MinirecensiesBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Na de ontdekking van Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde snakten lezers naar meer van de Noorse Mona Høvring (°1962). Nu is ook haar debuut Iets wat helpt uit 2004 vertaald (door Liesbeth Huijer), een coming-of-ageroman over Laura, die de zelfmoord van haar moeder moet verwerken. Langzaam grijpt ze in het Noorse stadje weer naar het leven, en de zee is daarbij zowel angstfactor als belichaming van haar vrijheidsverlangen.
Mona Høvring, Iets wat helpt, Oevers, 144 p., 19 euro
In haar kundig geresearchte roman Schaduwlicht schenkt debutante Petra Thijs eerherstel aan Victorine Meurent (1844-1927), de vrouw die poseerde op de destijds controversiële doeken L’Olympia en Le déjeuner sur l’herbe van Manet. Waarom zette Manet-biograaf Adolphe Tabarant haar weg als een vroeg gestorven prostituee met een drankprobleem? De biseksuele Meurent bouwde wel degelijk zelf een carrière als kunstenaar uit. Thijs tilt haar uit de vergetelheid.
Petra Thijs, Schaduwlicht, Pelckmans, 343 p., 22,50 euro
VRT-journalist Katrien Vanderschoot maakt al 25 jaar reportages in Sub-Sahara-Afrika en de Grote Meren-regio, als spreekbuis van eersterangsgetuigenissen. In De kinderen van Oost-Congo geeft ze het woord aan twee jongeren. Kindsoldaat Isaac werd op zijn dertiende ingelijfd door rebellenleider Laurent Kabila, activiste Rebecca was ooit Congo’s jongste politiek gevangene, toen ze tegen de schenen van Joseph Kabila schopte. Vanderschoot plaatst hen tegen het canvas van de geschiedenis.
Katrien Vanderschoot, De kinderen van Oost-Congo, Pelckmans, 328 p., 25 euro
In deze nieuwe vertaling vinden we beroemde romans en verhalen van Fjodor Dostojevski (1821-1881), uit de jaren zestig van de 19de eeuw, toen hij na zijn dwangarbeid in een Siberisch strafkamp en verbanning ‘gerehabiliteerd’ was. Pièce de résistance is De speler, waarin Aleksej slachtoffer is van zijn controleverlies in spel en liefde. De beminde Polina tergt hem aan de roulettetafel tot het uiterste. Ook in de beroemde Ondergrondse notities stuiten we op vervreemding en monomanie.
Fjodor Dostojewski, ‘De speler’ en vijf andere romans, Van Oorschot, 604 p., 50 euro
Zeshonderd pagina’s tellend traject van A tot Z, waarin auteur-criticus Marc Kregting inventariseert hoe niemand zomaar ontsnapt aan de zwaartekracht. In De encyclopedieën van de val gaat het zowel over de zondeval, de vliegdrang van Icarus of over sporters, zatlappen, acteurs of miljardairs die richting de grond gaan, soms komisch, dan weer dramatisch. Kregting weeft autobiografische elementen doorheen de zowel lichtvoetige, ironische als doodernstige lemma’s.
Marc Kregting, De encyclopedieën van de val, Het Balanseer, 604 p., 27,50 euro