Dit was 2016
Dit zijn de 10 tv-momenten waar Vlaanderen in 2016 over sprak
Ministers met een glas te veel op, enthousiaste sporters, onverwachte plotwendingen, meedogenloos geweld en warme tegenreacties daarop. Dit was het brutale jaar 2016 in 10 opmerkelijke tv-momenten.

1. Een dikke poef
Wat gaat er nu in je om? "Een dikke poef gaat er in mij om!" De reactie van tafeltennisser Florian Van Acker na zijn gouden medaille op de Paralympische Spelen was heerlijk ontwapenend. De sporter wou bij zijn thuiskomst een "grote, dikke poef" kopen waar hij gezellig in kon poefen. Wie nu naar 'poef' googelt, kom vanzelf uit bij Florian Van Acker. Geen grap.
Na zijn overwinning viel hij Sporza-reporter Stefaan Lammens in de armen. Zijn woorden zijn sindsdien geschiedenis. "Een dikke poef, zeg ik."
2. 'Toevallig' voor de deur bij Abdeslam
"Welkom bij dit extra VTM Nieuws over een grote politieoperatie om Salah Abdeslam te vatten." De speciale nieuwsuitzending was nog geen minuut bezig of de speciale politie-eenheden vielen inderdaad het huis binnen waar de voortvluchtige Abdeslam minuten later werd neergeschoten. De cameraploeg en journaliste van VTM werden hardhandig weggestuurd, maar konden wel alles live in beeld brengen.
Het was het begin van een open oorlog tussen de VRT en VTM over de grenzen van het toelaatbare tijdens dergelijke speciale politieacties. "De VRT vertrok in de ene richting, wij in de andere", verklaarde nieuwsanker Stef Wauters later. "Wij zijn door de politie ín de gevarenzone geduwd, in plaats van eruit."
De discussie blijft: breng je zulke acties live in beeld? "Is een scoop een leven waard? Bovendien was het daar ook gevaarlijk voor de journaliste want er werd vanuit dakvenster naar Salah Abdeslam geschoten", haalde politiewoordvoerder Peter De Waele uiteindelijk uit naar VTM.
3. Het fiasco van de Vlaamse Zomerhit
Toen mediaminister Sven Gatz Milow op het podium riep als winnaar van de Radio 2 Zomerhit, wist de zanger meteen dat er iets niet goed zat. "We hebben blijkbaar een probleem", stamelde presentator Peter Van de Veire. "Als televisiemaker word je daar onnozel van en weet je dat je je daar nooit kan uitlullen. Blijkbaar hebben we een verkeerde omslag gekregen. Milow, dit is verschrikkelijk. Sorry. Sorry."
Milow nam de micro af en riep dan maar om dat de winnaar Clouseau was. Vandaag weet uiteraard niemand nog wie de Zomerhit van 2016 heeft gewonnen (het was dus K3), maar dit moment is wel bijgebleven.
De gang van zaken bleef evenwel etteren bij Milow. "Wat mij boos maakte, was de manier waarop de mensen van de VRT mij apart namen. 'Kunnen we even samenzitten om te bespreken hoe we de schade voor ons gaan beperken?' Toen zei ik: 'Ha nee, dat is jullie probleem'", zei de Leuvense zanger later aan Het Nieuwsblad. Hij omschreef de awarduitreiking als "chaotisch en amateuristisch".
4. De onverwachte ontknoping van Callboys
Callboys was een van de beste Vlaamse televisieseries van 2016. In een spectaculaire finale-aflevering deed Jan Eelen iets wat weinig Vlaamse tv-makers hem voordeden: een geliefd hoofdpersonage op een dramatische manier laten sterven.
Rik 'Jay Vleugels' Verheye legt voor onze camera uit hoe dat ging:

5. Liesbeth Homans struikelt over woorden bij Vlaamse Televisiesterren
Bijna hadden de beelden van een lallende Liesbeth Homans op de Nacht van de Televisiesterren het scherm nooit gehaald. De zelfbevlekkingsavond van de mediasector werd nergens live uitgezonden, maar dat was buiten een aanwezige cameraploeg van VIER gerekend. Die zender zette het fragment uiteindelijk integraal online.

