TipsBoeken
Deze vijf nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest er een handvol uit en proeft voor.
Hoe kwam Pink Floyd op het idee voor de cover van The Dark Side of the Moon, het prisma dat een lichtstraal doet breken in alle kleuren van de regenboog? Een geniale ingeving? Een lsd-trip? Nee, het kwam uit een Amerikaans boekje met de titel The How and Why Wonder Book of Light and Order. Dat onthult grafisch ontwerper Aubrey Powell in dit boek dat een feest is voor babyboomers. Powell en zijn ontwerpcollectief maakten platenhoezen voor onder meer Pink Floyd, Led Zeppelin en Paul McCartney. (PVIJ/VK)
Pijnlijk falen
‘We moeten alleen zijn en door iedereen verlaten als we aan een geesteswerk willen beginnen.’ Maar het schrijven aan zijn ultiem musicologisch boek blijkt een beproeving, ja, een verschrikking voor Rudolph, de gramstorige, zieke Weense hoofdpersoon van Beton (1982). In deze sublieme tekst van Thomas Bernhard (1931-1989) verzwelgen we in een lange monoloog over aan het waanzinnige grenzende uitstelgedrag, huiselijke ellende en pijnlijk falen. De vertaling is evenzeer een huzarenstuk.
Diehard Elsschot
De verrassend moderne debuutroman Villa des Roses (1910) van Willem Elsschot doorstond met brio de tand des tijds. Journalist Eric Rinckhout, al decennialang geïntrigeerd door Alfons de Ridder, gaat nu in Parijs op zoek naar sporen van het boek, dat zich voltrok in een verdwenen pension in de Rue d’Armaillé. Hij probeert de ‘ville lumière’ van toen tot leven te wekken. Zijn expeditie zal vooral het hart van de diehard Elsschot-fans sneller doen slaan.
Fascinerende debuutroman
Een fascinerende debuutroman die de gebaande paden verlaat, dat mag je wel zeggen over De man die een berg werd van de uit Litouwen afkomstige, in het Nederlands schrijvende Grete Simkuté (1991). Nadat ze in een boek van Murakami op het verschijnsel sokushinbutsu stuit, raakt ze geobsedeerd door de jonge monnik Myo. Hij streeft door ondergrondse uithongering en doorgedreven meditatie volstrekte mummificatie na. Het leidt Simkuté naar de drie ‘heilige’ bergen in het Noord-Japanse Yamagata.
Essays over lust
Een originele essaybundel over de lust tot combineren van op het eerste gezicht tegenstrijdige of zelfs botsende ideeën. Vrij Nederland-chroniqueur Carel Peeters onderzoekt de dynamiek van bijvoorbeeld emotie die met verstand in de clinch ligt. En ‘moed is niets zonder een periodieke lafheid’. Vijftig prikkelende essays over onder meer Rudy Kousbroek, Roland Barthes, Friedrich Nietzsche, Wislawa Szymborska en zelfs Jordan Peterson. Maar ook over hebzucht, eenzaamheid of ‘optimistisch pessimisme’.