Vrijdag 31/03/2023

ReportageBoeken

Drie dagen in het spoor van Arnon Grunberg: ‘Ik denk niet dat ik New York ooit zal verlaten. Toch niet voor ik 90 ben’

Arnon Grunberg: 'Discipline is voor mij een automatisme geworden. Het komt niet meer in me op om een dag niet te werken.' Beeld Bart Heynen
Arnon Grunberg: 'Discipline is voor mij een automatisme geworden. Het komt niet meer in me op om een dag niet te werken.'Beeld Bart Heynen

Arnon Grunberg (51) was al vaak de auteur, maar nog nooit het onderwerp van een embedded reportage. Stef Selfslagh trok naar New York en liep drie dagen mee met de winnaar van de P.C. Hooftprijs. ‘Voel je je ongemakkelijk? Dat hoort bij het onderduiken.’

Stef Selfslagh

Arnon Grunberg is al meer dan een decennium een bewonderd schrijver, wanneer hij in 2005 beslist om kamermeisje te worden. Drie weken lang jongleert hij in een Beiers hotel met luchtverfrissers, dweilen en microvezeldoekjes en laat hij zich door hotelgasten vriendelijk glimlachend vernederen. ‘Het klinkt onbescheiden, maar ik heb talent om slaaf te zijn’, schrijft hij later in NRC Handelsblad.

Grunbergs hotelproject kadert in zijn voornemen om nooit een schrijver te worden die alleen de zolderkamerversie van het leven kent. Ook na zijn carrière in het Beierse hotelwezen begeeft hij zich met metronomische regelmaat in onbekende werelden. Hij duikt onder in brandweerkazernes, slachthuizen en woon-zorgcentra. Hij loopt embedded mee met Amerikaanse soldaten in Irak en treedt toe tot het dansgezelschap van de Duitse choreografe Nicole Beutler. Telkens puurt hij uit zijn participerende studiereizen reportages waarin de literatuur de journalistiek aftroeft.

“Ik wil weten hoe mensen dat doen, leven”, verklaart Grunberg zijn aandrang om in andermans bestaan te infiltreren. “Ik zie de dingen graag met eigen ogen. Daarin verschilt de schrijver niet van de journalist, hij hanteert alleen een ruimere definitie van het woord ‘nieuws’.”

Omdat ook ik geneigd ben om nieuws een rekbaar begrip te noemen, doe ik Arnon Grunberg een ongewoon voorstel. Ik vraag hem of hij het ziet zitten om voor één keer niet de auteur, maar het onderwerp van een embedded reportage te zijn. Of ik, als het niet stoort tenminste, eens een dag of drie in zijn leven mag onderduiken.

Ik ga ervan uit dat op mijn verzoek hetzij een galant geformuleerde afwijzing, hetzij een bestraffende stilte zal volgen. Maar voor ik het goed en wel besef, hebben we de datum geprikt waarop ik me met bandopnemer en notitieboekje in zijn leven zal aanmelden. Dat dat leven zich op dat moment in New York zal afspelen, maakt het feest in mijn hoofd compleet: je debuteert als onderduiker liever in Manhattan dan in Amsterdam.

BIO

geboren op 22 februari 1971 in Amsterdam • geldt als een van de succesvolste Nederlandse schrijvers, zowel in binnen- als buitenland • debuteerde als 23-jarige met Blauwe maandagen • woont sinds 1995 in New York • in 2022 won hij onder meer de P.C. Hooft-prijs en de Johannes Vermeerprijs

Er worden mij als observator in spe slechts twee beperkingen opgelegd: als hij straks aan het schrijven is, mag ik niet over zijn schouders meelezen, en ik ben overal welkom behalve in zijn appartement in West 37th Street.

Op de eerste restrictie reageer ik met begripvol geknik, op de tweede met een pruillip. Is hét kenmerk van de embedded reportage niet dat ze ook achter de gordijnen kijkt? Dat ze de muur tussen schijn en zijn neerhaalt? Dat ze de haren in het doucheputje telt? Maar Arnon Grunberg houdt me liefdevol op afstand. “Thuis is te intiem. Ik sluit niet uit dat je er nog briefjes van voormalige geliefden kunt vinden. Die zie ik liever niet in de krant verschijnen.”

