Zaterdag 02/07/2022

Vooruitblikcultuurtips

‘Dune’, James Bond en een nieuwe Bruce Springsteen: dit brengt het culturele najaar

'Dune' met Thimotée Chalamet is binnenkort in de bioscoop te zien.  Beeld RV
'Dune' met Thimotée Chalamet is binnenkort in de bioscoop te zien.Beeld RV

Wat valt er op cultureel vlak voor en u en uw kinderen te beleven dit najaar? Naar welke films, muziekalbums, tentoonstelling en theaterstukken kijken wij reikhalzend uit? We lijsten alvast onze toptips op.

Ewoud CeulemansPieter DumonGunter Van Assche en Jonas Mortier

FILM

1. No Time To Die

De 25ste aflevering uit de James Bond-franchise zou eigenlijk in april uitkomen, maar het coronovirus noopte de producenten om de releasedatum van No Time To Die uit te stellen. Op 11 november is het eindelijk zo ver: het zou ons verbazen als de geheim agent met een license to kill zich aan Wapenstilstand zou houden, maar de kans dat hij een Wereldoorlog voorkomt, is redelijk groot. Het is bovendien de laatste keer dat u Daniel Craig in het strakke pak van 007 zult zien.

Vanaf 11 november in de bioscoop.

2. Drunk

“Het wordt een film over de geneugten van alcohol”, verklapte Festen-regisseur Thomas Vinterberg ons twee jaar geleden over zijn volgende film. “Hoeveel goede boeken werden niet geschreven door auteurs die aan de fles zaten? Alcohol brengt inspiratie, het maakt je creatiever. Alhoewel: ik zal die film toch niet straalbezopen regisseren. Daarvoor heb ik iets te veel werk en iets te veel verantwoordelijkheid.” Jagten-acteur Mads Mikkelsen speelt overigens de hoofdrol: dat vraagt om een toast. Proost!

Vanaf 28 oktober in de bioscoop.

'Soul.' Beeld Pixar
'Soul.'Beeld Pixar

3. Soul

Wat als je ziel van je lichaam wordt gescheiden? Dat is de centrale vraag in Soul, de nieuwe film van Pixar. Net als voor het magische en magistrale Inside Out, waarop Soul een spiritueel vervolg lijkt, kroop Pete Docter in de regiestoel. Achter de microfoon staan dan weer klasbakken als Jamie Foxx, Tina Fey en The Roots-drummer Questlove. Geef toe: meer redenen om deze film te bekijken heb je toch niet nodig?

Vanaf 25 november in de bioscoop.

4. Dune

De eerste film, met niemand minder dan David Lynch als regisseur, was dan wel een financiële flop, maar met de loop der jaren heeft Dune wel een cult-aanhang op de been gebracht. Afgaande op de lyrische reacties op de eerste trailer van de nieuwe verfilming van de iconische sciencefictionroman, zal de nieuwe film van Denis Villeneuve, met Timothée Chalamet in de hoofdrol, nog veel meer kijklustigen kunnen bekoren. De box office-hit van het najaar?

Vanaf 16 december in de bioscoop.

MUZIEK

1. Matt Berninger - Serpentine Prison

Matt Berninger had al een leven buiten The National, met zijn pleziercruise langs EL VY of zijn muziek voor film en televisie. Maar een échte solocarrière blijkt dan toch onvermijdelijk. Serpentine Prison is zijn volwaardig solodebuut met Booker T. Jones als producer en toetsenist. Verder wordt de gastenlijst aangevuld door schoon volk als multi-instrumentalist Andrew Bird, Bowie-bassiste Gail Ann Dorsey en mede-Nationalist Scott Devendorf. Verwacht je aan sombere walsjes, treurmarsen en ander herfstig lekkers.

release: 16/10 bij Caroline

2. Autechre - SIGN

Autechre’s nieuwe worp is meteen ook het eerste echte studioalbum van dit enigmatische elektronicaduo in liefst zeven jaar. Niet dat de pioniers van de IDM zich al die tijd als kluizenaars terugtrokken. Eerder deelden ze een vijftal live-paten met hun fans, en twee jaar geleden brachten ze de acht uur durende avonturierstocht NTS Sessions uit. Hoe deze nieuwe Autechre klinkt? Ook voor ons goeddeels een raadsel. Zoals steeds geldt bij deze elektronauten: wat niet weet, niet deert. Uw gemoed en gehoor beloven ze pas te radbraken nà release.

release: 16/10 bij Warp

3. Adrianne Lenker Songs / Instrumentals

Als frontvrouw van Big Thief zette Adrianne Lenker het voorbije jaar helemaal naar haar hand, met de geweldige albums U.F.O.F., Two Hands en grandioze optredens. Maar tegen corona blijkt niets opgewassen. Of toch? De creatieve roes werd niét geremd. Adrianne Lenker splitst haar ziel andermaal op in twee delen, met een plaat vol traditionele songs en instrumentale collages. “Deze liedjes hielpen me op de been”, liet Lenker onlangs weten. “Ik hoop dat deze muziek ook zo een vriend voor jou kan zijn.”

