Woensdag 01/02/2023

MinirecensiesBoeken

Deze vijf nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard

Sander Kollaard thuis in Sala, Zweden. Beeld Michael Campanella
Sander Kollaard thuis in Sala, Zweden.Beeld Michael Campanella
Dirk Leyman

De kleuren van Anna - Sander Kollaard

Sander Kollaard (°1961), onverhoedse Libris Literatuurprijswinnaar 2020, vertrekt in zijn boeken graag van het doodgewone en het dagelijkse. Om van daaruit gewiekst bredere horizonten te exploreren. In het empathische De kleuren van Anna mijmert de ik-verteller, die net als Kollaard op het Zweedse platteland woont, over de overleden dorpelinge Anna, ooit ‘een vurige furie’ die hem aandachtig naar kleuren liet kijken. Hoofdstuktitels ‘Rood’, ‘Geel’, ‘Blauw’ en ‘Groen’ vormen de springplank naar uitwaaierende mijmeringen en beschouwingen over pakweg Shakespeare, schilder Kees van Dongen of onze blauwe planeet. Een essayistisch getinte, af en toe voortkabbelende roman die toch charmeert.

Sander Kollaard, De kleuren van Anna, Van Oorschot, 178 p., 22,50 euro. Beeld rv
Sander Kollaard, De kleuren van Anna, Van Oorschot, 178 p., 22,50 euro.Beeld rv

Flankhond - Bas Kwakman

Bas Kwakman. Beeld Hilde Harshagen
Bas Kwakman.Beeld Hilde Harshagen

Van jongs af aan gekweld door hoofdpijn: dat is het lot van schrijver en voormalig Poetry International-directeur Bas Kwakman. In Flankhond zoekt hij via dagboeknotities uitwegen voor zijn ‘continu belegerde hoofd’ dat vaak ‘in een bankschroef’ zit geprangd. Een surreële zoektocht naar genezing, onderstut door kunst, muziek en poëzie.

Bas Kwakman, Flankhond. De geschiedenis van mijn hoofdpijn, De Arbeiderspers, 260 p., 21,50 euro. Beeld rv
Bas Kwakman, Flankhond. De geschiedenis van mijn hoofdpijn, De Arbeiderspers, 260 p., 21,50 euro.Beeld rv

De landsheer van de Lethe - Paul Demets

Een nooit eerder gepubliceerde dichtbundel van Paul Demets uit 1997 ziet nu toch het licht. De landsheer van de Lethe – waarvan elke cyclus verwijst naar getijden en stromingen – is doordrongen van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert (1881-1946). Spilliaerts doeken boden Demets troost bij persoonlijke gebeurtenissen. Maar ze fungeerden ook als toetssteen.

Paul Demets, De landsheer van de Lethe, Poëziecentrum, 80 p., 20 euro. Beeld rv
Paul Demets, De landsheer van de Lethe, Poëziecentrum, 80 p., 20 euro.Beeld rv

Altijd weer opstaan - Helga Schubert

“Ik ben een oorlogskind, een vluchtelingenkind en een kind van de Duitse deling”, schrijft Helga Schubert (°1940), een psychotherapeute die tien jaar onder toezicht van de Stasi stond. In haar memoir Altijd weer opstaan vertelt ze punctueel en toch aangrijpend over strijd en verzet, en over de moeizame relatie met haar moeder.

Helga Schubert, Altijd weer opstaan, uitgeverij Pluim, 224 p., 21,99 euro. Vertaling Goverdien Hauth-Grubben.
 Beeld rv
Helga Schubert, Altijd weer opstaan, uitgeverij Pluim, 224 p., 21,99 euro. Vertaling Goverdien Hauth-Grubben.Beeld rv

Mary - Anne Eekhout

Anne Eekhout. Beeld Keke Keukelaar
Anne Eekhout.Beeld Keke Keukelaar

Nog voor verschijning zoemde Mary, de vierde roman van Anne Eekhout (1981), al internationaal rond en werden uitgeversdeals beklonken. Haar saga over de tienerjaren en vroege volwassenheid van Mary Shelley (1797-1851), beroemde auteur van Frankenstein, baadt in een gothicsfeertje en kreeg een sausje van feministische en victoriaanse motieven over zich heen. Uitgangspunt is het bezoek in 1816 van Mary (en haar latere man Percy, haar stiefzus Claire en de arts John Polidori) aan dichter Lord Byron aan het meer van Genève, waar ze elkaar bij het haardvuur spookverhalen opdissen. Eekhout belicht ook Shelley’s cruciale Schotse periode, vier jaar eerder.

Anne Eekhout, Mary, De Bezige Bij, 381 p., 24,99 euro. Beeld rv
Anne Eekhout, Mary, De Bezige Bij, 381 p., 24,99 euro.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234