Vrijdag 03/12/2021

Media

Dirk Sterckx wordt VRT-bestuurder

Dirk Sterckx werkte bijna een kwarteeuw bij de VRT. Die ervaring zal hij voortaan goed kunnen gebruiken. Beeld rv
Dirk Sterckx werkte bijna een kwarteeuw bij de VRT. Die ervaring zal hij voortaan goed kunnen gebruiken.Beeld rv

Voormalig VRT-journalist Dirk Sterckx wordt voorgedragen als nieuw lid van de raad van bestuur van de VRT. Andere opvallende nieuwkomers in de raad zijn Freya Piryns en Sihame El Kaouakibi, de bezielster van het 'Let's go urban'-project. Noël Slangen stapt op.

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wou een sterkere en jongere raad van bestuur bij de VRT, en de politieke partijen lijken gehoor te geven aan zijn vraag. De verschillende partijen beslisten om vers bloed naar de raad te sturen, dat voor een krachtiger en beter bestuur moet zorgen. De raadsleden moeten hun zegen geven over alle belangrijke strategische dossiers van de VRT, best een belangrijke job dus. De kandidaten worden normaal gezien vandaag voorgedragen op de ministerraad van de Vlaamse regering, die de kandidaturen dan officieel moet bekrachtigen.

De opvallendste kandidaat is voormalig VRT-journalist Dirk Sterckx. Hij werkte bijna een kwarteeuw bij de VRT, om in 1999 voor Open VLD in het Europees Parlement te gaan zetelen. Hij stopte daar in 2011, toen hij 65 werd. "Ik heb jarenlang bij de VRT gewerkt en heb daarna ook de politiek leren kennen", zegt Sterckx. "Toen men vroeg of ik in de raad wou gaan zitten, dacht ik dat dat wel een nuttige combinatie kon zijn en dat ik mijn ervaring daar zou kunnen gebruiken. Maar zeker is het natuurlijk nog niet: de Vlaamse regering moet mijn kandidatuur nog bevestigen."

De tweede nieuwe naam voor de liberale partij is Sihame El Kaouakibi, de 28-jarige bezielster van Let's go urban, een theater- en stadsproject voor jongeren. Knack plaatste haar dit voorjaar in de top tien van de meest invloedrijke allochtonen.

Voor Open VLD verdwijnt Noël Slangen uit de raad van bestuur. Slangen zat er sinds begin 2013 in, maar was geen kandidaat meer. "Ik ben volgend jaar als partner betrokken in een start-up in de sector van internationale internetmedia." Omdat dat onverenigbaar is met een mandaat als bestuurder, gaf hij zelf aan dat Open VLD een vervanger voor hem moest zoeken.

Sp.a koos voor één nieuwe naam: ACOD-voorzitter Chris Reniers blijft op post en zal Jan Roegiers als mede-bestuurder krijgen. Roegiers raakte na dertien jaar niet herverkozen in het Vlaams parlement. Roegiers zat in de vorige legislatuur al in de media- en cultuurcommissie van het Vlaams parlement. Groen vaardigt Freya Piryns af, die net als Roegiers niet herverkozen raakte. "Ik heb zelf gepolst of ik in de raad van bestuur mocht zitten," zegt Piryns. "Bij mij gaat het in de eerste plaats over de informatie-opdracht die de VRT heeft. Ik vind het ontzettend belangrijk en tof om daar mee over te kunnen nadenken."

Luc Van den Brande (CD&V) blijft net zoals de voorbije vijf jaar voorzitter van de raad. In die functie speelde hij een belangrijke rol als brug tussen de VRT en de politiek en slaagde hij er mee in om de spanningen die er lang waren met de Vlaamse te temperen. Ook de Gentse professor Marc De Clercq blijft voor de CD&V in de raad zetelen. Daarnaast komt er nog een vrouw. Wie dat wordt, wordt vandaag bekendgemaakt.

De N-VA heeft dankzij het verkiezingssucces voortaan recht op vier stoelen in de raad van bestuur. Professor geschiedenis Eric Defoort en Ellen Van Orshaegen, adviseur bij de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, blijven op post. Zij krijgen gezelschap van een man en een vrouw. Bij de N-VA wou men nog niet kwijt wie dat wordt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234