Donderdag 07/07/2022

MinirecensiesBoeken

Deze vijf nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard

David Diop. Beeld Lavinia Parlamenti
David Diop.Beeld Lavinia Parlamenti
Dirk Leyman

De Frans-Senegalese schrijver David Diop duikt opnieuw in een episode uit de koloniale geschiedenis. Hij volgt het spoor van de jonge botanicus Michel Adanson (1727-1806), die in 1750 het voor de kust gelegen Senegalese eiland Gorée traceert, als vertrekpunt van tot slaaf gemaakten. Het verhaal van de jonge genezeres Maram, die aan haar slavenlot ontsnapt, voedt zijn twijfels over het dominante verlichtingsdenken. Adanson toont zich in deze avontuurlijke roman ook een slim etnograaf.

David Diop, Reis zonder terugkeer, Cossee, 256 p., 24,99 euro. Vertaling Martine Woudt. Beeld rv
David Diop, Reis zonder terugkeer, Cossee, 256 p., 24,99 euro. Vertaling Martine Woudt.Beeld rv

Filterbubbel

Is ons streven naar autonoom handelen een verkapte vorm van egoïsme? Is het een drama dat algoritmen tegenwoordig ons doen en laten bepalen? De met de Socratesbeker bekroonde filosofe Miriam Rasch onderzoekt het begrip autonomie en neemt daarbij verlichtingsfilosoof Immanuel Kant onder de arm. Ja, een ‘geestelijk privédomein’ en zelfkennis zijn essentieel, maar treed tijdig buiten je filterbubbel. Persoonlijke vrijheid is ook een collectieve zaak.

Miriam Rasch, Autonomie. Een zelfhulpgids, Prometheus, 126 p., 16,99 euro. Beeld rv
Miriam Rasch, Autonomie. Een zelfhulpgids, Prometheus, 126 p., 16,99 euro.Beeld rv

Tijl Uilenspiegel

Walter van den Broeck is ook op z’n 81ste nog niet van zijn schrijftafel weg te slaan. Nu waagt hij zich aan ‘een zeer vrije ­bewerking’ van de klassieker Tijl Uilenspiegel van Charles De Coster. Op ­nogal burleske wijze volgen we de strapatsen van de ‘onbezorgde ­potsenmaker’ Tijl, zoon van Klaas de Kolenbrander en Soetkin, die bij zijn ­terugkeer uit Rome zijn vader op de brandstapel ziet staan en zich aansluit bij de Geuzen.

Walter van den Broeck, Tijl Uilenspiegel, Vrijdag, 318 p., 23,50 euro. Beeld rv
Walter van den Broeck, Tijl Uilenspiegel, Vrijdag, 318 p., 23,50 euro.Beeld rv

Verzetsheldin

De in Duitsland geboren, in Parijs wonende Anne Weber (°1964) bedient zich zowel van het Frans als het Duits als schrijftaal. In het met de Deutscher Buchpreis bekroonde Annette, een heldinnenepos vat ze in energieke vrije verzen het onwaarschijnlijke levensverhaal van de communistische verzetsheldin Anne Beaumanoir (1923-2022) op. Redster van twee Joodse jongeren, na WO II werkzaam als neurofysiologe en in 1959 tot tien jaar cel veroordeeld als betrokkene bij de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging. Anne Beaumanoir overleed begin maart van dit jaar, ze werd 98 jaar.

Anne Weber, Annette, een heldinnenepos, Orlando, 204 p., 23,99 euro. Vertaling Anne Folkertsma. Beeld rv
Anne Weber, Annette, een heldinnenepos, Orlando, 204 p., 23,99 euro. Vertaling Anne Folkertsma.Beeld rv

Thriller

Een antisemitische bijbelverzamelaar doet een beroep op de Joodse onderzoeker Max Blitz, om een oude bijbeltekst – de Hillel Codex – te verwerven. Tezelfdertijd stuurt hij een onderzoekster op pad, die amoureuze betrekkingen aanknoopt met Blitz. Blitz wordt gedwarsboomd door de orthodox-Joodse gemeenschap van Monsey en gechanteerd door een assistent die Blitz’ opdrachtgever op de korrel neemt. Net als De Da Vinci Code lijkt De Hillel Codex met het oog op een verfilming geschreven. (SVW/VK)

Emile Schrijver, De Hillel Codex, Prometheus, 22,50 euro. Beeld rv
Emile Schrijver, De Hillel Codex, Prometheus, 22,50 euro.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234