Woensdag 30/11/2022

12 tips

Dit mag u voor geen geld missen op de boekenbeurs

Boekenbeurs.  Beeld Eric de Mildt
Boekenbeurs.Beeld Eric de Mildt

Maandag trekt de 80ste editie van de boekenbeurs zichzelf op gang. Ook dit jaar staan er weer tal van interessante debatten, intrigerende auteurspodia, workshops, voorleessessies en literaire randactiviteiten op het programma. Deze twaalf zijn een kleine tussenstop alvast op en top waard.

Hanne Vlogaert

1. Adrenaline: denken over passie en mentale balans

Een viertal auteurs neemt de tijd om stil te staan bij ons hectisch levenspatroon en al de 'onrust' die dat met zich meebrengt. Een eigen huis, een wervelende carrière, intense vriendschappen én hechte familiebanden; de maatschappij – en ook wijzelf – verwachten nogal wat van een mens. Hoe slagen we erin ons in deze massa van utopische idealen staande te houden? En vooral: bouwen we te midden van al die stuwende krachten nog een bezield en gelukkig leven uit? Onder meer Elke Geeraerts en Ignaas Devisch buigen zich over de problematiek; elk vanuit een eigen invalshoek.

Vrijdag 4 november, Rood Podium, 14.30 tot 15.30 uur

2. Apéro Poëzie

Poëzie en bubbels, dat is het opzet van Apéro Poëzie. In de gezellige setting van de 'spiegeltent' vertelt Roos Van Acker over haar favoriete verzen. Bovendien onthaalt ze er een van haar lievelingsdichters op een heus poëzieaperitief. Wat er naast een geestrijk drankje nog geserveerd wordt? Een snuifje woordkunst van Mustafa Kör en Pat Donnez, wat illustratief materiaal van Lies Van Gasse en een streepje muziek van Johannes Verschaeve.

Boekenbeurs, editie 2015.  Beeld Stefaan Temmerman
Boekenbeurs, editie 2015.Beeld Stefaan Temmerman

Dinsdag 1 november, Spiegeltent, 15.00 tot 16.00 uur

3. 'Bloggen in stijl' met Creatief Schrijven

Bloggen is big business geworden, en dat weet ook vzw Creatief Schrijven. Van foodblogs tot DIY-blogs of zelfs mamablogs: in alle soorten en maten schieten ze tegenwoordig uit de grond. Waarom spreken sommige blogs aan en blijven anderen onzichtbaar? Hoe bouw je teksten op en ontwikkel je een eigen stijl die jouw blog boven de massa doet uitspringen? Een docent webschrijven helpt eenieder met online schrijfkriebels op weg in de ultrahippe blogosfeer.

Woensdag 9 november, Ateljee, 16.00 tot 17.30 uur

De Fiepbus  Beeld Fiep Westendorp
De FiepbusBeeld Fiep Westendorp

4. Tekenen in de Fiepbus

Zoals elk jaar probeert de boekenbeurs ook de allerjongsten onder ons 'literair' te bekoren. Naast tal van leuke voorleessessies, houdt daarom ook de 'Fiepbus' dit jaar halt in de Boekenbeurs-binnentuin. De Fiepbus is een vrolijk gedecoreerde dubbeldekkerbus waarin kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Het interieur én de activiteiten zijn geïnspireerd op het tekenmateriaal van Fiep Westendorp, illustratrice voor onder meer de verhalen van Annie M.G. Schmidt.

Elke dag, in de Binnentuin

5. ‘Sprakeloos’ The Movie: een voorsmaakje

Niet al literatuur en boeken wat de klok slaat op de boekenbeurs, ook voor een stukje (literair geïnspireerde) cinema is er plaats. Tom Lanoye praat met regisseur Hilde Van Mieghem over ‘Sprakeloos’ en toont al exclusieve beelden uit de film. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lanoye, waarin hij een portret tekent van zijn levendige flamboyante moeder die na een beroerte nog slechts een schim is van zichzelf. De première van 'Sprakeloos' staat gepland voor 15 maart 2017.

Tom Lanoye.  Beeld RV Tessa Posthuma de Boer
Tom Lanoye.Beeld RV Tessa Posthuma de Boer

Dinsdag 1 november, Rood Podium, 14.30 tot 15.30 uur

6. Liefde voor jezelf? Oefenen met zelfcompassie

Veel mensen die worstelen met het leven, hebben in de eerste plaats een gebrek aan 'liefde voor zichzelf'. Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe zelfcompassie veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en fysieke gezondheid verhoogt. Maar 'van jezelf houden', dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Mindfulnessexpert David Dewulf toont ons hoe we onszelf wat meer respijt kunnen geven en hoe onszelf niet altijd meedogenloos onderuit te halen door torenhoge idealen.

