Donderdag 08/06/2023

DM ZaptRobin Broos

Dom of van den domme houden? Wouter Beke deed het met opzet

“Handen geven? Nu even niet Ben”, aldus Wouter Beke Beeld RV
“Handen geven? Nu even niet Ben”, aldus Wouter BekeBeeld RV

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig in tv-column DM Zapt. Vandaag: klachten aan de VRT.

Robin Broos

Hilariteit op de sociale media. Niet lang nadat ons land in een lichte lockdown ging, deelde de openbare omroep enkele reacties van bezorgde kijkers. Hen was het bijvoorbeeld opgevallen dat de kandidaten van Blokken elkaar na de finale nog steeds de hand gaven. “En dat terwijl dit momenteel wordt afgeraden!” Ook tumult over Thuis: “Ziek en wansmakelijk dat Bar Madam open blijft. Degoutant!”

In een beleefd statement legde de VRT uit hoe de vork in de steel zat. “Heel eenvoudig: deze programma’s werden vooraf opgenomen, toen er nog geen sprake was van coronamaatregelen.” Allicht zullen daarop ook commentaren zijn gevolgd over de leugens van de linkse media. Maar op de socials ging het toch vooral over het intellect van de bewuste kijkers. “Als ik zulke dingen, lees denk ik altijd: die mensen mogen ook gaan stemmen, hé.”

Komiek Ricky Gervais verwoordde eenzelfde gevoel in zijn zaalshow Humanity uit 2018. “Het feit dat er nog altijd waarschuwingen als ‘drink niet’ op flessen javel staan, bewijst waarom er dingen gebeuren als de brexit.” Twee jaar eerder maakte hij dezelfde grap al eens op Twitter over de mogelijke verkiezing van Donald Trump. Volgens Gervais zou het nuttig zijn om zulke ‘drink niet’-boodschappen een jaar te schappen en zo op natuurlijke wijze het kaf van het koren te scheiden.

De stroom aan dommigheid in de mailbox van de VRT-klantendienst resulteerde er alvast in dat Iedereen beroemd de week erop zijn rubrieken steevast quarantaineproof liet inleiden op zo’n ‘drink niet’-manier. Zo benadrukte Jef, de man uit ‘De week van’, iets té vaak dat mensen in de volgende filmpjes deze activiteiten momenteel niet konden doen. Als een erg repetitieve disclaimer dat die beelden al eerder werden gedraaid.

Nu, ik ga mij hier niet uitspreken over het intellect van de modale Vlaamse kijker. Wel over dat van één kijker specifiek. Op 31 maart, twee weken na de commotie, tweette de genaamde Wouter Beke, jawel, minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding (CD&V), een schermafbeelding uit de laatste aflevering van Blokken. Daarop zien we presentator Ben Crabbé die de finalist een hand geeft. “Handen geven? Nu even niet Ben!”, aldus Beke.

Van een minister durf ik te hopen dat hij weet hoe televisie maken in elkaar zit. En indien niet – je mag niet alles verwachten – dat hij de veel gedeelde berichtgeving van de VRT over die ‘bezorgde’ kijkersvragen wel heeft zien passeren. Dus kan ik alleen maar concluderen: deze christendemocraat deed dit met opzet.

In zijn achterban zitten allicht ook kijkers/kiezers die verontwaardigd blijven dat Bar Madam open is. Maar dom of van den domme houden, dat is een kwalijke trend die bepaalde politici graag in hun voordeel misbruiken. Als dat nu de manier is waarop deze minister aan volksverheffing wil doen, ben ik dus geneigd de methode-Gervais te volgen. Schrap gewoon die ‘drink niet’ op de flessen javel en de mensheid overleeft deze crisis wel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234