Vrijdag 03/04/2020

Cult.Zomer

Een beetje hippe ouder stuurt de kroost op filosofisch avonturenkamp

Supervlieg/Supermouche-festival: combi van theater, film en workshops voor kinderen.Beeld RV

Danslessen, voetbalkampen en knutselmiddagen zijn zó 2014. Een beetje hippe ouder stuurt het kroost deze zomer op yogaretraite, poëzieworkshop of - geen grap - filosofisch avonturenkamp.

VOOR STUITERBALLEN

Een menselijke stuiterbal in huis? Weinig betere plekken voor kinderen met te veel energie en/of een snel vervelingsmechanisme dan een circuskamp. Ze kunnen er jongleren, ongestoord de clown uithangen, aan een doek of trapeze in de lucht gaan hangen. Zonder dat moeder er met een bang hartje naar staat te kijken: een win-winsituatie voor ouder én kind.

Wie eerst de kat uit de boom wil kijken, kan zich in juni al wenden tot Festival Perplx, waar naast circusvoorstellingen ook -ateliers worden georganiseerd.

Hoogtevrees? Dan is het provinciaal domein De Nachtegaal in De Panne een geschiktere locatie. Daar wordt half juli een ridder- en jonkvrouwentocht in het Calmeynbos georganiseerd. Inclusief verschillende uitdagingen, de ene al vervaarlijker dan de andere: koning Arthur redden van een gewisse ondergang, muizen verjagen uit het kasteel en enkele felbegeerde ringen bemachtigen. Voor andere middeleeuws getinte ontdekkingstochten in aangepast harnas of prinsessenjurk is er ook nog altijd het kasteel van Gaasbeek in Vlaams-Brabant.

Wie zijn al te energieke kind een dagje pedagogisch verantwoord wil afmatten, kan op 14 juni ook in het park van Vorst in Brussel terecht. Het festival Supervlieg/Supermouche, in samenwerking met kunstencentrum Wiels, combineert allerhande performances en theater- en filmvoorstellingen met workshops. Kinderen kunnen er onder meer rondrijden in een groente-trapauto, dankzij een lakmoesproef zichzelf en vrienden testen op hun zuurtegraad, recyclerend beeldhouwen, ploeteren in een badkuip achterop een Vespa en de ark van Noach nabouwen. Wedden dat ze 's avonds om acht uur al doodop liggen te knorren?

CIRCUSZOMERKAMP CIRCANT De hele zomer lang op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen, vanaf 6 jaar, circant.be

FESTIVAL PERPLX 26-28/6, Hellestraat 6, Kortrijk-Marke, perplx.be

RIDDER- EN JONKVROUWENTOCHT 16/7, 14-17u, 3-12 jaar, De Nachtegaal, Olmendreef 2, De Panne, west-vlaanderen.be/nachtegaal

SUPERVLIEG/SUPERMOUCHE 14/6, park van Vorst, svsm.be


VOOR ZENZOEKERTJES

"Na deze driedaagse is uw kind weer helemaal zen", beloven de organisatoren van het Crea-Yogakamp in Wijnegem. Na volwassenen dreigt de yogahype nu ook over te vloeien naar kinderen. Zelfs kleuters vanaf drie jaar kunnen al deelnemen aan de talloze kinderworkshops waar de zonnegroet en neerwaartse hond worden aangeleerd. In Wijnegem wordt er niet louter ingezet op yogahoudingen, ook ademhalings-, ontspanningsoefeningen, mandala's kleuren en schilderen op muziek staan op het programma. "Voorkennis is niet vereist."

Kinderen die zich liever niet in allerlei bochten wringen, kunnen begin juli dan weer terecht in Limburg, in Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen, waar men van mening is dat filosoferen en ravotten perfect kunnen samengaan. Op het filosofisch avonturenkamp maak je kampvuren en slaap je in boomhutten. Ondertussen ga je in op existentiële vragen als 'Wie ben ik?' en 'Wat zou ik doen als ik door de tijd kon reizen?' Spelletjes zoals 'Maak eens het allerlelijkste kunstwerk ter wereld' gaan gepaard met een nagesprek met een kunstenaar "Over wat mooi en wat lelijk is, of wat kunst nu eigenlijk is".

Toch iets te zwaar op de hand? Op de Triënnale van Brugge wordt er meer gefocust op geluid dan op filosofische vragen. Via een ingenieus geluidskunstwerk in de vorm van een ballon met ingebouwd mechanisme kun je al wandelend langs de grachten alle geluiden van de stad verzamelen. Of zelf nieuwe toevoegen.

De dienst cultuur van de stad Gent lanceert op haar beurt een kinderpoëzieroute: een doe-boekje van dichter Riet Wille en illustrator Carll Cneut waarmee je langs tien poëtische plekjes in de binnenstad wandelt. Elke halte is gelinkt aan een toepasselijk gedicht en een speelse opdracht. In de trant van: "Als jij de baas was, wat zou jij dan op de wegwijzers noteren?" Op maat van kinderen van 9 tot 12 jaar. Taalvaardige ouders en grootouders mogen ook meedoen.

CREA-YOGAKAMP 1-3/7, 't Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, Wijnegem, 3-12 jaar, danskreatie.be/kampen/wijnegem/zomer

FILOSOFISCH AVONTURENKAMP 5-10/7, Kasteel Mariagaarde, Hoepertingen, kasteelmariagaarde.be

LUISTERZOEKTOCHT 1/7-31/8 Poorters-loge, Brugge. triennalebrugge.be

Het DOE-BOEKJE voor de Gentse poëzieroute is te vinden op poeziecentrum.be

Beeld UNKNOWN

VOOR VROEGE ROEPINGEN

Ze bestaan: kinderen die al jong weten wat ze zullen worden 'als ze groot zijn'. Geen beter moment dan de zomervakantie om te testen of het echt om een roeping gaat, dan wel om een bevlieging. Schilders in de dop kunnen terecht in het Permeke-museum. Deelnemers aan de zomerse kunstdriedaagse leren de vele portretten kennen in het museum, maar mogen ook zelf experimenteren met canvas en verf om hun favoriete persoon te portretteren.

