Zaterdag 28/01/2023

TV-programma's

Dit zijn de 9 gasten van Thomas Vanderveken in 'Alleen Elvis'

Thomas Vanderveken in het vorige seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan'. Beeld vrt
Thomas Vanderveken in het vorige seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan'.Beeld vrt

Canvas presenteert dit najaar een nieuwe reeks van Alleen Elvis blijft bestaan. De formule blijft ongewijzigd: negen weken lang nodigt Thomas Vanderveken een gepassioneerde en inspirerende gast uit voor een gesprek van anderhalf uur. Aan de hand van zelfgekozen beeldfragmenten praten de gasten over hun leven en werk. Dit zijn de 9 gasten van dit seizoen.

Redactie

22 oktober: Jan Mulder

In de eerste aflevering van de nieuwe reeks ontvangt Thomas Vanderveken voetbalkenner en woordkunstenaar Jan Mulder. Ooit was hij topspits bij Anderlecht, vandaag is hij Vlaanderens populairste Nederlander. Zelf relativeert hij zijn sterrenstatus, maar hij herkent zich toch ook in het hoofdpersonage van The Great Buck Howard. Daarin speelt John Malkovich een illusionist die ooit vaste gast was in een talkshow. Het is meteen een van de fragmenten die Mulder meebrengt naar Alleen Elvis.

Jan Mulder. Beeld VRT/Gert Verbelen
Jan Mulder.Beeld VRT/Gert Verbelen

29 oktober: Christophe Busch

Wat bezielt mensen om buitensporig geweld te plegen? Dat is de vraag die Christophe Busch, specialist dadergedrag, fascineert. Als directeur van Kazerne Dossin vertaalt hij inzichten over de Holocaust en andere genocides naar problemen in onze samenleving vandaag. Busch brengt onder andere een fragment mee uit de documentaire First Kill, waarin Vietnamveteranen vertellen over hoe het voelt om een mens te doden.

Christophe Busch. Beeld VRT/Alexander Meeus
Christophe Busch.Beeld VRT/Alexander Meeus

5 november: Judith Vanistendael

Judith Vanistendael is striptekenares en illustratrice, maar zelf noemt ze zich liever een 'verhalenverteller met beelden'. Judith brengt onder andere een fragment mee uit Cave of Forgotten Dreams, een film van Werner Herzog. Hij kreeg exclusieve toegang tot de Chauvet-grot waar hij beelden kon maken van de oudste tekeningen ooit door een mens gemaakt.

Judith Vanistendael. Beeld VRT/Alexander Meeus
Judith Vanistendael.Beeld VRT/Alexander Meeus

12 november: Caroline Pauwels

Caroline Pauwels is de kersverse rector van de VUB. Kosmopolitisch, meertalig en 21ste-eeuws: dat is de koers die universiteit en stad samen zullen varen. In Alleen Elvis blijft bestaan kiest Pauwels onder andere voor Babette’s Feast, een film van Garbriel Axel naar een novelle van Karen Blixen, waarin de onthechte levensstijl van een strenge geloofsgemeenschap botst met de overdaad van de Franse keuken.

Caroline Pauwels. Beeld VRT/Gert Verbelen
Caroline Pauwels.Beeld VRT/Gert Verbelen

19 november: Fikry El Azzouzi

De Vlaamse Marokkaan Fikry El Azzouzi schopte het van ‘drarrie’ (straatschoffie) tot schrijver en theatermaker. Voor zijn roman Drarrie in de nacht en de theatertekst Reizen Jihad kreeg hij in 2015 de Arkprijs voor het Vrije Woord. Voor Alleen Elvis kiest hij onder andere voor het veelgeprezen Entre les murs waarin een leraar op een ‘moeilijke’ school in Parijs zijn uiterste best doet om de leerlingen bij de les te houden.

Fikry El Azzouzi. Beeld VRT/Gert Verbelen
Fikry El Azzouzi.Beeld VRT/Gert Verbelen

26 november: Wim Opbrouck

Wie Wim Opbrouck zegt, begint spontaan te glimlachen. De Vlaamse acteur staat synoniem voor een aantal rollen en sketches die in ons collectieve televisiegeheugen zijn gegrift: als Frankie Loosveld in Het Eiland, als lesgever van het nieuwe besturingssysteem Rute 98 ('Keerekeweere') of als verontwaardigde inwoner van Bavikhove in In de gloria. Maar Wim Opbrouck heeft niet altijd de zotskap op. Benieuwd welke fragmenten hij zal meebrengen.

Wim Opbrouck. Beeld VRT/Johan Jacobs
Wim Opbrouck.Beeld VRT/Johan Jacobs

3 december: Barbara Baert

Iconologen halen niet zo vaak de pers. Behalve als ze de Francqui-prijs winnen, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in België. En dat is precies wat Barbara Baert eerder dit jaar deed. Baert is professor kunstgeschiedenis aan de KU Leuven en heeft zich gespecialiseerd in de middeleeuwse beeldcultuur. Hoe komen de grote menselijke thema's in de middeleeuwse kunst aan bod? Hoe kijkt een iconologe naar onze beeldcultuur vandaag? En vooral: welke beelden wil zij ons laten zien? In Alleen Elvis blijft bestaan alvast de bekroonde documentaire Sacro Gra, over het leven langs de ringweg van Rome.

Barbara Baert. Beeld VRT/Gert Verbelen
Barbara Baert.Beeld VRT/Gert Verbelen

10 december: Herman Selleslags

Herman Selleslags, fotograaf en levende rockencyclopedie, stond op de eerste rij bij The Beatles, The Rolling Stones, Ike en Tina en Frank Zappa. Allemaal vereeuwigde hij ze op foto’s waarvan er vele tot iconische beelden zijn uitgegroeid. In opdracht van de vaderlandse pers schuimt hij filmfestivals, kermiskoersen en songfestivals af, altijd op zoek naar dat magische moment waarop elk stukje van de puzzel juist zit. Toch gaat zijn hart vooral uit naar de straatfotografie waarin een glansrol is weggelegd voor de ‘gewone’ mens. De film M van de Duitse cineast Fritz Lang deed hem anders door de lens kijken.

Herman Selleslags. Beeld VRT/Alexander Meeus
Herman Selleslags.Beeld VRT/Alexander Meeus

17 december: Ivo Van Hove

De prijzenkast van theaterregisseur Ivo Van Hove barst al langer uit zijn voegen, maar het afgelopen jaar ging het dak er helemaal af. Eerst was er zijn succesvolle samenwerking met David Bowie. Net voor de zomer won hij twee Tony Awards - dé theaterprijzen op Broadway. Op het Festival van Avignon waren de reacties op zijn Visconti-bewerking uitzinnig. Zijn gezelschap Toneelgroep Amsterdam reist de halve wereld rond. En er staan weer drie nieuwe producties in de steigers, waarvan één met Jude Law. In Alleen Elvis brengt hij uiteraard zijn ultieme Bowie-fragment mee.

Ivo Van Hove. Beeld VRT/Jan Versweyveld
Ivo Van Hove.Beeld VRT/Jan Versweyveld

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234