ReportageLa Casa Del Artista
Dit huis moet van Louis Majorelle niet onderdoen voor het mooiste van Gaudí of Horta
Waar en hoe leefden beroemde kunstenaars? Deze week: het huis van meubelmaker Louis Majorelle.
U vindt Barcelona te druk en hebt Gaudí’s huizen al allemaal gezien? Ga dan eens naar Nancy. Op 3,5 uur van Brussel ligt het mooiste art-nouveauhuis van Frankrijk: Villa Majorelle. De kans dat u de woning al in volle glorie gezien hebt, is klein: ze is pas sinds februari 2020 weer open, na een restauratie van vier jaar. En blinken dat het er doet! De verf, het behangpapier, het houtwerk, het meubilair: alles ziet er zo goed uit, dat je je perfect kan inbeelden hoe de Majorelles er tot 1926 leefden.
Noem het huis van meubelmaker Louis Majorelle (1859–1926) gerust een ‘team building’: er werkten zoveel artisans aan mee dat we de tel zijn kwijtgeraakt. Majorelle ontwierp zelf de zwierige trap en het sensuele smeedwerk, maar de open haard en de glas-in-loodramen zijn door anderen getekend.
En toch is de villa geen onsamenhangende clash van ego’s geworden. Wel een flamboyant totaalkunstwerk, dat niet moet onderdoen voor het mooiste van Gaudí, Horta of Guimard. Niet toevallig die drie architecten: rond de eeuwwisseling was Nancy een even belangrijke art-nouveauhub als Barcelona, Brussel of Parijs. Dat daar zo’n vibe hing, hebben we aan keizer Napoleon III’s afgang te danken. Omdat hij in 1870-’71 de Frans-Duitse oorlog verloor, zaaide hij niet alleen de kiem voor WO I.
Er vluchtten ook zoveel kunstenaars, designers en ambachtslui naar Nancy dat het er eind 19de eeuw krioelde van het talent. En toen die artiesten allemaal creative collabs begonnen, ontstonden meesterlijke realisaties. Zoals Villa Majorelle. Ook bekend als ‘Villa Jika’ trouwens, want galant als hij was vernoemde Majorelle het huis naar (de initialen van) zijn vrouw Jeanne Kretz. Het koppel werkte samen met de jonge architect Henri Sauvage (1859 – 1926). Die had nooit eerder een huis ontworpen, en haalde werkelijk alles uit de kast voor zijn eerste klanten: “Ik heb er twee jaar aan gewerkt. En honderd keer ben ik herbegonnen. Ze gaven mij creatieve vrijheid en er stond geen limiet op het budget.”
De Majorelles waren inderdaad geen sukkelaars. Louis’ ouders hadden een meubel- en tegelfabriek, die hij met zijn broer verderzette. De opvolging was verzekerd, hoopte Louis, die in 1912 zijn vrouw verloor. Maar zijn enige zoon, Jacques, vertrok in 1922 naar Marrakech om er schilder te worden. Zijn ‘majorelleblauwe’ villa, naast het vakantiehuis van Pierre Bergé en Yves Saint Laurent, is wereldberoemd geworden. Bekender zelfs dan het huis van zijn vader.
Villa Majorelle, 1 Rue Louis Majorelle, Nancy. musee-ecole-de-nancy.nancy.fr