Maandag 27/05/2019

reizen

Een boekenwinkel runnen tijdens je vakantie? Wachtlijst tot 2021

Er is een wachtlijst van meer dan drie jaar om The Open Book een weekje te mogen runnen. Beeld RV The Open Book

Werken tijdens je vakantie en er nog voor betalen ook. Een mens moet wel gek zijn. Dat zou je toch denken. Maar een Schotse boekenwinkel lijkt een gat in de markt gevonden te hebben. Toeristen staan aan te schuiven om de zaak te mogen bestieren.

Van Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Noord-Amerika. Uit alle windstreken komen toeristen afgezakt naar een onooglijk dorpje in het westen van Schotland. Allemaal komen ze om hun droom waar te maken: voor een weekje een boekenwinkel runnen. Een koppel tachtigers boekte The Open Book zelfs om er hun huwelijksreis te vieren.

Sinds de zomer van 2015 is The Open Book te boeken via Airbnb en is het een doorslaand succes. Zo danig zelfs dat de boekenwinkel volledig vol zit tot een eind in 2021. Wie op zoek gaat vindt hier en daar nog wel een vrije datum, maar boeken zal niet lukken: alleen reservaties voor minimaal zes nachten worden aangenomen.

Droom 

Het is namelijk de bedoeling dat u echt ondergedompeld wordt in de wereld van de boekhandelaar. U mag uw eigen etalage maken, de prijzen zetten en zelf de openingsuren bepalen. Verblijven doet u in een appartementje boven de winkel. En dat alles voor zo'n 49 euro per nacht.

Beeld RV The Open Book

U betaalt dus niet alleen om op vakantie te gaan, maar ook om te werken tijdens uw vakantie. Zonder vergoeding. En toch liegen de reacties van de gasten op Airbnb er niet om. Ze variëren in enthousiasme van "ik ga er alles aan doen om dit een tweede keer te kunnen beleven" tot "het was beter dan een droom die uitkwam".

Verhaal

Het verbaast Ignace Glorieux, professor sociologie aan de VUB en gespecialiseerd in onze vrijetijdsbesteding, niets. "Dit aanbod heeft dan ook alles: het appelleert aan de nostalgie van de boekenliefhebber die verzot is op de met uitsterven bedreigde kleine boekenwinkeltjes. Het is in een klein dorp, weg van het massatoerisme. Het is origineel, het is grappig, maar bovenal: het is een verhaal."

Vooral dat laatste is belangrijk in de zoektocht naar de verklaring van het succes, meent Glorieux. "Dat is heel kenmerkend voor onze tijd: we willen iets unieks beleven en we willen dat kunnen voortvertellen. Daarvoor gaan we graag op zoek naar authenticiteit. Dat je intussen drie jaar of langer moet wachten om ook te kunnen gaan, draagt alleen maar bij aan de exclusiviteit van de ervaring. En dus aan je verhaal."

Voor The Open Book was Airbnb een redding. Zoals de titel van 'Schotlands nationale boekendorp' Wigtown met zijn 900 inwoners en 14 tweedehandsboekenwinkels redde van de volledige teloorgang, zo kon The Open Book dankzij de disruptieve economie het faillissement vermijden. 

Zou het een strohalm kunnen zijn voor ondernemingen in andere zieltogende sectoren? Waarom niet, denkt Glorieux. "Al is het niet voor iedere branche weggelegd. Een beenhouwerij vereist toch nog net iets meer vakmanschap dan een boekenwinkel. Maar een typisch cafeetje of een authentieke muziekwinkel met vinylplaten, daarbij zie ik dat ook nog wel werken."

Op één grote voorwaarde dan wel, benadrukt de socioloog: dat er niet in ieder dorp tien van die varianten opduiken. "Eenmaal je het overal kunt doen, valt het exclusieve karakter van de ervaring weg. En als het onze fantasie niet meer prikkelt, dan is ook het verhaal weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.