Expo
Dit zijn de tien beste expo’s van 2019
De Morgen selecteert voor u de beste expo’s van 2019.
1. Stephan Vanfleteren – Fomu Antwerpen
Weinig fotografietentoonstellingen nemen je zo op sleeptouw als de overzichtstentoonstelling van Stephan Vanfleteren. Of hij nu robuuste vissers, cafébezoekers, bekende koppen of naakt voor zijn lens heeft, het werk van de Kortrijkzaan is even intens als aflatend. Naast de strafste expo vind je de laagste drempel van het jaar in Antwerpen.
2. Dora Maar – Centre Pompidou/Tate Modern
Ook de kunstwereld blikt druppelsgewijs terug op belangrijke vrouwen uit de geschiedenis. Dora Maar toverde als pionierend fotograaf en beeldend kunstenaar, deels aan de zijde van Picasso, grootse dingen uit haar hoed. Centre Pompidou wijdt er samen met Tate Modern een imposante overzichtstentoonstelling aan.
3. Biënnale van België – Floraliënhal Gent
Je kunt heel de wereld afreizen om de beste expo’s te bezoeken of je kunt op je fiets springen richting Citadelpark voor de Biënnale van België. De Biënnale is niet zomaar een kunstenparcours. Er vallen geen white cubes te bespeuren, wel is het een onderdompeling in de wereld van jonge kunstenaars, beïnvloed door onder meer het internet en elektronische muziek.
4. Klaus Littmann – For Forest / Rael San Fratello – Teeter-Totter Wall
Kunstinstallaties worden vaak niet opgenomen in eindejaarslijstjes en dat is bijzonder jammer. Klaus Littmanns stadion in Oostenrijk, gevuld met bomen als artefacten, en de roze wipplanken van architectuurprofessor Ronald Rael, die Trumps voorbereidende muur met Mexico doorboorden, verdienen hier een dikke shout-out.
5. Caritas for Freespace – Kunsthal Gent
Ze wonnen prijzen op de architectuurbiënnale van Venetië vorig jaar. Het architectenbureau DVVT toont in de Kunsthal op levensgrote panelen en met elementen van de site zelf hoe ze een van de paviljoenen van de Caritas-site in Melle omvormden tot een open plek waar psychiatrische patiënten kunnen verbroederen met de buitenwereld.
6. In Real Life – Tate Modern, Londen
De kunst van het beleven, daar weet Olafur Eliasson wel weg mee. Tate Modern is omgetoverd tot een speeltuin voor klein en groot. Mistbanken van veertig meter, indoorregenbogen en een waterval vormen er geen holle installaties, wel doordachte hersenspinsels van de IJslandse Deen, die het woord ‘duurzaamheid’ steeds in het hart draagt.
7. Keith Haring – Bozar, Brussel
Als de tentoonstelling op zich al een kunstwerkje wordt, dan weet je dat de rest ook wel goed zit. Bozar zindert vandaag onder de kunst van de Amerikaanse publiekslieveling.
8. Luc Tuymans - Biënnale van Venetië
Het is nooit gemakkelijk om een favoriet uit de Biënnale van Venetië te halen. Deze keer is dat niet anders. Een ding weten we zeker: Luc Tuymans’ expositie La Pelle in het Palazzo Grassi bulkt van de sterke beelden en verdient daarom een plaatsje in deze lijst.
9. Berthe Morisot, Musée d’Orsay, Parijs
Mary Cassatt en Berthe Morisot zouden bekende namen moeten zijn in het impressionistische kader, maar niets is minder waar. De tentoonstelling in het Musée d’Orsay komt dan ook als een openbaring. Straffe werken in onafgewerkte Toulouse-Lautrec-stijl vormen een bekoring voor het oog.
10. Yayoi Kusama – Museum Voorlinden, Wassenaar
Haar oeuvre is één grote hallucinatie die recht uit Wonderland lijkt te komen. De tentoonstelling in Voorlinden is bescheiden maar trefzeker. De publiekstrekker, een afgesloten ruimte vol spiegels waarin tientallen kleurlampjes oneindig worden weerspiegeld, krijgt zelfs een tijdslot toegewezen om de ruimte welgeteld 45 seconden te kunnen beleven.