Donderdag 30/06/2022

DM Zapt

Die typische schelmenblik van Luk Alloo, die hebben we lang gemist

Kobe Ilse en Luk Alloo (met megafoon) in de eerste aflevering van (h)AllooMedia. Beeld hAllooMedia
Kobe Ilse en Luk Alloo (met megafoon) in de eerste aflevering van (h)AllooMedia.Beeld hAllooMedia

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: (h)AllooMedia op VTM.

Robin Broos

Slechts een handvol Vlaamse tv-reportagemakers heeft van de eigennaam een merk gemaakt. Er zijn de brave nieuwsgierigen, zoals Arnout Hauben of Martin Heylen. En er zijn de hardere tantes, genre Eric Goens en Paul Jambers. En is er een categorie apart: Luk Alloo.

Als reporter slaagt hij er telkens weer in om het niet één keer over zichzelf te laten gaan. Tegelijk speelt hij een rol, die van ‘den domme’. Door zich van den domme te houden, kan hij vragen wat hij wil. En dat deed hij de afgelopen jaren in een reeks VTM-programma’s die zijn naam droegen. Van de wegpolitie tot de psychiatrie.

Wat deze human interest echter minder toelaat, is humor. Nochtans heeft Alloo ook op dat vlak een mooie staat van dienst. In 1998 bedacht hij de fictieve zender TV6, waarmee hij zendtijd van VTM overnam voor het knettergekke Sterren en kometen. Zijn truc was simpel: quasi onvoorbereid liep hij een BV tegemoet, om die even uit de dagelijkse sleur weg te trekken.

De Alloo van toen, die ter plekke proefjes verzon, toevallige omstanders in de show betrok en soms keihard op zijn bek ging, die hebben we al lang niet meer gezien. We konden hem wel horen in die rol, in het zaterdagochtendprogramma En nu serieus, dat hij tussen 2008 tot 2012 met Radio 2-grande dame Christel Van Dyck presenteerde. Als lezer van De Morgen heeft u dat allicht nooit gehoord.

Het was in die context dat ik Alloo heb leren kennen, als redacteur van dat programma. Vaak werkte onze ploeg een week aan het researchen van gasten. We brieften onze hosts met paginalange documenten en onze bedachte vragen. En niet zelden had Alloo die niet doorgenomen. Dat kon dan twee kanten uitgaan. De verkeerde. Of de spitante, onverwachte, briljante kant, en dat was de Alloo van TV6.

Ik herinner me een aflevering die nergens naartoe ging, tot Alloo plots riep: ‘We zitten nu in een luchtballon.’ Het daaropvolgende kwartier zaten wijlen Bart Vandenbossche, Zaki en Kamagurka ook echt in die luchtballon. Op antenne althans. Met Alloo die af en toe het geluid van de brander imiteerde. Hij had ook altijd een megafoon in zijn auto. Hilarische ritten reden we samen naar de plek van uitzending, terwijl hij met open raam mensen op straat toesprak.

Bart De Wever en Luk Alloo, beiden met Romeinse helm in (h)AllooMedia. Beeld hAllooMedia
Bart De Wever en Luk Alloo, beiden met Romeinse helm in (h)AllooMedia.Beeld hAllooMedia

De Alloo van toen is nu terug in (h)AllooMedia. Inclusief megafoon-uit-de-koffer, waarmee hij nietsvermoedende BV’s opwacht. Soms klinkt dat, zoals de geniale doortocht waarmee hij Kobe Ilsen aan een nieuw format hielp, en soms botst dat, zoals toen hij Bart De Wever ontvoerde voor een wandeling met Romeinse leger. De Antwerpse burgemeester, ooit nog een lolbroek, bleef bitter en ernstig, zelfs met een helm op zijn hoofd. Hij smakte ook een figurant tegen de grond in een poging Romeins vechten uit te leggen.

Maar zelfs wanneer het misloopt, slaagt Alloo erin ons iets te vertellen over zijn gast. Met die typische schelmenblik die we lang hebben gemist.

(h)AllooMedia, woensdag om 21.45 uur bij VTM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234