Vrijdag 27/01/2023

BBC

Deze vrouwelijke BBC-journalisten zijn de scherpste interviewers

Journalist Laura Kuenssberg in gesprek met Boris Johnson in 2015. Beeld Getty Images
Journalist Laura Kuenssberg in gesprek met Boris Johnson in 2015.Beeld Getty Images

Enkele jaren geleden werd de BBC in verlegenheid gebracht door de opmerkelijke inkomensverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers. Terwijl dat financiële gat langzaam wordt gedicht, nemen vrouwen de studio’s over.

Patrick van IJzendoorn

In politiek Westminster is Laura Kuenssberg de grote ster, bij het populaire praatprogramma Question Time is Fiona Bruce in de voetsporen van David Dimbleby getreden en bij Today, het radioprogramma dat voor veel politiek geïnteresseerden als wekker fungeert, is Mishal Husain up and coming. Rond lunchtijd presenteert Jo Coburn, naast meesterinterviewer Andrew Neil, Politics Live, terwijl het Londense nieuws al jaren het domein is van Riz Lateef. Bij Newsnight, de Britse equivalent van Nieuwsuur, leidt hoofdredacteur Esme Wren zelfs een geheel vrouwelijke opstelling. Wie zijn de drie vrouwen die oud-Newsnight-presentator Jeremy Paxman opvolgen?

Emily Maitlis (49)

Emily Maitlis Beeld Getty Images
Emily MaitlisBeeld Getty Images

Een van de voorlopige hoogtepunten van de brexit-soap waren Emily’s rollende ogen. Net na de zoveelste Lagerhuisstemming interviewde Emily Maitlis enkele kamerleden. Toen een van hen om de pot bleef draaien, wendde ze haar hoofd af en toonde ze de kijkers een hou-op-met-dat-geleuterblik, compleet met diepe zucht. De beelden werden een internethit, een teken wellicht dat ze het gemoed van de natie had gegrepen. In de dagen erna was Maitlis, die als kind actrice wilde worden, bang dat ze problemen zou krijgen met haar bazen of zelfs zou worden ontslagen.

Onnodige zorgen. Waarom zou de publieke omroep haar beste, of in ieder geval scherpste interviewer op straat zetten?

Ze riep ook bewondering op, met name in Amerika, over de volstrekt onverschrokken wijze waarop ze Trumps stafleden interviewde, zoals Witte Huis-perschef Sean Spicer en diens opvolger Anthony Scaramucci. Britse ministers lijken Maitlis steeds vaker te ontlopen. Memorabel was het moment waarop ze bewindsman Matt Hancock verzocht “the unicorns” te parkeren, oftewel: op te houden met fantaseren.

Over deze interviews schreef Maitlis, die begon als documentairemaker en sinds 2014 Newsnight-presentator is, het boek Airhead: The Imperfect Art of Making News. Daarin staat een hilarische scene waarin ze Bill Clinton, kort voor ze hem zou interviewen, in een cadeauwinkel van een Indiaas hotel zag waar hij door een rijk geïllustreerde uitgave van de Kamasutra bladerde.

Emma Barnett (34)

Emma Barnett Beeld Getty Images
Emma BarnettBeeld Getty Images

Simpele vragen werken soms het best. Vlak voor de verkiezingen van 2017 kwam Labour met een nieuw plan voor de kinderopvang. Labourleider Jeremy Corbyn zat in de studio van Woman’s Hour tegenover Emma Barnett. “Hoeveel gaat het kosten?”, vroeg ze, een vraag die de politicus niet had zien aankomen. Hij stamelde. Greep naar zijn iPad. In zijn jaszak ging de telefoon af, waarschijnlijk zijn spindoctor. Een redacteur gaf hem het verkiezingsmanifest. Niets hielp.

Waar de politicus door het ijs zakte, verwierf Barnett faam. Ze werd in 2018 radiopresentator van het jaar en het duurde niet lang voor ze in de stoel zat van Newsnight. Ze riep bewondering op bij haar voorganger Jeremy Paxman. Anders dan Rottweiler Paxman is ze veel minder theatraal en agressief. Ze is beleefd en vriendelijk, waarmee ze haar gasten zich ten onrechte op hun gemak voelen.

Met Period. It’s About Bloody Time publiceerde ze een openhartig boek over een probleem dat haar werk bemoeilijkt: ernstige menstruatiepijnen. Volgens Barnett, die ook een rubriek heeft in The Sunday Times, is het belachelijk dat dit onderwerp nog steeds taboe is en hoopt ze dat haar boek helpt om erover te praten.

Kirsty Wark (64)

Kirsty Wark Beeld Dave Benett/Getty Images
Kirsty WarkBeeld Dave Benett/Getty Images

Toen de BBC in het voorjaar van 1990 een interview met toenmalig premier Margaret Thatcher wilde, was er een probleem: de omroep had Kirsty Wark vooruitgeschoven maar Thatchers perschef wilde per se dat zijn baas door een man zou worden geïnterviewd. De BBC hield voet bij stuk en wat volgde was een vijandig vraaggesprek over de Poll Tax (een oneerlijk geachte belasting) dat van de toen 35-jarige Wark in een klap een nationale bekendheid maakte.

Nu, bijna dertig jaar later is de Schotse de grande dame van de Britse televisie. Met haar harde – volgens critici soms onbeschofte – manier van interviewen heeft ze meerdere vijanden gemaakt, van de Schotse nationalist Alex Salmond tot de activist Glenn Greenwald. Warks achilleshiel is haar zwak voor de sociaal-democratie en vriendschappen met prominente Labourpolitici geweest. Het levert haar soms het verwijt partijdig te zijn.

Haar grote kracht is haar veelzijdigheid. Met gemak wisselt ze tussen politiek en kunst, en tussen actualiteit en literatuur. Ze maakte een televisieserie over het oude Europa en schreef enkele romans. Haar prijzenkast is goed gevuld, onder meer met de prijs voor beste televisiepresentator in 1997.

Newsnight

Sinds de eerste uitzending van Newsnight, op 28 januari 1980, is de missie van het programma dezelfde gebleven: “het bedrijven van onderzoeksjournalistiek en het analyseren van de verhalen achter het nieuws van de dag”. Het huidige team, met Emily Maitlis, Kirsty Wark en Emma Barnett, is sinds maart dit jaar actief. Misschien wel het bekendste Newsnight-moment is het interview van Jeremy Paxman met minister Michael Howard, op 13 mei 1997, waarin hij twaalf keer dezelfde vraag stelde.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234