Woensdag 18/05/2022

Poëzie in de krant

Dit is vanaf nu de dichter van uw Dagvers

De Paepe publiceerde zijn actuaversjes tot nog toe enkel op Twitter. Beeld Wouter Van Vooren
De Paepe publiceerde zijn actuaversjes tot nog toe enkel op Twitter.Beeld Wouter Van Vooren

Voortaan vindt u onderaan pagina 2 van deze krant niet langer een 'tweet van de dag'. In plaats daarvan komt er een 'dagvers' uit de pen van Stijn De Paepe. Want wie schrijft, die blijft. En voorlopig doen we dat nog steeds op papier.

ROBIN BROOS

Een moderne rederijker. Zo omschrijft Stijn De Paepe (37) zichzelf op Twitter. Het is een bijnaam die hij te danken heeft aan De Morgen-journalist Joël De Ceulaer. "Hij omschreef me in een retweet ooit als de 'enige nog levende, moderne rederijker'. Dat vond ik zo mooi, dat ik het aan mijn profiel heb toegevoegd."

De Paepe probeert de actualiteit te vatten in puntige gedichten, die hij publiceert op de microblog. "Ik schrijf al jaren in het geniep", zegt De Paepe. "Dan probeer ik spitse, soms stoute kanttekeningen te plaatsen bij de actualiteit. Vaak op rijm, zolang het ook metrisch klopt. Vrij recent ben die ik gedichten ook op sociale media gaan zetten. En dat is dus onder meer opgepikt door De Ceulaer."

Als eerste voorbeeld noemt De Paepe zijn jeugdheld André van Duin en diens Oorklep Show. "Op mijn achtste schreef ik mijn eerste limerick. Ik vermoed over mijn grootvader, ook plezierdichter. Het idee haalde ik van televisie, waar Van Duin zijn uitzending altijd besloot met zo'n gedicht."

In de zondagsmis

Op zijn achttiende versierde De Paepe een wekelijkse column in de Gazet van Zele. "In 'Paepekuren' gaf ik iedereen ervan langs waarvan ik vond dat ze het verdienden. Een pastoor die er wat ouderwetse pedagogische standpunten op nahield. Diezelfde week stond hij aan onze deur, met een plakboek vol foto's van oud-leerlingen die intussen dokter of advocaat waren geworden. (lacht) Er werd ook al eens over mij gepreekt in de zondagsmis."

Verder bleef De Paepes schrijfwerk vooral onder de radar. Behalve die keer toen hij op het forum van het toenmalige Radio 3 - de klassieke zender van de VRT - zijn beklag deed over de transformatie naar Klara. "Onder het pseudoniem Nikolaas Ebbenhout schreef ik mijn bekommernissen op dicht. Op een dag kreeg ik een mail van Jean-Pierre Rondas. 'Neem je masker af', schreef hij. En later ben ik gevraagd te komen voordragen op het afscheid van Radio 3-nethoofd Pieter Andriessen."

Chantal Pattyn

In het dagelijkse leven is De Paepe getrouwd, vader van twee dochters, amateurtoneelspeler en docent aan de Arteveldehogeschool. Daar geeft hij Nederlands en taalvaardigheid aan toekomstige kleuterleidsters.

"Nederlands gaat vooral over het leren vertellen aan kleuters", zegt De Paepe. "Maar ook taalvaardigheid dragen we hoog in het vaandel. De mondelinge taal moet een model zijn voor kleuters en de geschreven taal is belangrijk in de communicatie met ouders. Ik heb dat in het begin even gecombineerd met lessen Duits in een middelbare school. Hoewel het allebei om lesgeven gaat, zijn die jobs zijn niet te vergelijken. Ik werk nu voor een zeer divers en gemotiveerd publiek. Heerlijk."

In zijn nieuwe rubriek 'Dagvers' in deze krant zal De Paepe dagelijks commentaar geven in een kernachtig gedicht. Net zoals hij tot hiertoe deed op Twitter. En hij ziet al meteen een kandidate voor zich om door de dagverse mangel te halen. "Chantal Pattyn", lacht hij. "Want als absolute melomaan blijf ik niet erg tevreden over Klara. Nee, ik wil niet terug naar het bestofte Radio 3. Maar nu hoor ik hele dagen dezelfde populaire dingen die de liefhebber al lang kent. De aandacht ligt te veel op uitpakken met de Kunsten, te weinig op muziek. En ik krijg het gevoel dat Pattyn nog het liefst van al de zendtijd helemaal zelf opvult."

Het eerste dagvers van Stijn De Paepe

Kobo Haram

Dat in de politiek Moral komt na das Fressen

Is bekend. Je zou voor minder op de loop gaan

Hoe kortstondiger de politieke loopbaan

Des te langer zijn de lange messen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234