze komen dan wel uit een andere scene dan hun Luikse broeders en zusters, maar ze dragen alle vier plezier hoog in het vaandel.

Van It It Anita over Le Prince Harry en de pruiken van Mountain Bike naar het sloopwerk van Cocaine Piss: ze amuséérden zich, als een bende hyperactieve tieners die in een suikerpot waren gestrompeld. “Ik kan mij niet inbeelden waarom we de dikke nek zouden uithangen. We zijn U2 niet, hè”, lacht Charles-Antoine Vanderborght van Mountain Bike. “Het is simpel: we zijn vier vrienden die samen muziek maken – niet meer, niet minder. We hangen nu eenmaal graag de onnozelaars uit. Van zodra we er geen plezier meer aan beleven, kappen we ermee.”

It It Anita opende dag drie van Dour met véél lawaai Beeld Illias Teirlinck

Ook de leden van Cocaine Piss twijfelen geen seconde wanneer we hen naar hun sterkste punt vragen. “De liveshows, omdat we dan onze duivels kunnen ontbinden en naar niets moeten omkijken. Eenmaal we het podium betreden, is er geen plek voor attitude. Het enige dat telt is de spontaniteit en het plezier dat zo’n show in ons losweekt.”

In Vlaamse velden

Ze vissen dan wel allemaal in dezelfde vijver, toch nemen Damien Aresta van It It Anita en Aurélie Poppins van Cocaine Piss het woord concurrentie niet in de mond. “Dat de Franstalige scene floreert, heeft net te maken met onze innige band met andere artiesten”, verklaart die laatste. “Ken je Dan San, de Luikse indieband? Zij gebruiken binnenkort onze tourbus om kosten uit te sparen. We zijn geen elitair clubje. We helpen mekaar. Iedereen heeft evenveel aandelen in het succes.”

Dat succes bereikt overigens ook het noorden van België. Cocaine Piss, Mountain Bike en It It Anita zijn de laatste jaren vaste klanten in het Vlaamse land. Vijf jaar geleden was het haast ondenkbaar dat een Waalse band met veel bravoure Vlaanderen zou veroveren, vandaag maken ze er haast een missie van, zegt Charles-Antoine Vanderborght van Mountain Bike. “Wij wilden graag bij jullie spelen, en daarom stáán we daar ook. Soms hoor je artiesten zeggen dat Nederlandstaligen niet openstaan voor Franstaligen, en omgekeerd. Da’s onzin. Als je niet probeert, zal je er uiteraard niet geraken. Ik raad iedereen – promotors en muzikanten – aan om eens over de taalgrens te kijken. Je zal er een brede waaier aan nieuwe, goede muziek ontdekken. Wij, Belgen, moeten de krachten bundelen, eerder dan dat we elkaar ontwijken.”

Mountain Bike veranderde Dour vrijdag in een zwijnenstal Beeld Illias Teirlinck

Damien Aresta, co-frontman van It It Anita, beaamt dat wie wil, overal kan doorbreken. Al hebben zij net moeilijkheden om voet aan grond te krijgen in – u raadt het nooit – Wallonië. “Ik heb de indruk dat er toch een mentaliteitsverschil is. Bij ons spelen de concertzalen en media graag op veilig, terwijl noise in steden als Gent en Hasselt haast een begrip is. Ik geef grif toe dat we hebben geprofiteerd van het succes van Vlaamse bands als Kapitan Korsakov en Raketkanon.”

Toekomst

In Wallonië - en dan vooral in Luik - is er echter verandering op komst, benadrukt Yannick Tönnes, bassist van Cocaine Piss. “Enkele jaren geleden was er bijna niemand cultureel geëngageerd. En kijk nu eens hoe Luik in positieve zin is veranderd. Geweldig, toch? Je merkt dat er meer mogelijk is, en dat juichen we toe. Wanneer wij zelf shows programmeren, zullen we altijd een Vlaamse band aan de affiche toevoegen. Vergéét de taalgrenzen.”

Wanneer we vragen welke Franstalige bands binnenkort Vlaanderen en Brussel zullen binnenrijden met een sloophamer, vuurt iedereen een waslijst aan obscure, onverstaanbare namen af. Damien Aresta van It It Anita reageert wél helder. “De Franstalige scene heeft in het begin van de jaren 2000 een goede periode gekend, met onder andere de opkomst van Girls In Hawaii. Er volgde echter al snel weer een dip. Nu merk je dat er opnieuw véél bands staan te popelen om door te breken. Zoals Valeero.”

Vrezen de gevestigde waarden dan geen wildgroei of een verandering van de macht? Gitarist Mathias Estelles Y Carion van Cocaine Piss is niet bang voor de toekomst, wel integendeel. “Het domste wat we nu kunnen doen, is dwarsliggen en het geluk van anderen saboteren. Laten we elkaar vooral helpen.”

Cocaine Piss speelt op 9 augustus op de Lokerse Feesten. It It Anita speelt op 18 juli in Café Charlatan, Gent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden