Zaterdag 27/11/2021

BoekenDe Morgen gidst

Een alziende spreeuw: dit zijn de boeiendste boeken van het moment

Uit 'Het lied van de spreeuw'. Beeld rv
Uit 'Het lied van de spreeuw'.Beeld rv

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er op dit moment te lezen is.

Met robuuste linosnedes weet schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters in haar eerste kinderboek te verbluffen. In Het lied van de spreeuw worden we op sleeptouw genomen door een spreeuw die zijn oren te luis­teren legt bij collega-vogels. Welk moois mag hij niet vergeten aan te stippen? Een lofzang op leven en natuur.

Octavie Wolters, Het lied van de spreeuw, Ploegsma, 32 p., 17,99 euro, 4-6 jaar

Nasr bloemleest zichzelf

Ramsey Nasr. Beeld Annabel Miedema
Ramsey Nasr.Beeld Annabel Miedema

Scherp geëngageerd, muzikaal, maar ook niet zonder humor. De poëzie van Ramsey Nasr, gewezen Antwerps Stadsdichter, kan nu met vrucht gesavoureerd worden in Nasr Compacter. Geplukt uit bundels als Onhandig bloesemend (2004) en Onze-Lieve-Vrouwe-Zeppelin (2006) krijg je hier 300 pagina’s sprankelende taal.

Ramsey Nasr, Nasr Compacter. Een keuze uit de gedichten, De Bezige Bij, 208 p., 20 euro

Een debuutkanjer uit Zweden

Een wervelend debuut van Lydia Sandgren. Beeld Emelie Asplund
Een wervelend debuut van Lydia Sandgren.Beeld Emelie Asplund

Verzamelde werken is de nogal misleidende titel van de debuutroman van een Zweedse rijzende ster, psychologe Lydia Sandgren (1987). Ze schreef een wervelende roman over de levenscrisis van de noodlijdende uitgever Martin Berg en zijn rusteloze dochter Rakel. En hoe zit dat met zijn vermiste vrouw Cecilia en familievriend Gustav?

Lydia Sandgren, Verzamelde werken, Oevers, 784 p., 32 euro

Geen heilig huisje blijft gespaard

Midas Dekkers: 'We zijn allemaal bastaards.' Beeld Hilde Harshagen
Midas Dekkers: 'We zijn allemaal bastaards.'Beeld Hilde Harshagen

Dat hij zich met Wat loopt daar? op glad ijs begeeft, beseft bioloog Midas Dekkers duivels goed. Op zijn eigen onnavolgbare wijze laat hij mensenrassen de revue passeren en praat hij ons bij over evolutie en afstamming. ‘In de praktijk zijn we allemaal bastaards.’ Ook racisme en eugenetica gaat hij niet uit de weg in deze omvangrijke studie die geen heilige huisjes spaart.

Midas Dekkers, Wat loopt daar?, Atlas/Contact, 368 p., 32,99 euro

Brief aan de vader

Sam De Graeve. Beeld SBS Belgium
Sam De Graeve.Beeld SBS Belgium

Vijf jaar geleden maakte Jan De Graeve met zijn zoon Sam een reis langs de muur die Hadrianus ooit liet bouwen in Britannia. Een wandeltocht van een zeventiger en een veertiger met veel tijd om te praten over liefde, leven en dood. Maar lukt dat? Als de vader in het ziekenhuis belandt, schrijft de zoon hem een brief waarin hij probeert te zeggen ‘wat ongezegd bleef’.

Sam De Graeve, Dag, vader, Borgerhoff & Lamberigts, 140 p., 20,99 euro

Auschwitz-overlever

Takis Würger. Beeld BELGAIMAGE
Takis Würger.Beeld BELGAIMAGE

In 120 pagina’s beschrijft de Duitse journalist Takis Würger het leven van Noah Klieger (1925-2018). Op zijn dertiende sloot die zich aan bij een organisatie die Joodse kinderen vanuit België naar Zwitserland smokkelde. In Moeskroen werd Klieger opgepakt door de Gestapo. Hij overleefde concentratiekampen en dodenmarsen en werd later in Israël journalist.

Takis Würger, Noah, Signatuur, 162 p., 20 euro

Een van de honderd kaarten in het boek. Beeld rv
Een van de honderd kaarten in het boek.Beeld rv

‘Kaarten zijn ramen die ons naar het verleden lokken’, schrijft David Van Reybrouck in het voorwoord. Drie historici en een cartograaf - Michèle Galand, Guy Vanthemsche, Bram Vannieuwenhuyze en Philippe De Maeyer – serveren een onorthodoxe tijdreis door de Belgische geschiedenis: van de veldtochten van Caesar in Gallië tot de eerste staatshervorming.

De geschiedenis van België in 100 oude kaarten, Lannoo, 407 p., 59 euro

Intimiteit in zwart Londen

Caleb Azumah Nelson. Beeld (C) STUART RUEL
Caleb Azumah Nelson.Beeld (C) STUART RUEL

Lyrisch romandebuut van de Brits-Ghanese Caleb Azumah Nelson (1993). Een fotograaf gaat op een feestje overstag voor een zwarte studente, de vriendin van zijn beste vriend Samuel. Een tedere verkenning van intimiteit tussen twee jonge zwarte kunstenaars. Maar er is ook dreigend geweld. ‘Sally Rooney meets Michaela Coel meets Teju Cole’, vond The New York Times.

Caleb Azumah Nelson, Open Water, Querido, 192 p., 18,99 euro

Ons brein back-uppen?

Jeanette Winterson Beeld Guardian / eyevine
Jeanette WintersonBeeld Guardian / eyevine

De Britse schrijfster Jeannette Winterson verdiept zich in essays die zowel prikkelend als tegendraads zijn in de gevolgen van kunstmatige intelligentie voor ons liefdesleven. Hoe zien seks en zorgzaamheid eruit als mensen zich verbinden met kunstmatig intelligente wezens? Krijgt ons lichaam binnenkort een sidekick in de vorm van biologische of neurale implantaten?

Jeanette Winterson, Twaalf bytes, Atlas/Contact, 352 p., 24,99 euro

Slapende dieren

Bedtijd voor het hele dierenrijk. Beeld RV
Bedtijd voor het hele dierenrijk.Beeld RV

Peuter Bo schuift zijn bedtijd liefst voor zich uit. Om hem toch naar dromenland te lokken, vertelt zijn moeder hem over de slaapgewoontes van dieren. De giraf vlijt haar kop op haar billen om te rusten en de vleermuis slaapt ondersteboven. Zelfs bijen en wespen slapen. En de gierzwaluw? Die slaapt al vliegend. Een uitbundig bedtijdboek op groot formaat, geestig, warm en instructief.

Kjersti Annesdatter Skomsvold, Alle ­dieren slapen, Tip­toe Print, 66 p., 3+

Morbide mentalisme

Camilla Läckberg en Henrik Fexeus, 'Box/The House of Books'. Beeld RV
Camilla Läckberg en Henrik Fexeus, 'Box/The House of Books'.Beeld RV

Een vrouw wordt dood aangetroffen in een kist, doorboord met zwaarden. Een mislukte goocheltruc of een brutale moord? Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp van mentalist en expert lichaamstaal Vincent Walder in. De Zweedse Camilla Läckberg, bekend van de Fjällbacka-serie, sleet intussen 29 miljoen boeken. Afwachten of ze met het vuistdikke Box evenveel gensters slaat.

Camilla Läckberg & Henrik Fexeus, The Hou­se of Books (oorspronkelijke titel.: Box), 640 p.

Vernuftig verhalennetwerk

Agustín Fernández Mallo, 'Nocilla-trilogie'. Beeld RV
Agustín Fernández Mallo, 'Nocilla-trilogie'.Beeld RV

“Alsof je tussen meerdere browservensters dwangmatig heen en weer klikt”, dat vond The Guardian van de veelbezongen Nocilla-trilogie van Agustín Fernández Mallo. Een vernuftig verhalennetwerk, een weerspiegeling van de wereld in het digitale tijdperk. Over een eenzame prostituee langs Route 50, een eigenaardig monument voor Borges of een schilder die kauwgom beschildert.

