DM GidstFilms voor 2023
Duizend bommen en barbies: wij kijken likkebaardend uit naar de films van 2023
Van dEUS tot Steven Spielberg, van Rinus Van de Velde tot Barbie: het culturele jaar belooft opnieuw heel wat lekkers. De cultuurredactie van De Morgen haalde alvast de krenten uit de pap zodat u nu al uw agenda kunt vullen. Naar deze films kijken zij alvast uit.
Barbie
In de categorie ‘Films waarvan u niet wist dat u er al jarenlang op zat te wachten’: Barbie. Jawel, Barbie. Als in: een film over de Mattel-pop Barbie. Maar bovenal: een film met Margot Robbie als Barbie. En Ryan Gosling als Ken. En Lady Bird-cineaste Greta Gerwig als regisseur. En met Marriage Story-regisseur Noah Baumbach als scenarist. Wat ken – sorry, kan – er in hemelsnaam mislopen?
Veel, natuurlijk. Het blijft een film over een plastieken personage en Gerwig gaf al aan dat de film een “career ender” zou kunnen zijn. Maar van de vier hierboven genoemde namen durven we toch te vermoeden dat ze niet aan boord zouden zijn geklommen als het een Trojaans paard was om de pop met hernieuwde interesse in de winkelrekken te plaatsen. En hadden we al gezegd dat niemand minder dan Dame Helen Mirren in de teaser te horen is als verteller?
Die teaser werd drie weken geleden op de wereld losgelaten en herwerkt de beroemde proloog uit 2001: A Space Odyssey. Moeten we daaruit afleiden dat Barbie dienstdoet als de katalysator van een kwantumsprong in de menselijke evolutie? Euhm, misschien.
Will Ferrell – ja, hij doet óók mee, als CEO van Mattel dan nog wel – liet zich eerder al ontvallen dat Barbie “het ultieme voorbeeld wordt van high art én low art”. Daarmee weten we eigenlijk nog niets, maar geef toe: prikkelend is het wel.
Temeer omdat Ferrell ook dit vertelde: “Het is een liefdevolle hommage aan het merk en tegelijk kan het niet satirischer zijn – een ongelooflijke commentaar op het patriarchaat en vrouwen in onze maatschappij én op waarom Barbie bekritiseerd wordt en waarom elk klein meisje er toch mee wil spelen.”
Dus ja, Barbie ambieert een fikse spreidstand, en uit de turnles herinneren we ons dat je dan al eens stevig op je bek kunt gaan. Maar kijk naar gymnastiek op de Olympische Spelen en je weet: het resultaat kan ook prachtig elegant blijken.
Wat we nog kunnen afleiden uit de teaser? Dat Barbieland, waar Barbie en Ken verblijven, euhm, érg kleurrijk is. Het lijkt wel een uit plastic meisjesdromen opgetrokken versie van de wonderlijke gevoelswereld uit de Pixar-film Inside Out, gewikkeld in snoeproze inpakpapier.
Volgens gespecialiseerde media zouden Barbie en Ken van die wereld worden uitgesloten – omdat ze niet perfect genoeg zouden zijn – en zo in de échte wereld terechtkomen. We hebben het even nagekeken, en die blijkt ook niet perfect: dat zullen Gerwig en Baumbach vast ook wel hebben opgemerkt.
Barbie maakt halverwege juli haar opwachting in de bioscoop, maar in de tussentijd bent u vast nog wel zoet met de blitse setfoto’s van Robbie en Gosling in de meest kitscherige kostuums die u zich kunt indenken. Geef toe: Barbie is toch de film waarop u zit te wachten?
Vanaf 19 juli in de bioscoop.
The Fabelmans
Wie in 2023 de Oscar voor Beste Film wegkaapt? In de race naar 12 maart lijkt Steven Spielberg op kop te lopen. Met The Fabelmans heeft hij op zijn 76e zijn persoonlijkste film ooit gemaakt. De regisseur verwerkte de scheiding van zijn ouders eerder op metaforische wijze in E.T. – Spielberg voelde ze zich naar eigen zeggen even ontheemd als de verloren gelopen alien – maar nu kijkt hij zijn jeugdtrauma recht in de ogen.
The Fabelmans is het verhaal van de jonge Sammy Fabelman, die het huwelijk van zijn ouders ziet verbrokkelen. Michelle Williams en Paul Dano spelen ma en pa Fabelman: prachtig hoe ze door de filter van Sammy’s ogen evolueren van haast sprookjesachtige figuren tot mensen van vlees en bloed, met al hun gebreken en kwetsuren. Spielberg geeft ieder personage een fabelachtige complexiteit – zelfs de etterige cliché-jock op Sammy’s school krijgt een onvermoede diepgang.
Naast een autobiografische coming-of-agefilm is The Fabelmans ook een origin story van Spielberg als filmmaker. Als een superheld die zijn bovennatuurlijke krachten ontdekt, verkent Sammy met zijn eerste camera de overweldigende, soms angstaanjagende macht van cinema.
Vanaf 22 februari in de bioscoop.
Babylon
In Amerika werd Babylon, de nieuwe van La La Land-wonderkind Damien Chazelle, op extreem uiteenlopende reviews onthaald: van extatisch tot vernietigend. Het maakt ons des te benieuwder naar deze drie uur en tien minuten durende trip door het Hollywood van de roaring twenties, in het zog van Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva. Met zijn focus op de transitieperiode tussen stille film en talkies wordt Babylon wel eens vergeleken met de musicalklassieker Singin’ in the Rain, maar dan met veel meer seks, drugs en geweld. Klinkt ons werkelijk als muziek in de oren!
Vanaf 18 januari in de bioscoop.
Tár
Na het ijzersterke Little Children (2006) verdween regisseur Todd Field zeventien jaar lang van het toneel. Nu keert hij terug met TÁR: het ijzingwekkende portret van Lydia Tár, een fictieve topdirigente wier duizelingwekkende carrière stukje bij beetje afbrokkelt wanneer er bezwarend nieuws over haar naar buiten komt.
Cate Blanchett speelt met tonnen charisma én arrogantie een vrouw die door haar enorme succes blind geworden is voor de macht die ze over anderen heeft. De scène waarin Blanchett een 6-jarig kind afdreigt, is al reden genoeg om te gaan kijken.
Vanaf 25 januari in de bioscoop.
Asteroid City
In 2021 bundelde Wes Anderson drie kortfilms onder één titel (The French Dispatch), maar dit jaar trakteert hij ons op twee langspeelfilms: The Wonderful Story of Henry Sugar, een verfilming van een verhaal van Roald Dahl, en Asteroid City. Die laatste spreekt heel erg tot de verbeelding. De film speelt zich af in 1955, op een conventie voor jonge astronomen. Samen met hen mag ook u sterrenkijken: naast vaste Anderson-klanten als Tilda Swinton en Bill Murray schitteren ook Margot Robbie en Tom Hanks.
Vanaf 21 mei in de bioscoop.
Oppenheimer
Tenet was Christopher Nolans minste film in jaren, maar voordien maakte hij met Dunkirk wel zijn beste film in jaren. In Oppenheimer keert hij terug naar WO II: Cillian Murphy vertolkt J. Robert Oppenheimer, ‘de vader van de atoombom’. Een conventionele biopic zal het wel niet zijn. En met een cast die verder bestaat uit – even inademen – Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Kenneth Branagh en Rami Malek durven we te dromen van een film die inslaat als, welja, een bom.
Vanaf 19 juni in de bioscoop.