Liefhebbers van een goed complot of mysterie kunnen hun innerlijke Sherlock Holmes (of Witse, zo u wilt) bovenhalen op een Sherlock-kamp. Logisch nadenken, verbanden leggen en de betweter uithangen volstaat om het mysterie op te lossen. Voor wie dat niet ziet zitten, biedt dezelfde organisator ook andere kampen aan voor bevlogen tieners: een superheldenkamp, een legerkamp of moviemakerskamp, waar de volgende Jan Verheyens en Erik Van Looys worden klaargestoomd.

Voor ouders die dag in, dag uit electrobeats en weinig klankvaste aria's moeten tolereren, bieden dj- en muziekkampen de ultieme verlossing. Of het nu mondharmonica, gitaar, of didgeridoo is waarvoor uw kind een passie heeft ontwikkeld: er bestaat een zomerworkshop voor.

Ook voor jonge aspirant-biologen of boswachters zijn er genoeg activiteiten te verzinnen. Van een kompastocht in het Mechelse Broek tot een insectenwandeling in groendomein Prinsenpark. Let op, ouders: na de wandeling kunnen de kinderen ook hun eigen 'insectenhotel' meenemen naar huis. Dan stuur je ze misschien beter op vleermuizen- en nachtvlindersspotting met Natuurpunt.

De stad Aalst nam het woord 'roeping' dan weer letterlijk: tijdens de verkenningstocht 'van ier no doar' kunnen kinderen in het voetspoor van priester Daens door de stad dwalen. Ze krijgen nog net geen hosties, wel een stadsplan met doe-vragen.

KUNSTDRIEDAAGSE PORTRETTEN 7-9/7, Permekemuseum, Jabbeke, 6-12 jaar, muzee.be

VIERDAAGS SHERLOCK-KAMP In juli en augustus, Oudenaarde en Harelbeke, 9-11 jaar, theoutsidersclub.be

VLEERMUIZENTOCHT 20/6, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, dendermonde.be

INSECTENWANDELING 21/6, Prinsenpark, Retie

KOMPASTOCHT De hele zomer lang, Mechelen, natuurpunt.be

DAENS-VERKENNINGSTOCHT De hele zomer lang, Hopmarkt 51, Aalst. aalst.be/toerisme

DJ- EN MUZIEKKAMPEN Hele zomer, Brugge, metronoom.be

Beeld © Mu.ZEE Oostende

VOOR MODDERHATERS

De Belgische wisselvallige zomers in het achterhoofd, legt een beetje voorzienende ouder best ook een lijst met activiteiten aan die enigszins regenproof zijn.

Voor creatieve iPad-fanaten is er een 3D-animatieworkshop in het Permekemuseum. Denk aan de films Wallace & Gromit en Chicken Run: eerst experimenteer je met verf, klei, grime en playmaïs, daarna film je met de iPad. Liever met verfborstel en tekenpotlood? Museum M in Leuven stelt begin juli zijn deuren open voor kleuters en kinderen. Ze kunnen zich laten inspireren door de verhalen in het museum om zelf kunst te maken.

Ouders die een of meerdere voorstellingen op Theater Aan Zee willen meepikken, kunnen hun kinderen dit jaar gewoon meenemen. Theater FroeFroe - befaamd om zijn figurentheater - maakt er begin augustus een kinderpark. Met kindervoorstellingen in openlucht of droog in een tent, van 3 tot 45 minuten lang. Froefroe speelt onder meer Kammelot over draken en riddergeweld, Carpetland over vliegende tapijten en geesten in flessen, en Puck over saters. Maar er komen ook andere, bevriende theatergezelschappen langs. Voor kinderen die met de beste wil van de wereld niet zo lang kunnen stilzitten, zijn er workshops voorzien, een kermismolen en gezelschapspelen zoals een levensgrote Dokter Bibber en Tandenfeeën van wie je om ter meeste tanden mag uitknallen.

Enkele tientallen kilometers verder, in Knokke-Heist, kan men terecht voor Tagad'Art, een paardenshow die zich naar verluidt laat omschrijven als een mix tussen dressuur, muziek, dans en acrobatie. Denk Cirque du Soleil, maar dan met paarden. De eerste uitgelekte beelden tonen alvast stevig gespierde mannen en vrouwen die enkel nog met hun linkervoet aan een paard bengelen, een handstand doen op een zadel in volle galop en dansers in maskers die met zijn tienen als een kaartenhuisje in de lucht balanceren.

De verwachtingen bij het lokale bestuur zijn alvast strak gespannen. Anthony Wittesaele, schepen van toerisme in Knokke-Heist, hoopt dat Tagad'Art de zomer "naar een nog hoger niveau zal tillen".

3D-ANIMATIEWORKSHOP 25-27/8, Permekemuseum, Jabbeke, 9-12 jaar, muzee.be

DINGEN IN MIJN HOOFD-WORKSHOP 1-3/7, Museum M, Savoyestraat 10, Leuven, koningkevin.be

TAZ KINDERPARK 1-8/8, Oostende, theateraanzee.be

TAGAD'ART 11/7-half augustus, Knokke-Heist, vlak naast het station van Knokke, tagadart.fr

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234