Woensdag 05/08/2020

Video

Dit hebben we geleerd in 'Over Eten': vegetarische vleesvervangers zijn vaak calorierijker dan vlees en zo wordt bloedworst gemaakt

Beeld VRT

De derde aflevering van het Eén-programma 'Over Eten' zit erop. Kobe Ilsen en Danira Boukhriss onderzochten wat we nog niet wisten over eten, maar wat we wel allemaal zouden willen weten. En wat hebben we deze keer geleerd? Vegetarische vleesvervangers zijn vaak calorierijker en vettiger dan vlees, kinderen zijn verzot op koekjes door de aantrekkelijke verpakking en dit steekt hordenloopster Axelle Dauwens achter de kiezen voor een gezond sportlichaam.

Koekjes of tomaten?

Een hap van een koek of van een tomaat? Bij kinderen is de keuze snel gemaakt. 'Over Eten' schotelde een aantal kleintjes een bord met koeken en een portie kerstomaten voor. Het merendeel greep - zoals verwacht - naar de gebakjes. Waarom? "Het is lekkerder"of "ik lust geen tomaten", bekenden de jonge proefpersonen.

Blijkt uiteindelijk dat niet de smaak die keuze bepaalt, maar wel de verpakking. En dat is niet verwonderlijk: in supermarkten bulken de rekken van dozen met contrasterende kleuren die onbewust de aandacht trekken, zegt Wim Hamaeckers van onderzoeksbureau Haystack.

Het is een doordachte verkoopstrategie van de producenten die duidelijk werkt, maar de inhoud van die verpakkingen is niet de gezondste. Patrick Mullie, voedingsexpert van de VUB legt uit waarom. "De producten zitten vol suiker en er zitten geen vitaminen in, net wat een kind broodnodig heeft." Het lekkers telt hoofdzakelijk calorieën en "onze kinderen zijn al te dik".

Af en toe smullen van een koek kan natuurlijk geen kwaad. Mullie maakt er in één adem wel nog op attent dat 1 op de 5 kinderen vandaag obees is.

Vlees en vegetarische vervangers

In de supermarkten liggen de schappen vol met vleesvervangende producten: balletjes, hamburgers, worsten,... Maar zijn die wel zo gezond? Neen, zo blijkt. De 'vleeswaren zonder vlees' bevatten meestal meer calorieën en zout dan de dierlijke producten die ze proberen na te bootsen.

Het merendeel van de ondervraagde consumenten denkt dan wel dat de vleesvervangers "minder vettig" en "gezonder" zijn, wie de etiketten nader bestudeert, komt bedrogen uit. Zo bevatten de vegetarische producten tot tien keer meer vet dan de echte vleesvariant. Ze zijn calorierijker én bevatten meer zout.

Diëtiste Hanne Swaegers beaamt die conclusie. Haar onderzoek bracht bovendien aan het licht dat in sommige vegetarische vleesvervangers ook kippeneiwit verwerkt zit. Bedrieglijk dus voor zij die producten van dierlijke oorsprong afzweren. "Er bestaan betere keuzes binnen die vleesvervangers, maar ze zijn zeker niet altijd gezonder dan het vlees dat ze willen vervangen", besluit ze.

Spijslijst van Axelle Dauwens

Hordenloopster Axelle Dauwens verdedigt ons land komende zomer op de Olymische Spelen in Brazilië. Welk eetpatroon volgt zij voor een gezond sportlichaam? Danira zat een dag in het spoor van de atlete.

's Ochtends staat een smoothie op het menu. Dauwens vult een blender met yoghurt, banaan ("voor de snelle suikers"), rode vruchten ("voor de kleur", want het oog wil ook wat), havermout ("je haalt er lang energie uit") en spinazie ("rijk aan vitaminen"). Danira vindt het mengsel lekker, maar verkiest toch iets anders als ontbijt. Dauwens bekent dat er op zondag al eens gezondigd mag worden met een koffiekoek. Na de krachttraining drinkt de sportster een proteïneshake, 's middags schuift ze aan tafel voor een wrap, de ideale combinatie tussen eiwitten en koolhydraten. 's Avonds bereidt ze een schotel van vis, pasta en groenten en drinkt ze water. Alcohol is uit den boze, want "dat blijft aan de billen plakken".

"Ik eet veel en graag, maar gewoon gezonder. Het is een levensstijl", vertelt Dauwens. En dat voedingspatroon loont. De hordenloopster heeft een vetpercentage van 14%, bewijst een test onder de scanner. Ter info: bij een gemiddelde vrouw ligt dat percentage tussen de 25 en 30%, bij mannen tussen de 15 en 20%.

Van varken tot bloedworst

Van het braden in de pan tot het moment dat de varkens naar het slachthuis wordt gebracht: deze video toont hoe bloedworsten worden gemaakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234