Vrijdag 11 november, Oranje podium, van 15.00 uur tot 15.30 uur

7. De 'Live Lezersshow' met Dimitri Leue

Vorig jaar al stond Dimitri Leue, alias de 'Boek-King', met een spectaculaire voorleesreeks op het podium van de boekenbeurs. Die show mag hij dit jaar nog eens overdoen: hij brengt er op een unieke en speelse manier de wereld van het kinderboek tot bij een enthousiaste en (grotendeels) jong publiek. Voor lezers, (nog niet-)lezers en voorlezers. Dus ja: ook volwassenen zijn toegelaten.

Dimitri Leue.  Beeld Jef Boes
Dimitri Leue.Beeld Jef Boes

Zaterdag 5 en zondag 6 november, Spiegeltent, 14.00 tot 15.00 uur en 15.30 tot 16.30 uur

8. Denken over Diversi-tijd

Socioloog Mark Elchardus treedt in gesprek met politicoloog Carl Devos en professor in de sociale psychologie Alain Van Hiel over de grote thema's van vandaag. Hoe kan onze samenleving best omgaan met de toenemende diversiteit en multiculturaliteit? Hoe kunnen verschillende culturen op een goede en constructieve manier met elkaar samenleven en hoe verhinderen vooroordelen en stereotypen ons daarin? Een kritisch debat over mens en wereld.

Woensdag 2 november, Rood Podium, van 10.00 uur tot 11.30 uur

9. Op tocht met Shakespeare en Goethe

Weet u nog hoe de Aeneis van Vergilius ook alweer in elkaar steekt, kent u de bekendste werken van Homeros nog en hoe ziet de Decamerone van Boccaccio er ook alweer uit? In een poging de literaire canon opnieuw wat verser in het geheugen van de gemiddelde moderne lezer te steken, nemen Koen De Temmerman en Alexander Roose u mee op een reis langsheen Shakespeare, Goethe, Tolstoj en een resem andere wereldklassiekers.

Vrijdag 11 november, Geel Podium, 11.00 – 12.30 uur

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

10. Literaire Ladies

Dit jaar organiseert de boekenbeurs een speciale Ladies Night: die 'nacht' staat volledig in het teken van dames met een sterke literaire pen. Onder meer auteurs Kathleen Vereecken, Geertrui Daem en Katrijn Van Bouwel komen er spreken over hun nieuwste geesteskind. In een soort van rondetafelgesprek doen ze er uit de doeken wat hen boeit en hoe zich dat vertaalt in hun werk.

Donderdag 10 november, Geel Podium, van 20.30 tot 21.30 uur

11. Students-day: leven, wonen en werken 2.0

Op de Students-day staan alle activiteiten volledig in het teken van de nieuwste generatie bollebozen. Hoe schrijf ik een degelijk eindwerk? Hoe vertel ik digitaal een verhaal? Hoe speel ik als toekomstige arbeidskracht het best in op de digitale transformatie? Of hoe stel ik een waterdicht marketingplan op voor mijn nieuwe start-up in 100 dagen? Op al deze - en vele andere - vragen krijgen jonge, enthousiaste (bijna-)afgestudeerden op donderdag 8 november een antwoord.

Griet Op de Beeck.  Beeld RV Merlijn Doomernik
Griet Op de Beeck.Beeld RV Merlijn Doomernik

Dinsdag 8 november, verschillende podia en standen

12. WPG Café: tooghangen met Griet Op de Beeck

In het literaire café van uitgeverij WPG komen verschillende Vlaamse schrijvers spreken over hun werk. Onder meer het oeuvre van Griet Op de Beeck, Herman Brusselmans, Marnix Peeters en Christophe Vekeman zal er over de tong rollen. Maar evengoed is er plaats voor literaire debutanten en interessante discussies over liefdesfabels en seksmythes, pittige journalistiek en de kracht van 'rusteloosheid'.

Elke dag, Rood Podium, van 12.00 tot 13.30 uur

Bekijk het volledige programma van de Boekenbeurs 2016 op www.boekenbeurs.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234