TipsBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Linn Ullmann, dochter van Ingmar Bergman en Liv Ullmann, is een spraakmakende stem in de Scandinavische literatuur. In Meisje, 1983 raakt een drieënvijftigjarige Noorse schrijfster in een depressie. Heeft het te maken met een periode in Parijs? Op een nacht in 1983 belandt ze bij de dertig jaar oudere fotograaf A., die een foto van haar maakt met lange oorbellen. ‘Het is een rotverhaal dat ik duizend-en-een-keer om duizend-en-een-reden heb verworpen.’ Ullmann schrijft gefragmenteerd over macht en onmacht, lust en schaamte.
Linn Ullmann, Meisje, 1983, De Geus, 246 p., 23,99 euro. Vertaling Lucy Pijttersen.
--
De zee is ‘met al zijn beweeglijkheid de echo van ons bestaan, waarvan de dagen elkaar snel opvolgen’, zo beweert de Franse academica en filosofe Laurence Devillairs (°1969). En: ‘Je kunt niet naar de zee kijken zonder te branden van het verlangen te vertrekken, te worden verlost.’ In haar licht geëxalteerde Een kleine filosofie van de zee offreert ze ons levenslessen die de zee en de oceanen ons influisteren en ook hoe kusten ons weer ‘de nonchalance van het niksen’ bijbrengen.
Laurence Devillairs, Een kleine filosofie van de zee, De Bezige Bij, 142 p., 18,99 euro. Vertaling Joris Vermeulen.
--
‘Een klein zinloos gevecht tegen de even onvermijdelijke als droevige wet van het menselijk bestaan: het onontkoombare vergeten. (...)’ In Achille wekt columnist en historicus Luckas Vander Taelen zorgvuldig zijn grootvader Achille Gheys (1893-1972) tot leven, telg uit de Aalsterse middenstand. Bruusk komt hij in het gedruis en geweld van Wereldoorlog I terecht. Vander Taelen citeert uitvoerig uit de brieven die Achille vanuit de loopgraven naar zijn broer Hector stuurde en doorkruist zelf de Westhoek, op zoek naar pépé’s sporen.
Luckas vander Taelen, Achille, Ertsberg, 138 p., 22,50 euro.
--
Kathleen Vereecken, winnares van de Woutertje Pieterse Prijs, waagt zich zowel aan kinder- en jeugdboeken, non-fictie als (historische) romans. Met Margriete, de schilderende zus van de broers Van Eyck, verzeilen we aan het eind van de middeleeuwen. Vereecken vertelt ‘het verhaal dat had kunnen zijn’. Na de dood van haar ouders komt Margriete in Gent terecht, zij verluchtigt manuscripten in een klooster. Tot een ingrijpende keuze zich opdringt: trouwen en stoppen met schilderen of verder werken én maagd blijven.
Kathleen Vereecken, Margriete, De Geus, 256 p., 21,99 euro.
--
In de schemer van een novemberavond in 2020 glipt een vrouw door haar tuinhek en klimt de heuvel op. Na veertien dagen quarantaine is de lockdown haar te veel geworden en geen mens die het hoeft te weten, de hei is daar rond deze tijd toch verlaten. Maar ze komt ten val en raakt ernstig gewond. Een stiekem uitje mondt zo uit in een reddingsoperatie. De val zet kritische vraagtekens bij hoe de wereld er sinds de coviduitbraak uit is komen te zien. (VK)
Sarah Moss, De val, Orlando, 192 p., 22,99 euro. Vertaling Ine Willems.