Vrijdag 23/08/2019

Podium

Dit zijn de 5 beste goochelaars aller tijden (volgens Nicholas Arnst)

Goochelen is een hype, maar het is ook een eeuwenoude kunst. Tijdens het gesprek voor ons stuk over goochelen heeft Nicholas Arnst ons zijn vijf favoriete goochelaars toevertrouwd. Arnst laat zich nog graag door hen inspireren. Ook voor zijn zaalshow Echt

Goochelaar Nicholas Arnst. Beeld VTM

David Blaine 

David Blaine is begonnen als een simpele straatgoochelaar en ontpopte zich gaandeweg tot een illusionist en uithoudingskunstenaar, die enkele wereldrecords op zijn naam staan heeft. Een kogel uit een geweer opvangen met een metalen bekertje in je mond? Blaine deed het. "Met zijn shows, zoals Street Magic, toonde David Blaine hoe je met goochelen de straat op kan gaan", zegt Nicholas Arnst. "Hij heeft daarmee bewezen hoe toegankelijk het kan zijn."  

Tommy Wonder

Tommy Wonder, een Nederlander (echte naam: Jacobus Maria Bemelman), werd een grote goochelaar in de VS. De twee boeken die hij schreef over goochelkunst zijn nog steeds standaardwerken. "Een echte pefectionist", aldus Arnst. "Tommy Wonder kon twintig tot dertig jaar aan een truc werken. En hij heeft mij echt verbaasd: toen ik zijn trucs voor het eerst zag, begreep ik er niets van."

Robert Houdin

Even terug naar de negentiende eeuw: "Houdin was ook echt een perfectionist en een grondlegger wat close up goochelen betreft, omdat hij thuis bij de rijken kleine voorstellingen ging doen. Via boeken zijn de trucs van oude goochelaars overgeleverd en je kan er nog steeds veel van leren. Hoe belangrijk Houdin is, zie je al doordat de bekende goochelaar Houdini zijn naam bijna heeft overgenomen. Houdini is dan weer heel sterk geweest in zijn marketing, wist steeds de krantenkoppen te halen. Hij heeft zo zijn eigen legende gecreëerd." 

Cardini

Een goochelaar zoals je hem altijd voorstelt: met een hoge hoed, maatpak en een monocle. Deze geboren Brit nam een Italiaanse artiestennaam aan (niet te verwarren met Ceasar Cardini overigens, de man die de Ceasar's salad zou hebben uitgevonden) en werkte vooral in de VS. Hij had een geweldige techniek, volgens Arnst. "Hij was echt geniaal in het uitvoeren van manipulatieve trucs met kaarten, sigaretten en ballen. Echt een meester in de vingervlugheid."

David Copperfield 

Een naam die uiteraard geen introductie meer behoeft, David Copperfield is een van de grootste illusionisten van onze tijd. Arnst: "Niemand heeft ooit zo groot durven denken. Hij is ook een ontzettend harde werker. Hij treedt nog zo'n 300 dagen per jaar op, en zelfs drie keer per dag."

Lees ook: Waarom u zo wild wordt van goochelaars: "Het is altijd leuker om het niet te weten"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden