Film
Dit is de duurste sprong uit de filmgeschiedenis
Hoe Tom Cruise (56) de kijkers verovert sinds hij niet langer in romantische films speelt? Zelf stunten, veel stunten en af en toe brokken maken. Zo brak hij op glorieuze wijze zijn enkel, nu te zien in Mission: Impossible - Fallout.
Er is beeld van de duurste botbreuk in de filmgeschiedenis. Veel beeld zelfs. Van opzij, van achteren, van voren en ook nog van akelig dichtbij, ingezoomd. Na een zweefsprong van olympisch kaliber, van het ene gebouw naar het andere, komt de rechtervoet van Tom Cruise ineens tot stilstand, met de tenen omhoog tegen de verticale muur, terwijl de knie van de ster, en alles erboven, door de vaart doorschiet. Het is geen door fysiotherapeuten aanbevolen beweging, dus de enkel knapte.
De opnamen van Mission: Impossible - Fallout werden acht weken stilgelegd voor het herstel van de acteur, waardoor het productiebudget opliep van 170 tot 250 miljoen dollar, volgens een raming van magazine The Hollywood Reporter. Vermoedelijk werden de extra kosten van de studio vergoed door de verzekering. Cruise meldde zich zes weken later alweer op de set. Ook hinkte hij de paar voor de rollende camera’s benodigde passen verder, met van pijn vertrokken gezicht, zodat de sprong bruikbaar bleef voor de film.
Een échte stuntman, of circusartiest, zou zo’n uitglijer het liefst verzwijgen – straks huren ze je niet meer in. Voor de Hollywood-ster ligt dat anders. Wie de woorden 'Tom', 'Cruise' en 'ankle' (enkel) intikt op Google treft een eindeloze reeks berichten.
‘Tom Cruise toont huiveringwekkende beelden waarop hij zijn enkel breekt’ (Vanity Fair)
‘Dokter tegen Cruise: misschien kun je nooit meer lopen’ (Business Insider)
‘Tom Cruise verijdelt Apocalyps met gebroken enkel’ (Star Tribune)
‘Cruises collega-acteurs kunnen enkelbreukbeeld niet aan’ (Today)
‘Regisseur zegt: enkelkwetsuur Cruise hielp de film’ (The Indian Express)
Ook de diverse talkshowhosts die Cruise onlangs te gast hadden (Jimmy Fallon, James Corden, Graham Norton), droegen bij aan de canonisatie van diens gespleten gewricht. Cruise – de minst door de tijd aangetaste 56-jarige op aarde – maakte ontspannen grapjes over z’n doodssprong: die was eigenlijk ‘easy’. Niks vergeleken met de overige stunts die hij zelf – ja, helemaal zelf uitvoerde op de set van het zesde filmavontuur van zijn alter ego, geheim eliteagent Ethan Hunt.
Flirten tussen de explosies
De vraag ‘heb je Tom Cruise zien springen?’ ging al eens eerder rond, in 2005. Toen sprong de acteur op en neer op de bank van Oprah. Om zijn liefde voor toenmalige vriendin en inmiddels ex-echtgenote Katie Holmes te uiten, schreeuwde de acteur tegen de verbouwereerde talkshowhost. Het fragment werd een van de vroegste YouTube-hits: het publiek zag een manische man, bevangen door het enge Scientology dat zich, volgens de Amerikaanse pers, intensief bemoeide met Cruises partnerkeuze. Het kantelde het imago van Cruise en markeert een cesuur in zijn carrière.
Cruise hield op met het spelen van de ‘romantic lead’, de mannelijke hoofdrol in een romantische film. Er figureren nog wel vrouwen in de actievehikels van de ster (The Mummy, Jack Reacher, Edge of Tomorrow, Mission Impossible), maar voor een flirt met Cruise is hooguit tijd tussen twee explosies. Volgens Amy Nicholson, auteur van de Cruise-biografie Anatomy of an Actor (2014) , herstelde de acteur na 2005 zijn beschadigde reputatie door vlakke en fysieke rollen te spelen die populair zijn bij het grote publiek: “Hij krijgt nu waardering voor pijnlijke stunts, in plaats van voor zijn talent als acteur.” Ook de hoop op een Oscar (driemaal genomineerd, nooit gewonnen) zou Cruise hebben opgegeven.
Zijn Jack Reacher-verfilmingen (deel 1 & 2) presteren maar matig; hij oogt te glad voor de rauwe knokheld uit de bestsellerboeken van Lee Child. Vorige zomer was er de niet zo opvallende, maar zeker amusante misdaadthriller American Made, met Cruise in z’n oerrol als roekeloze piloot. Top Gun 2 is onderweg: in 2019 is hij gewoon weer jachtvlieger Maverick. Tot die tijd hangt Cruises Hollywood-status aan de Mission: Impossible-franchise. En geen zorgen: het zesde deel, dat vorige week al verscheen in de Verenigde Staten, beleefde het best bezochte openingsweekend in de reeks. Om zeker te zijn van de juiste aandacht gaf studio Paramount, naast de enkelbreuksprong, vooraf ook opnamen vrij van alle andere stunts uit Fallout – als lokkertje voor de fans. Stunts kun je niet spoilen, kennelijk.
Helmloos
Zie de helmloze Cruise op z’n motor écht door het centrum van Parijs racen, slalommend om de tegenliggers, in de bocht dat voetje opzij (pas op met die enkel!) voor de balans. Of zie hem – met parachute om – écht uit de laadbak van een vliegtuig springen, op 7 kilometer hoogte. Moest 106 keer over, pochte Cruise op televisie. Op online geplaatste en waarlijk fabuleuze opnamen van de extra camera’s repeteren de hoofdrolspeler en regisseur Christopher McQuarrie met speelgoedhelikoptertjes de zo dadelijk te filmen achtervolgingsscène. En dan scheert en schroefduikt piloot Cruise (al sinds 1994 in bezit van brevet) met z’n matzwarte heli door nauwe kloven en langs bergwanden, die níet pas later over een groene wand zijn getoverd door de animatieafdeling.
Je wint er geen Oscar mee. En met acteren heeft het weinig van doen, zal ook de verzekeringsmaatschappij erkennen. Maar deze zomer zal niemand in Hollywood het in z’n hoofd halen om Tom Cruise al af te schrijven.