"Wat ik belangrijk vind is… crea–creativiteit." Liesbeth Homans struikelde over haar woorden in een onsamenhangende speech en werd zo meteen het voorwerp van spot. Velen hadden ook – niet helemaal onterecht – kritiek op de ergerlijke onderbrekingen van Luk Alloo. Dat ze die nacht een paar glazen te veel op had, ontkent ze niet. "Maar de vergelijking met Michel Daerden was van de pot gerukt."
6. De ontknoping van De Mol
Wat voelde de terugkeer van De Mol goed. Eindelijk weer een programma waar iedereen de dag erna napraatte en elkaar bestookte met wilde theorieën. De kijkcijfers logen er niet om: dit is wat televisioneel Vlaanderen had gemist.
Gilles De Coster bleek een ideale Michiel Devlieger. Kandidaat Gilles Van Bouwel bleek een ideale mol die – hoe kan het ook anders – nu aan zijn mediacarrière timmert bij Woestijnvis. Alvast één tip: als De Mol volgend jaar in Zuid-Afrika zit, kijk je maar beter naar wie de montagecel zo onverdacht mogelijk probeert te maken.

7. Je hebt kijken en je hebt kijken kijken
Nog een merkwaardige comeback: die van Temptation Island. Met dank aan Marvin stalen de Vlamingen weer de show, maar het waren vooral de uitspraken van Nederlander Haroon die bijbleven. "Je hebt kijken en je hebt kijken kijken." Als je gewoon kijkt, valt het dus wel mee. Maar als je kijkt kijkt, dan heb je een probleem. Andere kandidaten begonnen het bizarre taalgebruik van Haroon over te nemen: "Je hebt close en je hebt close close."
Temptation Haroon probeerde zijn succes nog even uit te melken met de verkoop van spuuglelijke t-shirts en petjes. Hij mocht zelfs opdraven in een radiospot, maar sindsdien stierf de mediacarrière van Haroon een stille dood. Wel leuk: op haroon.be kan je nog altijd je eigen kijken kijken-meme maken.
8. De aanslagen op Brussel en Zaventem
22 maart. Het was toen we amateurbeelden van kapot glas en de beschadigde vloer in de luchthaven te zien kregen, dat we goed beseften dat het hier bij ons was gebeurd. Beelden van mensen die zich een weg naar buiten banen door een metrotunnel, die anders strikt is afgesloten, blijven op het netvlies gebrand. Het gekrijs van een baby blijf je horen. Wie ongeluk had, kreeg via sociale media foto's en video's toegestuurd die ze liever nooit te zien hadden gekregen.
9. De jihad van de liefde
Uit al die brutaliteit kwamen ook enkele mooie tegenreacties. Mohamed El Bachiri verloor zijn echtgenote Loubna bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. In De afspraak kwam hij onlangs met warme woorden en een oproep tot een "jihad van liefde", als reactie op de verdeeldheid en het terrorisme. De video is sindsdien bijna vijf miljoen keer bekeken.
"Het is een jihad die geen haat kent", zegt El Bachiri. "Een jihad die aanzet om naar de ander te gaan, de broeder die anders is, om hem toe te lachen, te begrijpen en empathie te tonen. Deze jihad zou het antwoord moeten zijn op zij die verdeeldheid willen zaaien en geweld en terrorisme propageren."
10. "Slavendrijver" Steve Tielens
In het programma The show must go on volgt reportagemaker Peter Boeckx de fijne en minder fijne kantjes van Vlaanderens zangers en artiesten. Hij liet televisiekijkend Vlaanderen zo kennismaken met charmezanger Steve Tielens en zijn ietwat bizarre relatie met zijn sidekick Monique. Zij heeft een een minibusje gekocht waar ze de zanger overal in rondrijdt. Terloops is zij ook verantwoordelijk voor alles wat de zanger niet wil doen. En dat is behoorlijk wat. "Monique, dep eens mijn zweet af?" "Monique, wat ligt die drol daar nog te doen?"
Tielens werd op internet weggezet als slavendrijver. Op het einde van The show must go on wordt alles weer bijgelegd en zorgt de 'Couckenbak'-zanger uiteraard voor een warm charmeoffensief. Eind goed, al goed.