Ik denk aan wat er in de briefjes van mijn eigen voormalige geliefden staat en berg mijn pruillip weer op. Ook herinner ik me dat Grunberg ooit schreef dat er in zijn New Yorkse appartement maar twee soorten mensen over de vloer komen: mensen met wie hij seks heeft en mensen die hij betaalt om schoon te maken. Ik hoef bij nader inzien tot geen van beide categorieën te behoren.

Minestronecrisis

Drie maanden later ontmoeten we elkaar opnieuw, dit keer in Via Quadronno, een Italiaans restaurant op slenterafstand van Central Park. Zijn behalve Arnon Grunberg eveneens op de lunchafspraak: Marianne Koeman, de Nederlandse met wie hij in 1995 in New York neerstreek en met wie hij nog steeds intercontinentaal bevriend is; Mayu, zijn achttienjarige petekind aka de zoon van Marianne; en Alyosha, de anderhalf jaar oude krullenbol die hij samen met de Nederlandse schrijfster Niña Weijers op de wereld zette.

Marianne en Mayu wonen in Amsterdam, maar zijn op verzoek van Grunberg naar New York gevlogen om hem een weekje te assisteren. “Niña verblijft in een schrijversresidentie upstate”, vertelt hij. “Alyosha en ik zijn voor het eerst met z’n tweeën. Dat is leuk, maar van werken is er vorige week niet veel in huis gekomen. En als ik niet tot schrijven kom, lonkt de crisis. Nu Marianne en Mayu hier zijn, hoop ik wat werk in te halen.”

Ik ben nog maar net ondergedoken en de omstandigheden smeken al om een existentiële vraag: wie is Arnon Grunberg als hij niet kan schrijven? “Dat is een ingewikkelde kwestie”, geeft hij toe. “Schrijven is een belangrijk deel van mijn identiteit. Ontneem me de mogelijkheid om te werken en ik voel me verlaten. Vorige week had ik het echt moeilijk. Ik besefte plots dat ik totaal nieuwe schrijfroutines zal moeten ontwikkelen. Want als Alyosha bij me is, krijg ik nauwelijks een e-mail geschreven, zelfs niet als de babysit komt helpen.”

Met Alyosha, zijn zoontje met Niña Weijers, die op schrijversresidentie is: 'Als hij bij me is, krijg ik nauwelijks een e-mail geschreven, zelfs niet als de babysit komt helpen.' Beeld Bart Heynen
Met Alyosha, zijn zoontje met Niña Weijers, die op schrijversresidentie is: 'Als hij bij me is, krijg ik nauwelijks een e-mail geschreven, zelfs niet als de babysit komt helpen.'Beeld Bart Heynen

Via Quadronno zit afgeladen vol. Twintig jaar geleden stelden de eigenaars van het restaurant Arnon Grunberg voor om mee in hun zaak te investeren. Voor twintigduizend dollar mocht hij zich mede-eigenaar noemen. Hij overwoog het aanbod, maar sloeg het af. “Ik wilde dat mijn dividenden uitbetaald werden in gratis pasta. Dat zagen de eigenaars niet zitten.”

“Mama”, noemt Alyosha me nadat hij me wat beter in zich heeft opgenomen. Het misverstand wordt rechtgezet, Grunberg verzekert me dat ik er niet overdreven vrouwelijk uitzie. “Alyosha noemt iedereen die hij leuk vindt mama.” “En iedereen die hij níét leuk vindt papa”, grijnst Mayu. Een stelling die weerlegd wordt wanneer Alyosha zich uit de armen van Marianne losrukt om bij zijn vader een zoen te gaan vorderen.

Vorige week at Grunberg hier samen met zijn zoon minestrone. Dat ging prima, tot Alyosha zijn bord van zich wegduwde. De soep belandde eerst op de grond en nadien op de trui van de vrouw naast hem. “Ik had Alyosha net verteld dat hij zijn moeder pas over vier weken zou terugzien”, zegt Grunberg. “Misschien werd hij daarom zo boos.”

“Ook toen we weer thuis waren, bleef hij maar krijsen. Alles heb ik geprobeerd om hem te kalmeren: voorlezen, zingen, zelfs samen in bad gaan. Niks hielp. Ik dacht: zo meteen bellen de buren de politie en moet ik naakt de deur opendoen. Dat krijg ik nooit uitgelegd.