Augustín Fernández Mallo, Nocilla-trilogie, vertaling Adri Boon, 604 p.

Herinneringensnoer

Stijn Streuvels bij het  venster in zijn schrijverskamer. Beeld RV
Stijn Streuvels bij het venster in zijn schrijverskamer.Beeld RV

De 150ste geboortedag van de naturalistische schrijver Stijn Streuvels levert een stroom boeken en herdenkingen op. Bijzonder is het egodocument Ingooigem, verschenen in de Privé-domeinreeks. Daar­in maakte Streuvels vanaf zijn 70ste de balans van zijn leven op, van geboortedorp Heule via Avelgem tot Ingooigem. Een herinneringensnoer dat twintig jaar in beslag nam.

Stijn Streuvels, ‘Ingooigem. Her­inneringen uit het Lijsternest’, De Arbeiderspers, 380 p.

 Beeld rv
Stijn Streuvels, ‘Ingooigem. Her­inneringen uit het Lijsternest’, De Arbeiderspers, 380 p.Beeld rv

Allesbehalve aaibaar

Delphine Lecompte. Beeld © Stefaan Temmerman
Delphine Lecompte.Beeld © Stefaan Temmerman

Delphine Lecompte, dichteres en Bekende Vlaming met tegenzin, schrijft alsof er een razende Roeland in haar is gevaren. Nu al is er een tweede deel van Beschermvrouwe van de verschoppelingen, waarin haar recente prozastukken uit onder meer Humo zijn verzameld, vol ongerijmde jeugdherinneringen, observaties en natuurlijk een batterij ­‘allesbehalve aaibare meningen’.

Delphine ­Lecompte, Beschermvrouwe van de verschoppelingen II, De Bezige Bij

Groezelig verleden

Rudy Morren bij de ceremonie van de Hercule Poirotprijs. Beeld BELGA
Rudy Morren bij de ceremonie van de Hercule Poirotprijs.Beeld BELGA

Nadat hij vorig jaar de Hercule Poirotprijs kreeg, is acteur Rudy Morren helemaal tot snedig misdaadschrijver verpopt. In Verdronken land moet hoofdinspecteur Robbe Mortier op­dra­ven voor een complexe zaak rond de rücksichtslose burgemeester van een Vlaams-Nederlands ­gehucht en ex-minister. Wan­neer zijn lijk wordt gevonden, komt zijn groezelige verleden boven water.

Rudy Morren, Verdronken land, Horizon Uitgevers, 414 p., 22,99 euro

Geschilderd dagboek

Koen Broucke, Waulsort (Belvédère), olie op doek, 18x24cm, 2021. Beeld Koen Broucke
Koen Broucke, Waulsort (Belvédère), olie op doek, 18x24cm, 2021.Beeld Koen Broucke

‘Duivelsartiest’ Koen Broucke, zowel beeldend kunstenaar, schilder, schrijver, concertpianist als historicus, houdt sinds 2013 een geschilderd dagboek bij. In het intimistische Het geheugen van sneeuw staat een ruimhartige keuze uit deze notities, beelden en tekeningen, vaak een uitvloeisel van wandelingen. ‘Vluchtroutes’ wanneer de actualiteit ruw binnenbreekt.

Koen Broucke, Het geheugen van sneeuw, Artha Books, 160 p., 28,50 euro

Literaire scheurkalender

De eerste zin, scheurkalender 2022 van This is how we read. Beeld rv
De eerste zin, scheurkalender 2022 van This is how we read.Beeld rv

Een ouderwetse scheurkalender voor 2022, zij het met een literaire tint? Dan kun je terecht bij de verstokte boekenbloggers van This Is How We Read. Elke dag offreren ze de ‘eerste zin’, geplukt uit een boek dat hen bijbleef, en kruiden die met achtergrondinfo en weetjes. Een originele manier om je boekenkennis bij te spijkeren én lees­ontdekkingen te doen.

