Zondag 29/01/2023

BoekenrecensieBoeken

Deze vijf nieuwe boeken zijn de moeite waard

Maanstaren met ‘De Morgen’-journaliste Katrin Swartenbroux. Beeld Damon De Backer
Maanstaren met ‘De Morgen’-journaliste Katrin Swartenbroux.Beeld Damon De Backer
Dirk Leyman

Katrin Swartenbroux en Wided Bouchrika, Lunatic. Een gids naar de maan en terug, 192 p., 24,99 euro.

Wie heeft zich nooit bezondigd aan maanstaren? De lunatieke betovering is groot: als magisch hemellichaam, als kalender, muze of als machtsbepalende bestemming, toen de ruimtevaart haar intrede deed. Onze enige natuurlijke satelliet zette ook een vloed kunstenaars, popmusici, modefreaks, mystici en schrijvers in beweging. Katrin Swartenbroux en Wided Bouchrika frissen in Lunatic onze kennis op, verzamelden ongewone maanweetjes en goten hun rijk gestoffeerde verhaal in een blauw geïllustreerd hebbeding dat bij nacht ongetwijfeld nuttige diensten bewijst. ‘My moon, my man/ so changeable and such a loveable lamb to me’, zong Feist niet zomaar.

Gerbrand Bakker, Knecht, alleen, De Arbeiderspers, Privédomein, 287 p., 23,99 euro.

Sommigen zullen Gerbrand Bakker wegparkeren als een onverbeterlijke zeurkous. Anderen zullen dit dagboek meteen omarmen. In Knecht, alleen neemt de Nederlandse auteur ons in een directe stijl mee naar de krochten van zijn depressie. In dit tweede Privédomein-memoir, na Jasper en zijn knecht, treffen we Bakker nog steeds in de Eifel en onderweg tijdens een roadtrip naar Griekenland, zij het zonder zijn geliefde hond Jasper. Maar de eenzaamheid knaagt en de depressie geeft zijn libido een gemene knauw. Dus maakt hij een ‘lovemap’, nadenkend over voorbije seksuele affaires met mannen. Bakkers onverstoorbare verteltoon overtuigt.

Joke J. Hermsen, Met Hannah Arendt naar Parijs, Confituur, 64 p., 6,95 euro.

Voor de Maand van de Filosofie – dit jaar door corona naar juni verschoven – laten de Confituur-boekhandels jaarlijks een Nederlandstalige filosoof een gelegenheidsessay pennen. Na Dirk De Wachter (2019), Ignaas Devisch (2018) en Johan Braeckman (2017) is het nu de beurt aan Joke J. Hermsen. Begin jaren tachtig trok Hermsen naar Parijs om er ‘te achterhalen waarom de vrouwelijke stem binnen de wijsbegeerte geheel ontbrak’. In haar bagage zaten drie vrouwelijke denkers: Simone de Beauvoir, de Belgische Luce Irigaray en Hannah Arendt. Maar hoe aanwezig zijn vrouwelijke filosofen momenteel in het openbare debat?

Bleri Lleshi, Wat na corona?, EPO, 243 p., 19,90 euro.

De coronacrisis legt de weeffouten in ons politiek-economisch systeem bloot, vindt de Belgisch-Albanese filosoof Bleri Lleshi. ‘Ze vergroot tegenstellingen in de samenleving die al bestonden.’ Thema’s als arbeid, sociale zekerheid, gezondheidszorg, economie en inkomensherverde- ling staan op scherp. Lleshi kroop in de pen om een ferme brief te schrijven aan de Vlaming. Terug naar het ‘oude normaal’? Liever niet, voor Lleshi. In Wat na corona? zet hij in op een maatschappij die ‘supersociaal, solidair en zorgzaam is’. Enkele haalbare ingrepen moeten dat mogelijk maken. Viroloog Marc Van Ranst leidt in.


Tove Ditlevsen, Kindertijd, Das Mag, 144 p., 19,99 euro. Vertaling Lammie Post-Oostenbrink.

De Deense Tove Ditlevsen (1917-1976) bleef een buitenbeentje in de literaire kringen van haar tijd. Als huisvrouw uit de arbeidersklasse, met vier op de klippen gelopen huwelijken en een sluimerende drugsverslaving, schreef ze proza dat onverschrokken op je afkomt. In Kindertijd – onderdeel van haar Kopenhagen-trilogie – spit ze haar soms trieste jeugd in een volkswijk naar boven. Ditlevsen heeft een verwrongen verhouding met haar ouders. Toch is de boekenwurm ervan overtuigd dat ze ooit gensters zal slaan. ‘Je kindertijd is lang en smal als een doodskist en je kunt er niet zonder hulp aan ontsnappen.’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234