release: 23/10 bij 4AD

Bruce Springsteen - 'Letter to You'.  Beeld RV
Bruce Springsteen - 'Letter to You'.Beeld RV

4. Bruce Springsteen - Letter to You

Samen met zijn ouwe getrouwen van de E Street Band brengt The Boss straks opnieuw een album uit. Eén dat op minder dan vijf dagen tijd vaste vorm kreeg. Ongezien bij zo een perfectionist als Bruce Springsteen. Verwacht je naast negen nieuwe songs ook aan herwerkingen van oudere liedjes uit de seventies, die zonder overdubs en volledig live in de studio werden ingespeeld. “Een van de beste opname-ervaringen in mijn leven,” noemt Springsteen deze Brief aan U.

P.S.: De pas uitgebrachte titelsong belooft alvast niets minder dan een goednieuwsbrief.

release: 23/10 bij Sony

PODIUM

1. Wachten op Godot - Olympique Dramatique/Toneelhuis

Sinds de lockdown in maart leek het eindeloos wachten tot acteurs de bühne weer op konden, en het publiek weer in het rode pluche kon plaatsnemen. Het leek wel – komt-ie! – wachten op Godot. Ziedaar de nieuwe voorstelling van Olympique Dramatique. Bijna zeventig jaar na de première zitten Vladimir en Estragon nog steeds te wachten op hun bankje. Maar de nieuwe cast is om duimen en vingers van af te likken: van Olympique-kernlid Tom Dewispelaere, over ouwe getrouwen Koen De Sutter en Nico Sturm, tot klasbak Tom Van Dyck.

Vanaf 15 oktober in De Waagnatie, Antwerpen.

2. Just Asking - NTGent

Vragen staat vrij, vinden Oscar Van Rompay en Peter Seynaeve. En dus openen zij met Just Asking, een bewerking van Padget Powells boek “vol vragen”, het nieuwe seizoen van NTGent. Daarbij zijn de twee theatermakers ook niet te beroerd om de rol van toneel, en specifiek van die van een stadstheater als NTGent. “Het is een stuk dat in vraag stelt waarom we theater maken, waarom we samenkomen", aldus artistiek leider Milo Rau. Laat het u niet tegenhouden om voor Just Asking toch samen te komen.

Vanaf 1 oktober in NTGent.

3. Op een bankje, op een dag - Maaike Neuville/KVS

Het Brusselse stadstheater KVS pakt dit jaar uit met een nieuw gezicht: Maaike Neuville. In het voorjaar zal de actrice uit De twaalf Madame Bovary vertolken, maar in oktober brengt ze eerst een eigen voorstelling op de planken. De planken van een bankje, welteverstaan: Op een bankje, op een dag, waarin Neuville naast Roy Aernouts speelt, is te zien in openlucht op het achterplein van de KVS. Neuville en Aernouts spelen twee geliefden die elkaar na twintig jaar terug ontmoeten.

Vanaf 5 oktober in KVS, Brussel.

Peter Van den Eede en Willem de Wolf spelen in 'De Nijl is in Caïro aangekomen'.  Beeld RV Koen Broos
Peter Van den Eede en Willem de Wolf spelen in 'De Nijl is in Caïro aangekomen'.Beeld RV Koen Broos

4. De Nijl is in Caïro aangekomen - De KOE

Goed nieuws voor wie in 1998 te jong was om De Nijl is in Caïro aangekomen te zien: De KOE, het gezelschap van Peter Van den Eede, Natali Broods en Willem de Wolf, herneemt dit jaar hun eigen klassieker. De Wolf vervangt Frank Focketyn, Van den Eede tekent net als 22 jaar geleden present. Arthur Schopenhauer, Michel de Montaigne en Blaise Pascal zorgden voor de inspiratie, maar bovenal belooft dit een typische De KOE-voorstelling te worden: tragisch, komisch en vooral begeesterend.

Vanaf 1 oktober in NONA, Mechelen.

KINDEREN

1. Pak De Poen - Compagnie Barbarie

Neen, Compagnie Barbarie brengt in deze nieuwe productie voor kinderen vanaf acht jaar geen remake van het legendarische televisieprogramma van de gebroeders Verreth. Al vallen er wel degelijk prijzen te winnen. Door de kinderen zelf te laten bepalen hoe ver ze willen gaan voor zo een prijs hopen de acteurs hen meer inzicht te geven in ons kapitalistisch systeem en tegelijk vragen op te roepen over de wenselijkheid ervan.