De eerste zin, scheur­kalender, Pelckmans, 365 p., 15 euro

Into the Goldrush

Annejet van der Zijl. Beeld ANP
Annejet van der Zijl.Beeld ANP

Non-fictiekoningin Annejet van der Zijl bouwt voort op haar Boekenweekgeschenk van vorig jaar, Leon & Juliette. Daar beschreef ze het lief­des­verhaal van de zakenman Leon Herckenrath en de zwarte slavin Juliette in het Amerika van de jaren 1820. In Fortuna’s kinderen graaft ze in het le­ven van Virginie, Juliettes dochter, die met haar Holland­se man in het Californië van de goldrush belandt.

Annejet van der Zijl, Fortuna’s kinderen, Hollands Diep, 288 p., 24,99 euro

Twee moeders en een kikkervis

Illustratie in 'Bahar Bizar'. Beeld Arevik d'Or
Illustratie in 'Bahar Bizar'.Beeld Arevik d'Or

Bahar belandt in een nieuwe klas. Daar vertelt ze dat ze geen vader heeft. Of nee, hij is een kikkervis. Ze heeft wél twee moeders. Hoe zit dat? Haar medeleerlingen staan perplex. En is haar ene moeder zowaar een beroemde rockster? Michael De Cock vertelt in Bahar Bizar geestig over opgroeien, donorouderschap en keuzes maken, met pittige tekeningen van Arevik d’Or.

Michael De Cock en Arevik d’Or, Bahar Bizar, Querido, 92 p., 13,99 euro

Hoopvolle toekomstverhalen

Simone Atangana Bekono _ BW08052021 _ Tarief V1_ gefotografeerd in en om de woning van haar moeder in Rijswijk. _ (c) Hilde Harshagen Beeld Hilde Harshagen
Simone Atangana Bekono _ BW08052021 _ Tarief V1_ gefotografeerd in en om de woning van haar moeder in Rijswijk. _ (c) Hilde HarshagenBeeld Hilde Harshagen

Tien Nederlandstalige schrijvers van nu kregen van Greentrack vzw een vraag over de toekomst. Valt er nog hoop te ontwaren, in een wereld van klimaatdreiging, verzwolgen kustgebieden en hongersnood? Antwoorden kwamen er in verhaalvorm van onder anderen ­Jeroen Oly­slaegers, Arnon Grunberg, Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono en Lize Spit.

(Diverse ­auteurs), Over over morgen, uitgeverij Vrijdag, 208 p., 21,99 euro

Stampen en kolken op zee

Gustaaf Peek. Beeld Maya Hermes
Gustaaf Peek.Beeld Maya Hermes

Stoutmoedige historische roman van Nederlander Gustaaf Peek, die telkens weer nieuwe pijlen op zijn boog heeft. In A.D. sleept hij ons mee naar het jaar 1597, wanneer de jonge Republiek der Nederlanden reusachtige schepen oostwaarts stuurt, op zoek naar nieuwe specerijeneilanden. Dit boek briest en kolkt alsof je op ruwe zee zit en steunt op straffe research.

Gustaaf Peek, A.D., Querido, 325 p, 23,99 euro

Van yoga tot elektroshocks

Emmanuel Carrère. Beeld Photo12 via AFP
Emmanuel Carrère.Beeld Photo12 via AFP

Bestsellerauteur Emmanuel Carrère joeg een schokgolf door Frankrijk met Yoga. Wat een boek over de heilzaamheid van yoga moest worden, ontspoort helemaal na een afgebroken ‘vipassanaretraite’. Zijn privé- en liefdesleven kapseist, Carrère krijgt de diagnose van een bipolaire stoornis en moet zelfs elektroshocks doorstaan. Tot hij toch uit het dal klimt.

