Pukkelpop
"Die vuilnisbelt op Pukkelpop is een goede zaak"
Een socioloog van de UAntwerpen begrijpt de heisa rond het achtergelaten afval op de Pukkelpop-camping niet. "Er moeten grenzen overschreden worden, en dat uit zich ook in de omgang met afval", zegt Walter Weyns in Het Laatste Nieuws.
"Een festival is een feest. Typisch voor een feest is dat álle gebruikelijke normen verdwijnen", weet Weyns. "Er moeten grenzen overschreden worden, en dat uit zich ook in de omgang met afval." Een feest, en dus een festival, moet volgens de socioloog van de UAntwerpen destructief zijn. En dus concludeert de krant dat die vuilnisbelt eigenlijk een goede zaak is.
"Men bouwt iets op om het daarna in elkaar te laten stuiken. Dat werkt bevrijdend, weg van de dagelijkse sleur. Afval maken hoort erbij. De tendens dat er nu meer aan recyclage wordt gedacht, doet afbreuk aan de feestervaring. Mensen gaan het festival rationaliseren en leggen zichzelf nieuwe normen op rond ecologische verantwoordelijkheid. Zo wordt het verschil tussen het feestgevoel en het dagelijkse leven aan banden gelegd."
Het Laatste Nieuws heeft verder wel goed ecologisch nieuws: de achtergelaten afvalberg op Pukkelpop is nog niet te becijferen, maar ziet er volgens campingmedewerkers "op het eerste gezicht een stuk kleiner dan vorige jaren" uit. Rock Werchter en Tomorrowland bevestigen die trend, door nieuwe intiatieven en sensibiliseringsacties via sociale media. Ook systemen waarbij festivalgangers afval inzamelen voor drank- en eetbonnen helpen om de achtergelaten afvalberg gevoelig te verkleinen.
Lees nu:
Steek die tent dan maar gewoon in je r**t