Maandag 03/08/2020

Verkiezingen

Duik met Jambers achter de schermen van de Antwerpse kiesstrijd

Bart De Wever hoort de ‘smeuïge verhalen’ al gonzen rond het stadhuis.Beeld VTM

Kris Peeters (CD&V) die het huisvuil buitenzet, Philippe De Backer (Open Vld) als ploetervader of Bart De Wever (N-VA) die zijn gal spuwt over de harde kiesstrijd. In de week voor de lokale verkiezingen komt Paul Jambers met een documentairereeks over de tenoren van de Antwerpse politiek.

"Het is als een bommenwerper. Je weet niet wat er nog allemaal zal uitvallen." Zo omschreef burgemeester Bart De Wever (N-VA) enkele weken geleden de kiescampagne terwijl hij op weg was naar de studio's van ATV, de Antwerpse regionale zender. Dat de VRT zonet een reportage bracht over Schild & Vrienden kan volgens De Wever geen toeval zijn. De honger van de media om N-VA aan de schandpaal te nagelen, is volgens hem groot.

Eenmaal op dreef getuigt de N-VA-voorzitter over de "smeuïge verhalen" die over hem rondgaan. "Ik hoor het gonzen van de geruchten." Hij is ervan overtuigd dat politieke tegenstanders en media verhalen opsparen om ze op "the worst possible moment" op de kiezer los te laten.

De ontboezeming komt uit Jambers in de politiek, de vierdelige documentairereeks van Paul Jambers die vanaf vanavond wordt uitgezonden op VTM. De 72-jarige reportagemaker liep wekenlang in het spoor van zeven Antwerpse lijsttrekkers: Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Jinnih Beels (onafhankelijk lijsttrekker sp.a), Philippe De Backer (Open Vld), Peter Mertens (PVDA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Filip Dewinter dropt met Geert Wilders een bommetje op de Vogelenmarkt. Beeld VTM

Antwerpser kan niet?

Grote politieke primeurs krijgt u niet van Jambers. Hij belicht vooral de
menselijke kant van de hoofdrolspelers. Zo ziet u hoe De Backer zijn
zoontje van 2,5 maanden op de arm neemt ("Hij slaapt 's nachts bijna
door") alvorens hij zijn dochtertje wegbrengt naar school. Of hoe Jinnih
Beels door haar gezin wordt gesteund bij de aftrap van de campagne.
"Niemand kreeg zo'n exclusieve blik achter de schermen",
maakt de hoofdredactie van VTM Nieuws zich sterk.

Jambers belt ook aan bij Peeters, de ingeweken CD&V-kopman die tijdens de campagne onder vuur werd genomen omdat hij maar tijdelijk in zijn appartement zou verblijven. Of Jambers naar boven kan komen? "Ik ga eerst de vuilniszakken buiten zetten", antwoordt Peeters, waarna hij een stapel oud papier naar buiten brengt en spontaan zijn liefde voor Antwerpen verklaart. "Mijn echtgenote en ik wonen hier graag." Even later springt Peeters op een deelfiets van Velo. De boodschap is duidelijk: Antwerpser kan niet.

Dat politici het programma voor hun persoonlijke propaganda gebruiken, is volgens Jambers onvermijdelijk. "Maar dat is ook meegenomen in het programma." Zo nodigt Filip Dewinter de cameraploeg uit voor het bezoek van Geert Wilders op de Vogelenmarkt. Tussen tientallen veiligheidsagenten en 'Eigen volk eerst' beleeft Dewinter een topdag. Wilders waagt zich alvast aan een voorspelling: Dewinter gaat het zondag fantastisch doen.

Rijzende sp.a-ster Jinnih Beels biedt een inkijk in haar interne keuken.Beeld VTM

Beeldvorming

De aanpak van Jambers heeft wel het voordeel dat je ook de minder aangename momenten van de campagne ziet. Zo wordt een actie van PVDA met lege brooddozen helemaal uitgeregend. "De strijd tegen armoede gaat niet over rozen", zegt Jambers met een knipoog. Groen-kopman Wouter Van Besien komt dan weer in beeld terwijl hij stemmen gaat ronselen bij winkeluitbaters van allochtone origine op de Turnhoutsebaan.

En De Wever? Die probeert vanuit Antwerpen de schade voor zijn partij te beperken wanneer de bom rond Schild & Vrienden barst. Even later wordt hij ook geconfronteerd met zijn veelbesproken interview over de greep van de cocaïnemaffia op Antwerpen. Of hij daarmee zijn 'war on drugs' niet zelf ondergraaft? De Wever veegt de vraag van tafel. Een blik achter de schermen van zijn overleg met de politie moet aantonen dat hij de touwtjes in handen heeft.

Van een spontane Beels tot een plichtbewuste De Wever of een knuffelbare De Backer. In hoeverre kan de beeldvorming in dit programma de uitslag in Antwerpen beïnvloeden?

Met inwijkeling Kris Peeters, die zich out als Antwerpenaar met hart en ziel.Beeld VTM

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) spreekt van een mogelijk significante impact op de kiesuitslag. "Ongeveer een kwart van de kiezers beslist pas in de laatste week op wie ze gaan stemmen", zegt hij. "Bovendien bereikt Jambers een breder publiek dat nog niet noodzakelijk veel gezien heeft van de politieke campagne. Dat weten politici heus ook wel. Anders zouden ze er niet aan meedoen."

Volgens Peter Van Aelst, docent politieke communicatie aan de Universiteit Antwerpen, is Jambers in de politiek geen gamechanger. "Tenzij er nog grote onthullingen komen, zal dit vooral het beeld versterken dat nu al bestaat van een politicus", meent hij. "Maar de impact is allicht groter op journalisten en opiniemakers dan op het grote publiek."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234