Emmanuel Carrère, Yoga, De Bezige Bij, vertaling Floor Borsboom, 320 p., 23,50 euro

Heil zoeken op grote hoogte

De Nederlandse vertaling van Paolo Cognetti's nieuwe roman verschijnt vóór het origineel. Beeld Johan Jacobs
De Nederlandse vertaling van Paolo Cognetti's nieuwe roman verschijnt vóór het origineel.Beeld Johan Jacobs

De Lage Landen hebben de primeur van de nieuwe Paolo Cognetti. Het origineel verschijnt pas eind oktober in Italië. In Het geluk van de wolf verwijlen we opnieuw op grote hoogte, in het kielzog van veertiger Faust, een schrijver die na zijn scheiding zijn heil zoekt in het hooggebergte. Vriendschappen, liefdes én de poëtische kracht van de natuur gaan een subtiel verbond aan.

Paolo Cognetti, Het geluk van de wolf, De Bezige Bij, 206 p., 21,99 euro

Meer fluisteren dan schreeuwen

Louise Glück in 2012. Beeld Photo News
Louise Glück in 2012.Beeld Photo News

Radna Fabias nam de handschoen op om Averno, een beroemde bundel van Nobelprijswinnaar Louise Glück, te vertalen. “Haar stijl is meer fluisteren dan schreeuwen”, vindt Fabias. De titel verwijst naar een kratermeer in Zuid-Italië, dat de Romeinen zagen als toegang tot de onderwereld. Averno is ‘een lange, rusteloze klaagzang vol spitsvondigheid en schrijnende beelden’.

Louise Glück, Averno, De Arbeiderspers, 144 p., 22,50 euro. Vertaling Rad­na Fabias.

Kroonenberg en venten

Yvonne Kroonenberg .
 Beeld Oof Verschuren
Yvonne Kroonenberg .Beeld Oof Verschuren

Het werd een staande uitdrukking: alles went ­behalve een vent. De recht voor z’n raapse columns van feministe Yvonne Kroonenberg, intussen 71 jaar en ‘gewoon een mevrouw met een volkstuin’, zijn nu gevat in een nieuwe, herziene uitgave. ­Kroonenberg geeft van jetje over relaties en seksualiteit. ‘Terwijl hij aan mijn orgasme ligt te werken denk ik: duurt dit niet te lang?’

Yvonne Kroonenberg, Alles went behalve een vent, Pluim, 240 p., 21,99 euro

Daar is het jaarboek alweer

De nieuwe Snoecks is weer in het land, dan weet je dat de jaarwisseling al enigszins wenkt. De opgefriste 98ste jaargang van het lijvige jaarboek biedt de bekende, uitgekiende mix van kunst, beklijvende reportages en hedendaagse fotografie, erotiek en literatuur, met dit jaar korte ­verhalen van Mariana Enriquez en Jonathan Oliver, en foto’s van Sarah Bouillaud en Elinor Carucci.

'Jaarboek Snoecks 2022', uitgeverij Snoecks, 560 p., 22,99 euro

 Beeld rv
'Jaarboek Snoecks 2022', uitgeverij Snoecks, 560 p., 22,99 euroBeeld rv

Vastgeroeste ideeën

De Duitse schrijfster Juli Zeh.
 Beeld Reporters / Laif
De Duitse schrijfster Juli Zeh.Beeld Reporters / Laif

Juli Zeh weet altijd feilloos de vinger in de wonde te peuteren van het hedendaagse Duitsland, hier aan het einde van het Merkel-tijdperk én met een ­pandemie op de achtergrond. In Onder buren is Berlijnse Dora naar een dorp verhuisd in het no man’s land van Brandenberg. Maar daar stuit ze op vooroordelen, zwak­he­den en angsten. Zet ze haar eigen vastgeroeste ideeën op de helling?

