Woensdag 07/12/2022

Podium

Dit zijn de favoriete artiesten van Chantal Pattyn op Kunstenfestivaldesarts

null Beeld © VRT - Joost Joossen
Beeld © VRT - Joost Joossen

Geen grotere ambassadeur van Kunstenfestivaldesarts dan Klara-nethoofd Chantal Pattyn. Ze struint voor ons door het programma en somt haar favorieten op. Al was het – zoals elk jaar – moeilijk kiezen. “Eigenlijk is het heel simpel: je moet gewoon elke avond gaan. Maar helaas gaat dat niet.”

Wietske Vos

Ook dit jaar staat het Brusselse Kunstenfestivaldesarts, dat van 5 tot 27 mei voor de 22ste keer de hoofdstad inpalmt, met stip genoteerd in de agenda van Chantal Pattyn. “Ik ben het Kunstenfestival heel dankbaar voor wat ik er doorheen al die jaren allemaal heb gezien. Het is echt een plek om nieuwigheden te ontdekken waar je nog nooit van gehoord hebt. Ik vind het ook fijn dat ze langere tijd met dezelfde kunstenaars werken, zodat je werk ziet evolueren en artiesten ziet groeien.”

EXPO

Het afwezige museum

Voor zijn 22ste editie werkt Kunstenfestivaldesarts (KFDA) samen met het centrum voor hedendaagse kunst WIELS, dat zijn tiende verjaardag viert. “Vorig jaar werkten beide in feite ook al samen, maar nu pakken ze zwaar uit met een ambitieuze tentoonstelling en een reeks artistieke projecten. De expo loopt al sinds 20 april, maar een aantal van de projecten wordt pas voorgesteld op 5 mei. Dan wil ik er echt bij zijn: je krijgt de ene boeiende performance na de andere voorgeschoteld. Uniek.”

Het afwezige museum is een blauwdruk voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in Brussel. De expo loopt tot 13/8. Lees hier het artikel over de voorbereidingen van de tentoonstelling in DM Magazine, en hier het interview met Wiels-directeur Dirk Snauwaert in Cult. Performances op 5 mei. kfda.be

'Het afwezige museum' in WIELS Beeld rv WIELS
'Het afwezige museum' in WIELSBeeld rv WIELS

PERFORMANCE

Nástio Mosquito

The Guided Tour – Once We Shared Consequent Masturbation

“Ik kijk uit naar de performance van de veelzijdige kunstenaar Nástio Mosquito, die in de huid kruipt van de denkbeeldige museumgids Abdul RodeLaisse. In die hoedanigheid leidt hij niet de gewone kunsttoerist, maar wel vluchtelingen, daklozen en andere vergeten burgers clandestien rond in de tentoonstelling Het afwezige museum. Je voelt dat deze performance commentaar zal geven op de manier waarop wij nu tentoonstellingen bezoeken, hoe die worden gepresenteerd, hoe de kunstwerken worden gekozen enzovoort. Daar ben ik heel benieuwd naar.”

9, 12, 13, 26 en 27 mei in WIELS, Brussel. kfda.be

null Beeld AD
Beeld AD

PERFORMANCE

Lili Reynaud Dewar

Small Tragic Opera of Images and Bodies in the Museum

“Een van de performances op 5 mei die ik zeker wil zien, is die van de Française Lili Reynaud Dewar. Ik zag haar voor het eerst op de Biënnale van Venetië twee jaar geleden. Haar werk heeft me toen ongelooflijk aangegrepen: heel radicaal, heel suggestief ook. Deze vrouw, die toen héél duidelijk maakte waar ze voor staat, presenteert nu op het festival een opera. Ik weet nog totaal niet wat ik me daarbij moet voorstellen, maar ik ben heel benieuwd. In de aankondigende tekst kun je lezen waarover het gaat: identiteit en representatie. Dat voel je aan dit kunstenfestival: ze werken met maatschappelijk betrokken kunstenaars, die naar de samenleving kijken zoals ze nu is.

"Op het programma staat bijvoorbeeld ook werk van een aantal kunstenaars uit Beiroet. KFDA heeft weliswaar een traditie om te werken met kunstenaars uit het oosten en ook Zuid-Amerika, maar nu zie ik Beiroet veel aan bod komen. Deze mensen gaan vanuit een heel andere praktijk met kunst om. Met andere woorden, maatschappelijk engagement is een belangrijk aspect van het festival, en dat geldt ook voor deze Lili Reynaud Dewar.”

5, 6 en 7 mei in BRASS, Brussel. kfda.be

Lili Reynaud Dewar, 'Small Tragic Opera of Images and Bodies in the Museum'  Beeld kfda
Lili Reynaud Dewar, 'Small Tragic Opera of Images and Bodies in the Museum'Beeld kfda

PERFORMANCE

Pieter De Buysser / ROBIN

The Tip of the Tongue

“Er staan maar enkele Belgische kunstenaars geprogrammeerd dit jaar, maar wie ik zeker wil zien, is Pieter De Buysser. Zijn nieuwe werk heet The Tip of the Tongue. Als ik de tekst lees, heb ik geen flauw idee welk verhaal hij nu weer wil vertellen. En de ervaring leert dat zijn fantasie echt alle kanten uit kan gaan. (lacht) Maar ik hou erg van zijn werk, dus ik laat me verrassen. Extra fijn is dat het gepresenteerd wordt in het Planetarium, een heel speciale locatie. Dat is ook leuk aan het Kunstenfestival: je komt vaak op plekken waar je anders nooit zou of kunt komen. Door de mix van gemeenschappen kom je bijvoorbeeld ook in Franstalige cultuurhuizen. Ik ben al op de gekste plekken naar performances gaan kijken.”

6, 7 en 8 mei in het planetarium, Brussel. kfda.be

 Pieter De Buysser  Beeld (c) Kurt Van der Elst
Pieter De BuysserBeeld (c) Kurt Van der Elst

MUZIEKTHEATER

Thomas Bellinck / ROBIN

Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate

“Een andere Belg die ik graag wil zien, is de jonge theatermaker Thomas Bellinck. Deze voorstelling is de tweede etappe in zijn reeks Simple as ABC, waarvan ik de eerste vorig jaar helaas gemist heb. De reeks gaat over complexe fenomenen van de 21ste eeuw. Het thema van dit deel is digitaal migratiemanagement en het uitbesteden van ons ongemak over sociale sortering. Daarvoor is Bellinck gaan praten met allerlei mensen die bezig zijn met ‘control’ en ‘surveillance’, ‘langs de rafelranden van Project Europa’. Dat gaat ongetwijfeld over de muren die Europa om zich heen bouwt. Dit ga ik zeker bekijken.”

24 tot 27 mei in het Kaaitheater, Brussel. kfda.be

Thomas Bellinck  Beeld Eric de Mildt
Thomas BellinckBeeld Eric de Mildt

DANS

Boris Charmatz / Musée de la danse

Danse de nuit

“Verder staat ook Boris Charmatz op mijn lijstje, iemand van wiens werk ik sowieso erg houd. Charmatz, de grote baas van het Musée de la danse in Bretagne, is al lang verbonden met het Kaaitheater, waar ik al heel wat werk van hem gezien heb. Hij presenteert zijn performance in het weekend van 25 mei gewoon in de stad, telkens na 10 uur ’s avonds.”