“Toch heb ik Niña nergens mee lastiggevallen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ze deze maand in alle rust kan schrijven. Al heb ik de indruk dat ze liever had gehad dat ik haar al na twee dagen in totale wanhoop had opgebeld met de mededeling: ‘We redden het niet zonder jou.’” (lacht)

Het is de eerste keer dat Arnon Grunberg een relatie heeft met een schrijfster. Ik vraag of ze behalve geliefden ook concurrenten zijn.

“Nee, en gelukkig maar. Er ligt in een relatie al zoveel competitie op de loer. Zelfs in het samen grootbrengen van een kind kan wedijver sluipen. Want: van wie houdt het kind het meest? Ik vermijd die strijd door duidelijk te maken dat Niña voor Alyosha de nummer één is. Mijn moeder kwam voor mij ook op de eerste plaats. Ik zou mezelf verraden, mocht ik het erg vinden dat dat ook voor Alyosha zo is.”

Diane Keaton-lookalike

De carpaccio’s zijn verorberd, de namiddag kan ontzegeld worden. Marianne en Mayu gaan met Alyosha naar Bryant Park, Arnon Grunberg en ik trekken naar de New York Public Library. Het plan van de schrijver: twee uur in stilte werken. Het plan van de journalist: twee uur doen alsof hij werkt.

Je zou denken dat in een gebouw met een gewichtige naam gewichtige activiteiten plaatsvinden. Maar aan de tafel waaraan we plaatsnemen, wordt vooral tijd gedood. Een vrouw met een morsig voorkomen doet een dutje. Een jongen trekt steeds opnieuw de capuchon van zijn hoodie over zijn hoofd. Een Diane Keaton-lookalike maakt met naald, draad en geduld een borduurwerkje. De man naast me wisselt driftig scrollen af met uitdrukkingsloos staren.

Grunberg in het appartement van Michel, de Fransman bij wie hij twee keer in de week Franse les volgt. ‘Hij is een oude trotskist.’ Beeld Bart Heynen
Grunberg in het appartement van Michel, de Fransman bij wie hij twee keer in de week Franse les volgt. ‘Hij is een oude trotskist.’Beeld Bart Heynen

De stilte die over de aanwezigen hangt, geeft hun handelingen iets sacraals. Ik vraag me af of ik niet per ongeluk in het werk van een Brooklynse performancekunstenaar ben beland. I Am Not Me: a metaphor for the unknowable connections between random human organisms. Of iets van die strekking.

Arnon Grunberg gaat naast de slapende en vermoedelijk dakloze vrouw zitten en haalt zijn laptop en notitieboekje boven: hij heeft zich voorgenomen om een aantal aantekeningen in volwaardige zinnen te transformeren. Zoals beloofd sluip ik niet achter hem heen om mee te lezen. Wel noteer ik in mijn logboek: ‘Donderdag. Geobserveerde creëert literatuur. Vingers vliegen vaardig over het toetsenbord, tijd en ruimte lijken te vervagen.’

Wanneer Diane Keaton het borduren na anderhalf uur voor bekeken houdt, klapt ook Grunberg zijn laptop dicht. “Vlotte het een beetje?”, vraag ik. Het is niet omdat ik mensen bespied dat ik niet met ze meeleef.

Grunberg knikt. “Ik vreesde eventjes dat de duttende dame zou stinken. Maar dat was gelukkig niet het geval en ook door de andere aanwezigen heb ik me geen moment gestoord gevoeld.”

Is hij een literaire scherpslijper? Iemand die een heleboel woorden op auditie laat komen en pas na veel wikken en wegen de meest geschikte kiest?

“Ik probeer van het schrijven een gracieus proces te maken. Als een zin nog niet helemaal is wat hij moet zijn, laat ik hem nog wat sudderen. Het juiste woord komt wel.

“En als het een goed woord is, gebruik ik het desnoods drie keer na elkaar. Ik hang niet voortdurend met mijn neus in synoniemenwoordenboeken.”

Probeert hij weleens te ontsnappen aan het schrijven? Denkt hij soms: ik wou dat ik het vandaag bij mijmeren kon laten? Dat ik mijn gedachten niet in onwankelbare woorden hoefde te gieten?

“Soms zou ik liever een dutje doen dan te schrijven. Maar discipline is voor mij een automatisme geworden. Het komt niet meer in me op om een dag niet te werken.”

