RecensieBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
2.500 jaar geleden gaf de Griekse cynicus Diogenes het startschot voor de kosmopolitische traditie, door op de vraag waar hij vandaan kwam, de woorden uit te spreken: “Ik ben een wereldburger.” Iedereen is evenwaardig, hield dat ook in. Maar hoe zit dat dan met slaven, vluchtelingen, mensen met een beperking? Zij zijn immers in de ogen van velen duidelijk mínderwaardig. De eminente Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum probeert een antwoord te bieden.
Martha Nussbaum, De kosmopolitische traditie, Querido, 336 p., 27,99 euro.
Columnist Hengameh Yaghoobifarah (30) confronteert de Duitsers graag met de lelijke kanten van hun land: ongelijkheid, racisme en homofobie. Thema’s die ook terugkomen in haar romandebuut Ministerium der Träume, bestseller in Duitsland en nu in het Nederlands vertaald als Ministerie van dromen. De roman beschrijft het verhaal van Nasrin, een veertiger die in de jaren tachtig naar Duitsland vluchtte met haar moeder en zusje, nadat haar vader is omgebracht door het Iraanse regime. (VK/DM)
Hengameh Yaghoobifarah, Ministerie van dromen, De Geus, 344 p., 21,50 euro.
Politiek windvaantje, onclassificeerbaar non-conformist en onverschrokken journalist. De markante Italiaanse schrijver Curzio Malaparte (1898-1957) was het allemaal. Als verslaggever van de Corriere della Sera volgde hij tussen juni 1941 en juni 1942 de Duitse opmars richting Rusland, dwars door Oekraïne. Beschrijvingen van de gruwelijkheden rond Leningrad volgen op fragmenten vol bizarre schoonheid of overpeinzingen over de menselijke natuur. Dit harde, surrealistische en beeldrijke boek onthutst.
Curzio Malaparte, De Wolga ontspringt in Europa, Koppernik, 288 p, 25,50 euro.
Zorgvuldig opgebouwd, weliswaar niet vlekkeloos debuut van de Vlaamse, naar Nederland verkaste onderzoeksjournaliste Mira Sys (°1995), over familiebanden, rouw en hoe rouw met terugwerkende kracht zijn tentakels uitsteekt. Sys laat ons kennismaken met een groep broers en een labiele zus, vanuit verschillende vertelperspectieven en in elkaar grijpende tijdlijnen. Ze kunnen moeilijk afscheid nemen van hun jeugd. Sys weet hoe ze prangend en onsentimenteel scènes moet neerzetten.
Mira Sys, De beschermelinge, Meulenhoff, 220 p., 20,99 euro.
Ooit geluisterd naar Hindoestaanse dhrupad-muziek, naar een gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Of een muziekstuk aangevat dat 639 jaar duurt? Muziekfilosoof Tomas Serrien onderzoekt in Hoor, na zijn succesvolle Klank, waarom we bij voorkeur luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. Hij moedigt ons aan om ook ‘stille’, ‘vreemde’, ‘lawaaierige’, ‘langdradige’, ‘lelijke’, of ‘ongemakkelijke’ muziek te exploreren.
Tomas Serrien, Hoor - of is dat geen muziek?, Houtekiet, 222 p., 22,99 euro.