25 tot 27 mei in openlucht; locaties nog te bepalen. kfda.be

Boris Charmatz Beeld RV
Boris CharmatzBeeld RV

PERFORMANCE

Carsten Höller

The Baudouin / Boudewijn Experiment

“Wat ik zeker wil zien, is het project van Carsten Höller. Deze kunstenaar, die opgeleid is als bioloog, komt vooral uit de beeldende kunst, maar maakt ook films en doet eigenlijk vanalles. Tot enkele maanden geleden liep er een knappe tentoonstelling met videowerk van hem in het Mu.ZEE in Oostende. Höller doet een performance rond het feit dat wijlen Koning Boudewijn zich ooit 24 uur lang van het koningschap heeft laten ‘ontheffen’, opdat de abortuswet ondertekend kon worden. Deze wet ging tegen zijn geweten in en kon hij zelf als koning niet ondertekenen, vond hij. Höller gaat iets doen rond die 24 uur lange terugtrekking, wat me heel boeiend lijkt. Wat zou jij doen als je een dag kon ontsnappen?”

Van 8 tot 9 mei in Dynastiepaleis, Brussel. kfda.be

Carsten Holler - The Baudouin Experiment Beeld Belga
Carsten Holler - The Baudouin ExperimentBeeld Belga

DANS

Mårten Spångberg

Gerhard Richter, une pièce pour le théâtre

“Ook van de voorstelling van Mårten Spångberg heb ik geen idee wat het is, maar dat is juist het toffe van het Kunstenfestival: je laten verrassen. Spångberg werkt met dansers die allemaal 40 jaar of ouder zijn, en dus over hun hoogtepunt heen. Het gaat over verlies, je lijf dat letterlijk vanalles niet meer kan en hoe je daarmee omgaat.”

11 tot 14 mei in KVS_BOL, Brussel. kfda.be

null Beeld kfda
Beeld kfda

THEATER

Milo Rau / International Institute of Political Murder

Empire

“Milou Rau is ook zo’n radicale kunstenaar, van wie ik ooit het stuk Hate Radio heb gezien, over Radio Mille Collines (de Rwandese haatradiozender die in 1993-1994 Hutu’s opriep alle Tutsi’s en gematigde Hutu’s te vermoorden, red.). Dat was on-waar-schijn-lijk… Het kaartje van die voorstelling hangt nog altijd boven mijn bureau. Diezelfde Milo Rau heeft een organisatie die het International Institute of Political Murder heet, waarmee hij Empire maakt. Ook hier gaat het opnieuw over vluchtelingen: met dit project spoort hij de trajecten op waarlangs migranten Europa proberen te bereiken en ‘die de mythes van het oude Griekenland doen weerklinken’.”

18 tot 21 mei in KVS_BOL, Brussel. kfda.be

Milo Rau Beeld Marc Stephan
Milo RauBeeld Marc Stephan

INSTALLATIE/PERFORMANCE

Fabián Barba & Esteban Donoso

slugs’ garden/cultivo de babosas

“Fabián Barba en Esteban Donoso werken rond tastzin. Barba onderzoekt ‘de creolisering van de culturele canon onder invloed van het kolonialisme’. Ik blijf het ongelooflijk vinden hoe het kolonialisme nog steeds een topic is in de cultuurwereld. We denken als het hier bij ons over Congo gaat: ‘Dit verhaal is nu wel verteld’, maar wat blijkt: we hebben kunstenaars nodig om de geschiedschrijving een handje te helpen. Er blijven nieuwe verhalen opduiken. De vluchtelingencrisis, de identiteitscrisis, de kolonisering, … Sommige voorstellingen willen het grotere plaatje bekijken en de wereldproblematiek behandelen, terwijl andere juist op het kleine focussen.

Kunstenaars werken vaak in twee bewegingen: ofwel grote verhalen vertellen, ofwel heel klein werken, naar je eigen lichaam gaan en met de kleine bewegingen bezig zijn. Dit duo, Fabián Barba & Esteban Donoso, trekt ook naar dat ‘kleine’. Hun werk is een levende installatie rond de tast, waarbij je moet gaan liggen, je ogen sluiten en … ik weet niet wat er gaat gebeuren. Je moet op tijd je time-slot boeken, en dat ga ik dus zeker doen.”

6, 7, 9, 10, 11, 12 en 13 en 14 mei in La Bellone, Brussel. kfda.be

null Beeld kfda
Beeld kfda

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234