We arriveren in Bryant Park, waar Mayu met Alyosha aan het spelen is. “Hebben mensen je weer gevraagd of je de au pair van Alyosha bent?”, vraagt Grunberg aan Mayu. “Nee. Maar wel of hij mijn zoon is.” “En, wat heb je geantwoord? Nee hoor, ik heb deze jongen gestolen?”

Vader en zoon gaan een ritje maken op de carrousel in het park. Er zijn twee paarden en een hert beschikbaar, maar Alyosha kiest voor een konijn met oren zo groot als Papoease peniskokers en een staart die meer weg heeft van een prehistorische slagtand. Een voorliefde voor de ongerijmdheden van het leven is vast erfelijk.

Dagen vol afslagen

“Het gaat goed, Stef, niemand van ons heeft een hekel aan je”, laat Arnon Grunberg me de volgende ochtend bij het ontbijt in café Delectica weten. Marianne en Mayu glimlachen, Alyosha kauwt op een stukje bagel. “Ik probeer dan ook zo onzichtbaar mogelijk te zijn”, zeg ik, en ter verantwoording van mijn onzichtbaarheid lees ik een fragment voor uit de Grunberg-compilatie Thuis ben je: ‘De schrijver doet er goed aan zich op de vlakte te houden. Geen meningen, vooral geen meningen. De observatie is al mening genoeg.’

“Die woorden lijken me nog steeds accuraat”, zegt Grunberg. “Mensen vragen me na een embedded verblijf weleens: heb je gevonden wat je zocht? Maar als ik ergens onderduik, weet ik niet op voorhand wat ik wil vinden. Ik wil me vooral laten verrassen.

“In september liep ik mee met de ambtenaren van de Dienst Terugkeer & Vertrek in Rotterdam. Die mensen zetten elke dag geweigerde asielzoekers uit het land: een behoorlijk meedogenloze daad. En toch had ik de indruk dat ze hun job naar eer en geweten verrichten. Als je écht met mensen praat, krijg je altijd meer begrip voor hun positie.”

Je denken scherpen aan het leven, noemt hij het. Hij heeft weinig ontzag voor schrijvers die in een mentaal vacuüm vertoeven. “Ook al kom je niet achter je bureau vandaan, dan nog moet je je gedachten toetsen aan de werkelijkheid, vind ik. Je wil als schrijver toch iets zeggen over de tijd waarin je leeft? Anders maak je jezelf wel héél ongevaarlijk.”

De zon glipt tussen de wolkenkrabbers door, we besluiten een ochtendlijke wandeling te maken.

Arnon Grunberg tegen Stef Selfslagh: ‘In Nederland word ik zo snel in de hoedanigheid van schrijver gedwongen. Dat is geen ramp maar ik wil ook nog andere rollen vervullen. En dat lukt me in New York beter dan in Amsterdam.’ Beeld Bart Heynen
Arnon Grunberg tegen Stef Selfslagh: ‘In Nederland word ik zo snel in de hoedanigheid van schrijver gedwongen. Dat is geen ramp maar ik wil ook nog andere rollen vervullen. En dat lukt me in New York beter dan in Amsterdam.’Beeld Bart Heynen

Voor de ingang van warenhuis Macy’s zien we een bedelaar zonder benen: de man heeft zijn romp op het deck van een skateboard gemanoeuvreerd. Ik ga ervan uit dat het skateboard de helaasheid van zijn lot moet aandikken en voorbijgangers tot gullere giften moet verleiden. Maar dan begrijp ik dat het gewoon zijn vervoermiddel is: als hij straks naar huis wil, kan hij het board met behulp van zijn armen in beweging brengen.

Marianne deelt mijn ontzetting over de situatie van de bedelaar. Maar ze zegt ook: “Sommige bedelaars verdienen zoveel geld dat ze erin blijven hangen, in dat bedelen.”

Als psychologe werkte Marianne negen jaar met New Yorkse psychiatrische patiënten. Een heftige tijd, vertelt ze, waarin ze leerde om niet te snel conclusies te trekken. “Ooit zei een cliënt tegen me: ‘Er ligt een lijk in de koffer van mijn auto.’ Ik dacht: die man heeft een psychose. Maar er lag écht een lijk in zijn koffer.”

We kuieren voorbij de Chrysler Building, al lang niet meer het hoogste, maar wel nog altijd het mooiste gebouw van New York. Toen Marianne Koeman en Arnon Grunberg hier zevenentwintig jaar geleden voor het eerst rondliepen, waren ze beiden nog prille twintigers. De dagen lagen voor hen als een eindeloze woestijn.