Juli Zeh, Onder buren, Ambo Anthos, 352 p., 24,99 euro

Frans-Britse affiniteit

De Britse filmmaker Ken Loach ging voor een boek in de clinch met de Franse auteur Edouard Louis.  Beeld EPA
De Britse filmmaker Ken Loach ging voor een boek in de clinch met de Franse auteur Edouard Louis.Beeld EPA

Ken Loach is een boegbeeld van de Britse ‘sociaal-realistische’ film, terwijl de jonge Franse superster­auteur Edouard Louis afkomstig is uit de verpauperde wereld die Loach zo vaak portretteerde. Nu kruisen ze de degens over kunst en politiek, de toekomst van het socialisme en de strijd tegen extreemrechts. Lang niet altijd zijn ze het roerend eens. Maar hun affiniteit blijkt diep.

Ken Loach en Edouard Louis, Dialoog over kunst en politiek, De Bezige Bij, 16,99 euro

Uitdagend en zintuiglijk

Charlotte van den Broeck. Beeld © Stefaan Temmerman
Charlotte van den Broeck.Beeld © Stefaan Temmerman

In haar nieuwe dichtbundel Aarduitwrijvingen exploreert Charlotte Van den Broeck thema’s als vrouwelijkheid, schildpaddenseks en ‘consent’. Maar ook ecokritiek komt om de hoek kijken. Of is het vooral de taal die glorieert? Een uitdagen­de, zintuiglijke bundel die je ook spontaan aan het googelen zet. Naar de creosootplant, bijvoorbeeld.

Charlotte Van den Broeck, Aarduitwrijvingen, De Arbeiderspers, 64 p., 20,99 euro

Lievelingsverhalen

Haast niet te geloven: Kees van Kooten is 80 jaar geworden. Voor de gelegenheidsbundel De tachtigjarige vrede ploegde hij zich door zijn 27 boeken die bij De Bezige Bij verschenen én selecteerde hij tachtig lievelingsverhalen, goed voor een hoogst particulier portret.

Kees van Kooten, De tachtigjarige vrede, De Bezige Bij, 304 p., 22,99 euro

Veel om het lijf

Olivia Laing: schrijven met lijf en leden. Beeld © Sophie Davidson
Olivia Laing: schrijven met lijf en leden.Beeld © Sophie Davidson

Ons lichaam is een bron van plezier en van pijn, ­zowel kwetsbaar als krachtig, complex als problematisch. In Ieder een lichaam onderzoekt ­essayiste Olivia Laing de geneugten en valkuilen van een lichaam. Ze put uit eigen ervaringen, maar gaat ook te rade bij Wilhelm Reich, Nina Simone, Sigmund Freud, Susan Sontag en zelfs ­Malcolm X.

Olivia Laing, Ieder een lichaam, Atlas Contact, 304 p., 22,99 euro

Vermetele expedities

Historicus Adwin de Kluyver verkent de Zuidpool. Beeld rv
Historicus Adwin de Kluyver verkent de Zuidpool.Beeld rv

Voormalig journalist en historicus Adwin de Kluyver, die furore maakte met Het gedroomde ­noorden, vent zijn fascinatie voor poolreizen en heldendom op aanstekelijke wijze uit. In Niemandsland wendt hij de steven naar de Zuidpool. In dit fris vormgegeven boek verbindt hij zijn eigen vermetele expeditie met een bonte verzameling ­historische personages.

Adwin de Kluyver, Niemandsland, Spectrum, 382 p., 22,99 euro

Voeten op de grond

Niall Ferguson werpt zijn licht op corona en andere rampen. Beeld Getty Images
Niall Ferguson werpt zijn licht op corona en andere rampen.Beeld Getty Images

Historicus Niall Ferguson schuwt de grote greep niet. In Rampspoed gaat hij de uitdaging aan om de coronacrisis in een breder perspectief te situeren. Want het is zeker niet de grootste én laatste ramp die ons trof. Wel was het een ‘zwarte zwaan’, ze viel ons behoorlijk verrassend op ons dak. Fergusons rampengeschiedenis houdt ons gelukkig enigszins met de voeten op de grond.

Niall Ferguson, Rampspoed, Hollands Diep, 528 p., 26,99 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234