Zaterdag 25/05/2019

Gus & Stella

Dit Vlaamse fotografenkoppel scheert internationaal hoge toppen. Waarom kennen we hen niet?

Gus & Stella: "Meisjes met nepgezichtsuitdrukkingen willen we niet, wel modellen met karakter" Beeld Fernand Van Damme

Hij is er: de nieuwe videoclip van SX. De Morgen was bij de making-of in Gran Canaria, en daar ontmoetten we een bijzonder koppel: Gus & Stella, een Gents fotografenduo dat internationaal hoge toppen scheert maar zo goed als onbekend is in eigen land. "Schreeuwers zijn we niet, we roepen met ons werk."

Chanel, Topshop en Teen Vogue: Bert 'Gus' Van den Abeele (32) en Kim 'Stella' De Witte (30) rekenen het internationale modekruim tot hun klantenbestand, maar ook gelauwerde Belgische bands als Amatorski en SX.

De Gentenaars wonen en werken in de stadsjungle van Londen, maar verblijven nu een week in Gran Canaria om het SX-duo te portretteren. Volgende week trekken Gus & Stella naar New York voor een dozijn meetings.

Dat het hard voor hen gaat, is een understatement. Wat maakt hen zo felbegeerd? Tijdens de opnames met de band door maken de twee even tijd om hun geheim te verklappen. Gus: "Meisjes met nepgezichtsuitdrukkingen willen we niet, wel modellen met karakter. Doordat we twee camerastandpunten hanteren, worden mannequins gedwongen om persoonlijkheid te tonen. Opdrachtgevers appreciëren dat."

Ook het feit dat Gus & Stella als koppel werken, speelt in hun voordeel. "Onze focus is verschillend. Gus is bezeten door documentaire, ik heb meer grafische bagage. Zo hebben we een eigenzinnige mix van foto, video en collage tot ons handelsmerk gemaakt", legt Stella uit.

Lees ook

Voor hun nieuwe videoclip trok de Belgische band naar Gran Canaria. Onze redacteur ging mee

De twee hebben elkaar leren kennen aan het Kask-Koninklijk Conservatorium in Gent. Tijdens de opleiding zijn ze een koppel geworden, hun professionele samenwerking na afstuderen in 2010 is een logisch gevolg. "Van in het prille begin waren onze stijlen met elkaar verweven, waarom dan niet de krachten bundelen?"

Omdat echtelijke ruzies alles op de helling kunnen zetten, werpen we op: "We krijgen vaak zulke reacties, dat het verwonderlijk is wat we doen. Maar voor ons is het een droom om zo intens samen te leven. We staan er nooit alleen voor, en dat is welgekomen in de harde creatieve sector."

Zeker in de Londense scene, waar Gus en Stella hun vaste stek hebben. Gus: "De Britse hoofdstad is ontzettend competitief. Maar vergis je niet: ze is ook inclusief en hulpvaardig voor nieuwelingen." Heeft ook in hun beslissing meegespeeld om naar de metropool te verkassen: "België moet zich inspannen om creatives beter te ondersteunen, nu ontbreekt een stimulerend klimaat. In de eerste plaats is het probleem budgettair. In de UK kunnen we met grotere sommen werken en dat biedt meer mogelijkheden. Maar ook op vlak van marketing kan ons land een tandje bijsteken. Hoe steden als Londen, maar ook Amsterdam en Berlijn zich aan jonge creatievelingen verkopen: dat is geweldig."

Beeld Fernand Van Damme
Beeld Fernand Van Damme

Aan ambitie geen gebrek, maar toch valt tijdens deze tweedaagse met SX vooral op hoe down to earth dit duo is. "Die Belgische bescheidenheid krijg je er niet uit, dat zit in onze opvoeding. Schreeuwers zijn we niet, we roepen met ons werk. Dat we minder bekend zijn in België vinden we niet zo erg. Uiteraard willen we als toegepaste kunstenaren erkenning voor ons werk, maar de wereld is groter dan ons Belgenlandje."

Gus en Stella over hun samenwerking met SX

"Voor een samenwerking met Topshop wilden we het nummer 'Gold' van SX gebruiken. We hebben toen afgesproken met Stefanie en Benjamin en voelden meteen een klik. Zo is onze vriendschap ontstaan. We zien elkaar twee keer per jaar - eens in België, de andere keer over de plas. Wat we het meeste in hen appreciëren? Hun bevlogenheid. Hoe zij leven voor de muziek, dat doet niemand hen na."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.