“Elke dag zat vol afslagen die we overtuigd namen”, vertelt Grunberg terwijl hij de kinderwagen voortduwt. “Ik had net Blauwe maandagen geschreven, moest maar om de twee weken een column naar NRC Handelsblad sturen, ons leven was één grote improvisatie. Vandaag zijn mijn dagen veel strakker ingedeeld. Als ik toevallig iemand leer kennen, moet ik zeggen: ‘Leuk gesprek, maar laten we het over drie weken voortzetten, bij voorkeur op woensdag, tussen drie uur dertig en vier uur vijftig.’” (lacht)

Toch ervaart hij New York ook na zevenentwintig jaar nog altijd als een bevrijding. “In Nederland word ik zo snel in de hoedanigheid van schrijver gedwongen. Dat is geen ramp – ik kijk niet neer op ontmoetingen met lezers – maar ik wil ook nog andere rollen vervullen. En dat lukt me in New York beter dan in Amsterdam. Ik kan hier makkelijker vergeten wie ik ben.”

Dan, mijmerend: “Als alles ooit misgaat, kan ik in deze stad zo een ander leven beginnen. Er is hier altijd een tweede en zelfs derde akte mogelijk. Dat onbeslotene, daar hou ik van. Ik denk niet dat ik New York ooit zal verlaten. Behalve wanneer ik 90 ben. Dan trek ik naar Zwitserland. Ik wil mijn laatste adem tussen de bergen uitblazen.”

Twee ambulances met brullende sirenes rijden voorbij. Wat verderop boort een bouwvakker gaten in onze oren. Telkens verwacht ik dat het lawaai Alyosha zal doen schrikken. Maar de New Yorkse drukte doet hem niks. Een cursus Mediteren Voor Peuters is voorlopig nergens voor nodig.

Trust women

Next stop: het kruispunt gevormd door ­Columbus Avenue en West 106th Street, waar de Upper West Side onwennig tegen Harlem aanschurkt. Hier woont Michel, de Fransman bij wie Arnon Grunberg twee keer in de week Franse les volgt.

“Michel is een oude trotskist”, vertelt hij. “Ik ben het niet altijd met hem eens, maar hij is wel een vriend. In het begin leerde hij me de Franse spelling en grammatica. Nu voeren we gewoon lange gesprekken en geeft hij me af en toe aanwijzingen. Ik ben zeer gehecht aan onze bijeenkomsten.”

Het appartement van Michel is een one size fits all-flat: bureau, bed, boekenkast, kook­fornuis en koelkast delen dezelfde ruimte. Op het prikbord boven de werktafel hangt een briefje met de woorden ‘Trust Women’. Ik wil Michel vragen of dat een zelfbedacht geheugensteuntje dan wel een oude feministische slogan is, maar de les is al begonnen: hij ­ondervraagt Grunberg in het Frans over de groenteaversie van Alyosha.

Andere gespreksonderwerpen die in de loop van de les de revue passeren, zijn: de gelijkenissen tussen de Oekraïense vluchtelingen van vandaag en de Vietnamese asielzoekers van vroeger (‘Zij die voor de slechten moeten vluchten, zijn automatisch de goeien’), het noodlot (‘Het is niet omdat je in Nederland geboren bent dat de geschiedenis je wel zal overslaan’) en terrorisme (‘Terreur loont op korte termijn, maar op lange termijn heb je de steun van het volk nodig’). Er is geen wet die zegt dat Franse lessen over monsieur et madame Dupont moeten gaan.

Het Frans van Grunberg is uitstekend, maar niet foutloos: vrouwelijke lidwoorden staan af en toe ten onrechte hun plaats af aan mannelijke en ‘de schemering’ is niet ‘le coucher du soleil’ maar ‘le crépuscule’.

Op het einde van de les leest Grunberg nog een stukje voor uit La vie devant soi van de Franse schrijver Romain Gary. Als hij het boek weer dichtslaat, vertelt hij me dat Gary op zesenzestigjarige leeftijd zelfmoord pleegde. Op zijn afscheidsbriefje stonden vijf woorden: ‘Je me suis bien amusé.’

