Zaterdag 01/10/2022

Beste tv van 2015

Dit waren de beste tv-programma's van 2015

Een beeld uit Radio Gaga. Beeld rv
Een beeld uit Radio Gaga.Beeld rv

Ook in 2015 viel er veel te beleven op televisiegebied. Dit is een volstrekt arbitraire keuze van De Morgen van Vlaamse producties waarvoor wij met graagte thuis bleven.

Pieter DumonRobin Broos en Sam Feys

Radio Gaga

De song 'Video Killed the Radiostar' kreeg een nieuwe betekenis dankzij theatermakers Joris Hessels en Dominique Van Malder. Met hun caravan trokken ze naar acht aparte biotopen om er radio te maken, enkel te beluisteren door de lokale bevolking. Bewoners werden telkens uitgenodigd om hun levensverhaal te delen. Wanneer woorden tekortschoten, deed de muziek het voor hen, met een zelfgekozen verzoekplaatje.

Het maakte niet uit waar de mobiele radiostudio stond opgesteld. Bij een internaat, asielcentrum of rusthuis, overal leverde het kwetsbare radio/televisie op. Herinneren we ons vooral: Albert die in Revalidatiecentrum Pellenberg een nummer van Dana Winner aanvraagt voor zijn verlamde echtgenote Ria. Niemand die het toen droog hield bij Radio Gaga. En wij kennen nog wel een paar plekken waar Joris en Dominique mogen langsgaan, mochten ze een tweede seizoen krijgen.

Ten Oorlog II (Eén)

Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops trokken dit jaar voor de tweede keer ten oorlog. Voor hun eerste reeks liepen ze de frontlijn van WOI af, maar bij de Tweede Wereldoorlog is die iets minder duidelijk afgelijnd. De vrienden bedachten een geniale oplossing en liepen in de voetsporen van Amerikaanse en Sovjet- soldaten.

Ook deze keer probeerden ze niet de grote experts uit te hangen. In plaats daarvan gebruikten ze de krijtlijnen van de geschiedenis als kapstok, op zoek naar kleine verhalen over de grote menselijke thema's zoals liefde, dood en hartverscheurende keuzes. Het resultaat was aangrijpend oprecht. Toevallige passanten leken dat gevoel te delen. Allemaal dankzij de ontwapenende, onbezonnen aanpak van de makers.

null Beeld

K3 zoekt K3 (VTM)

Met voorsprong het populairste programma van dit jaar. En daar hadden op voorhand maar weinig mensen geld op durven in te zetten. Want hadden we niet met zijn allen besloten dat we talentenjachten op tv allang beu waren?

Maar VTM en Studio 100 slaagden erin het genre nieuw leven in te blazen. Het uitlachen tijdens de audities werd tot een minimum beperkt, een paar verrassende wendingen zorgden ervoor dat ook de coachingsessies die bij dit soort programma's horen spannend bleven, de liveshows zagen er stuk voor stuk fantastisch uit.

En dan hebben we het nog niet eens over de grootste troef van het programma gehad. K3 is de voorbije jaren uitgegroeid tot een stukje Vlaams erfgoed. Als daaraan gesleuteld wordt, wil iedereen daar zijn zegje over hebben. En dus zaten we, ondanks de overdosis talentenjachten allerhande, op vrijdag toch met zijn allen voor de buis.

null Beeld

Bevergem (Canvas)

Na de eerste twee afleveringen vreesden we nog voor een De Ronde-scenario. Aan kleurrijke personages en dito verhaallijnen geen gebrek in het fictieve West-Vlaamse dorp Bevergem. Alleen moet je die aan het eind van de rit wel allemaal aan elkaar geknoopt krijgen. De Ronde raakte ergens tussen start en aankomst het spoor bijster, de scenaristen van Bevergem daarentegen bleven wel bij de les. Dat de reeks onderweg zou uitgroeien tot een heuse hype, hadden ze in hun routeplan niet voorzien.

Maar Bevergem is meer dan de West-Vlaamse oneliners die je tegenwoordig ook op T-shirts vindt. De reeks is ook een pleidooi voor vakwerk. Voor artisanale televisie waaraan de makers konden en mochten blijven sleutelen tot het helemaal goed zat. Dat zag je. Op het scherm én in de kijkcijfertabellen.

null Beeld

De ideale wereld (VIER, Canvas)

Bij de top van VIER zagen ze er niets meer in en bij Canvas zochten ze dringend wat meer aansluiting bij het publiek. Toen die laatste hoorde dat VIER De ideale wereld nogal definitief in de koelkast zou steken, waren de gesprekken snel opgestart. En dus mogen Otto Jan Ham, Jelle De Beule, Sven De Leijer en co. vanaf 5 januari hun ding doen op Canvas.

Een satirisch programma dat de draak steekt met de politiek en de media. Vliegende reporter Luc Haekens die de maatschappij op een grandioze manier een spiegel voorhoudt. En dat allemaal op de openbare omroep. Het zou zomaar eens een droomhuwelijk kunnen worden.

Bij VIER hebben de jongens in hun laatste jaar overigens het belangrijkste werk gedaan: het tv-archief van het ter ziele gegane VT4 uitgediept, met 'Jejoen Bontink, de jadicalisejing' als ideaal hoogtepunt. Wie weet wat vinden ze in de archieven van de VRT?

null Beeld

Topdokters (VIER)

De penis van een achttienjarige staat op het spel terwijl de operatie van uroloog Piet Hoebeke wordt uitgezonden voor een zaal bomvol chirurgen op een congres in Gent. Hij wordt uitgedaagd door een buitenlandse expert die naar eigen zeggen een manier weet om de penis te opereren en groter te houden. "Ik vraag me af of deze patiënt alle opties te horen heeft gekregen", verzucht hij voor de volle zaal. "Le mieux est l'ennemi du bien", countert Hoebeke probleemloos, terwijl de moordende spanning te voelen is.

Het tweede seizoen van Topdokters bracht opnieuw op een unieke manier de schoonheid van het falen in beeld bij mensen die het verschil maken tussen leven en dood. Topchirurgen als Baki Topal en Erwin Offeciers lieten in hun hoofd kijken en het resultaat was prachtig.

null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234