Vanaf 31 oktober, meer info: compagniebarbarie.be

2. Kunstendag voor kinderen

Elke derde donderdag van november wordt overal te velde de Kunstendag voor kinderen georganiseerd. Culturele centra, musea en theaterzalen zwaaien dan de deuren wijd open in de hoop daar zoveel mogelijk kinderen en jongeren doorheen te zien stappen. Een greep uit het aanbod? In het MAS krijgen kinderen zicht op ons koloniaal verleden met een rondleiding op maat doorheen de expo 100 x Congo, in het Urban Center in Brussel kunnen ze terecht voor een workshop breakdance en wie wil leren lichttekenen moet in Nazareth zijn.

15 november, meer info: kunstendagvoorkinderen.be

3. Filem’On: Internationaal filmfestival voor jong publiek

Jeugdige cinefielen moeten vanaf 28 oktober in Brussel zijn. Tijdens Filem’On zijn overal in de hoofdstad films op hun maat te zien. In totaal worden op tien dagen tijd meer dan 130 films vertoond. In alle vormen en maten en geschikt voor een publiek van 2 tot 16 jaar. Er zijn Belgische, Europese en internationale competitie-secties, en veel films worden getoond in aanwezigheid van de regisseur of een van de acteurs. Dit jaar is het thema “ecologie”, de rode draad doorheen de programmatie.

Van 28 oktober tot en met 7 november, meer info: filemon.be

4. Levende planeet

Het museum voor Natuurwetenschappen oefent sowieso al een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jonge bezoekers. Met dank aan de dino’s. Dit najaar heeft het museum er een extra troef bij. In de nagelnieuwe ‘Levende Galerij’ kan je meer dan 850 opgezette dieren bewonderen. Van giraf, over koala tot bladluis. Er zijn ook 3D-modellen, filmpjes en geluidsfragmenten die tonen wat biodiversiteit is en waarom die tegenwoordig onder steeds grotere druk komt te staan.

Meer info: naturalsciences.be

EXPO

1. Danser Brut - Bozar en Museum Dr. Guislain

Eén van de mooiste en ongetwijfeld swingendste tentoonstellingen van het najaar wordt Danser Brut, een eerste samenwerking tussen Bozar en het altijd geweldige Museum Dr. Guislain. De expo neemt beweging in al haar vormen onder de loep: van draaimolen tot dansepidemie, van trance tot hysterie. Met prachtig werk van grote namen als Henri de Toulouse-Lautrec, Louise Bourgeois en Michaël Borremans, maar ook van onder andere danser Vaslav Nijinsky en outsiderkunstenaar Adolf Wölfli.

Vanaf 24 september in Bozar, Brussel en Museum Dr. Guislain, Gent.

'Warhol, The American Dream Factory' - Museum de la Boverie Beeld RV
'Warhol, The American Dream Factory' - Museum de la BoverieBeeld RV

2. Warhol, The American Dream Factory - Museum de la Boverie

Weinig kunstenaars die met hun oeuvre en opvattingen nog zo nazinderen in onze populaire cultuur als Andy Warhol. Van Instagram tot reality-tv, van TikTok tot Kanye, Warhols geest is nog very much alive and kicking. In het Museum de la Boverie in Luik beloven ze een grote overzichtstentoonstelling met zijn beroemdste werken, maar ook met zeldzame, nog maar weinig geziene documenten. Nog niet genoeg Campbell’s Soup? In december kan je ook nog in het Museum Ludwig in Keulen terecht voor een grote Warhol-expo.

Vanaf 2 oktober in La Boverie in Luik.

3. Coloured Cones van Michaël Borremans - Zeno X Gallery

Zeno X Gallery pakt in oktober uit met twee van hun sterkhouders: Coloured Cones is alweer Michaël Borremans’ zevende solotentoonstelling voor de galerie en Le Monde à L’Envers is voor Patrick Van Caeckenbergh zelfs de elfde. Goede statistieken zeggen we dan. Voor Coloured Cones is Borremans aan de slag gegaan met kleurrijke kegels als personages en heeft hij figuren in zelf ontworpen kostuums laten poseren. In Le Monde à L’Envers onderzoekt Van Caeckenbergh dan weer de ontstaansmythes van het universum.

Vanaf 28 oktober in Zeno X Gallery in Antwerpen.

4. Drawing Later - Galerie Martel / Matisse, comme un roman - Centre Pompidou

Voor een beetje kleur in de wintermaanden moet je in Parijs zijn. In de Galerie Martel, die dit jaar 10 jaar bestaat, vind je van het beste dat de strip- en graphic novelwereld vandaag de dag te bieden heeft, met werk van o.a. Lorenzo Mattotti en onze eigen Brecht Evens. In het Centre Pompidou loopt vanaf oktober dan weer een expo rond Matisse, de man in wiens werk de zon altijd schijnt. Het wordt een grote overzichtstentoonstelling die heel zijn carrière overspant, van de geboorte van het fauvisme tot de sensuele gouaches die hij vlak voor zijn dood maakte.

Drawing Later vanaf 15 september in Galerie Martel in Parijs

Matisse, comme un roman vanaf 21 oktober in Centre Pompidou in Parijs

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234