‘Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat Niña deze maand in alle rust kan schrijven. Al heb ik de indruk dat ze liever had gehad dat ik haar al na twee dagen in totale wanhoop had opgebeld met de mededeling: ‘We redden het niet zonder jou.’’ Beeld Bart Heynen
‘Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat Niña deze maand in alle rust kan schrijven. Al heb ik de indruk dat ze liever had gehad dat ik haar al na twee dagen in totale wanhoop had opgebeld met de mededeling: ‘We redden het niet zonder jou.’’Beeld Bart Heynen

Ook ik vermaak me, en toch neem ik na de Franse les afscheid van Arnon Grunberg. Hij gaat zo meteen vergaderen met zijn accountant, en wanneer het woord accountant valt, heb ik principieel nog van alles te doen.

’s Avonds zien we elkaar terug in Grand Central Terminal, het iconische treinstation van New York. Hier liet Al Pacino op magistrale wijze het leven in Carlito’s Way. Hier voeren elke dag meer dan vijfhonderdduizend passagiers een enerverende get-the-fuck-out-of-my-way-choreografie op.

De art-decoklok in de stationshal loopt, net zoals alle andere klokken in Grand Central, één minuut voor. Zo hebben de passagiers altijd zestig seconden extra om hun trein te halen. Ook de Amerikaanse spoorwegmaat­schappij doet wat ze kan om de ratrace zo aangenaam mogelijk te maken.

Arnon Grunberg heeft een tafel voor vijf gereserveerd in Cipriani Dolci, een restaurant op het westelijke balkon. Het is ons vijfde restaurantbezoek in twee dagen. Ik noteer: Arnon Grunberg schrijft tussen het betalen van restaurantrekeningen door.

“In New York is er veel begrip voor mensen die elke dag uit eten gaan”, zegt Mayu. “Er wordt in deze stad hard gewerkt: iedereen snapt dat je geen tijd hebt om te koken. ­Sommige appartementen worden hier zelfs zonder keuken verkocht.”

Alyosha krijgt eend, frietjes en een ijsje. ­Tijdens een bezoek aan het consultatiebureau – de Nederlandse tegenhanger van Kind en ­Gezin – werd geconstateerd dat hij wat te licht is voor zijn leeftijd. En dus staat hij op een dieet van frietvet, vleessaus en koolhydraten.

Grunberg: “De mensen van het consultatiebureau zeiden: ‘Zorg ervoor dat hij aankomt. Het maakt niet uit hoe.’ Dat Alyosha na deze maand nog steeds geen groenten zal lusten, is een probleem dat zijn moeder mag oplossen.”

Wanneer we aan de praat raken met de twee mannen naast ons, stelt Grunberg Alyosha aan hen voor als zijn jongste zoon en Mayu als zijn oudste.

“Ik heb Mayu lange tijd mijn petekind genoemd”, legt hij wat later uit. “Ook al was ik door de afwezigheid van zijn biologische vader al lang zijn feitelijke vader. Maar toen Alyosha geboren werd, vroeg Mayu me of ik wel van hem zou blijven houden. Sindsdien noem ik hem mijn oudste zoon. Mayu moet weten dat hij in mijn leven dezelfde plaats inneemt als Alyosha.”

Voor zijn achttiende verjaardag kreeg Mayu van zijn feitelijke vader een brief cadeau: het inmiddels ook te boek gestelde Loslaten. Ik vraag hem of hij blij was met zijn coming-of-agegeschenk. “Zeker”, zegt hij. “Al heb ik de brief wel moeten vervolledigen. Op het einde herhaalt Arnon de woorden die hij ook al bij mijn geboorte schreef: ‘Welkom in mijn oeuvre, Mayu.’ Toen ik dat las, heb ik gezegd: ‘Vanaf nu ben jij ook welkom in míjn oeuvre, Arnon.’”

Ik neem een slok wijn en bid dat mijn veertienjarige zoon zich over een paar jaar met even mooie woorden van mij losweekt.

A grand slam career

Hoewel ook de huisgemaakte tortellini en de risotto met verse erwten verdedigbare gespreks­onderwerpen waren geweest, praten we over de parasitaire relatie tussen het leven en de literatuur. Ik vraag Arnon Grunberg of hij ooit niet-levensbedreigende catastrofes heeft veroorzaakt, met als enige doel om er nadien een handvol mooie zinnen over te schrijven.

“Soms heb ik wel behoefte aan een beetje spanning”, zegt hij. “De wereld is zo chaotisch en verraderlijk. Daar wil je in je eigen leven toch iets van meekrijgen? Maar het drama komt vanzelf wel op je af, je hoeft het niet uit te nodigen om de literatuur ter wille te zijn. Als je dat wél doet, wordt het schrijven een soort van afgod. En een afgod eist altijd offers.

“Los daarvan is het een enorme troost dat ik occasionele narigheden in woorden kan omzetten. Eigenlijk speel ik een beetje vals met het leven: ik hang al schrijvend min of meer boven mijn eigen bestaan. Ook tijdens ruzies heb ik de neiging om het conflict meteen te analyseren. Dat schijnt niet zo prettig te zijn voor de persoon die ruzie met je wil maken. Soms willen mensen gewoon uitgescholden worden.” (lacht)

Staat het leven weleens in de weg van de literatuur? Kunnen gebeurtenissen té pijnlijk zijn om over te schrijven? “Ik heb dat zelf nog niet meegemaakt. Maar ik kan me voorstellen dat je van de dood van een kind geen literatuur kunt maken. Tenzij op een heel indirecte manier.”

Arnon Grunberg: Grunberg: ‘Eigenlijk speel ik een beetje vals met het leven: ik hang al schrijvend min of meer boven mijn eigen bestaan.’ Beeld Bart Heynen
Arnon Grunberg: Grunberg: ‘Eigenlijk speel ik een beetje vals met het leven: ik hang al schrijvend min of meer boven mijn eigen bestaan.’Beeld Bart Heynen

Alyosha maakt aanstalten om stukjes eend op de grond te gooien. “Niet met de eend gooien”, zegt Grunberg. “Daar wordt papa diep ongelukkig van.” Even later belandt de eend alsnog op de grond, doemen in het hoofd van Arnon Grunberg minestronescenario’s op en besluiten we met een ontroerende eendracht om naar huis te gaan.

In Park Avenue lopen we voorbij een opgewonden zakenman. “I did it!”, roept hij in zijn telefoon. “I have a grand slam career!” We beginnen noch te monkellachen noch met onze ogen te rollen. Verlossing vinden in het werk is niet per definitie slechter dan geluk halen uit een moestuintje.

Het is al nacht wanneer ik terug naar mijn ­hotel in West 32nd Street ben gewandeld. In een bar in de buurt drink ik een Catskill Ball Lightning Pilsner – sommige merknamen maken reclamecampagnes overbodig – en stel ik mezelf twee vragen.

Eén: is Arnon Grunberg, zoals De Standaard onlangs schreef, ‘een raadselachtig figuur voor wie openhartigheid de beste vermomming is’? (Antwoord: raadselachtigheid is niet het tegendeel van authenticiteit. Als je je kunt verbergen achter openheid, kun je je ook openbaren in geheimzinnigheid.)

En twee: moet ik mijn stuk straks ‘een onbeschroomde inkijk in het leven van Arnon Grunberg’ noemen of hou ik het voorzichtigheidsheidshalve bij ‘een waarheidsgetrouwe leugen’? (Antwoord: álle reportages zijn waarheidsgetrouwe leugens.)

Voor ik in bed kruip, krijg ik nog een berichtje: ‘Het waren mooie dagen. Ook al ben je niet in mijn appartement geweest: je hebt veel intieme momenten meegemaakt. Maak je geen zorgen als je je af en toe wat ongemakkelijk hebt gevoeld. Dat hoort bij het onderduiken. Slaap lekker.’

De volgende dag sluiten we ons embedded onderonsje af met een fotosessie op het dakterras van de Niarchos Foundation Library. De weergoden zijn ons genadig, de schrijver kan onder een staalblauwe hemel gefotografeerd worden.

Arnon Grunberg gaat op een stoel zitten, haalt zijn laptop uit zijn tas en denkt: als ik dan toch als schrijver moet poseren, kan ik tijdens het poseren net zo goed schrijven. Hij begint geconcentreerd te tikken, de Bank of America Tower speelt met sublieme onverschilligheid voor decor. Geestelijke arbeid tegen de achtergrond van stedelijke grandeur: het filmische schrijversleven van Arnon Yasha Yves Grunberg in één beeld samengevat.

Met een onjournalistieke omhelzing stappen we uit onze rollen van observator en geobserveerde. Arnon Grunberg duikt in een taxi en gaat naar huis. Ik duik de stad in en vergeet wie ik ben.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234