Dinsdag 21/03/2023

RecensieBoeken

Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard

null Beeld DM
Beeld DM

Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest er handvol uit en proeft voor.

Dirk Leyman

‘Melancholie is niet altijd een aandoening die genezen moet worden. Het kan een soort intelligent verdriet zijn, dat ontstaat wanneer we beseffen dat teleurstelling vanaf het begin in het script staat’, vindt Alain de Botton. Melancholie overstijgt depressie én neigt naar een serene, zachte manier om op moeilijkheden of schrijnende herinneringen te reageren. De Botton & zijn School of Life doorgronden herkenbare melancholische gemoedstoestanden, van zondagavondblues tot een vergane liefde.

Aangemerkt als een groot dichterstalent na publicaties in onder meer DW B en Het ­Liegend Konijn debuteert de Nederlands-­Somalische Alara Adilow (°1988) nu met Mythen en stoplichten. De bundel vermengt schaamteloze, geile aardsheid en pijnlijke lichamelijkheid met fabels en mythologie. Ze verkent de overgangszones tussen man en vrouw: ‘De taal waarin gender en ­identiteit is gegrond, beweegt en vervormt voortdurend.’ En: ‘Mijn queerness is een fuga.’

Alara Adilow, Mythen en stoplichten, Prometheus, 112 p., 19,99 euro

De innovatieve Amerikaanse beeldend ­kunstenaar en schrijver Joe Brainard (1942-1994) schiep ‘een herinneringsmachine’. Aan de hand van het als een bezwering herhaalde zinnetje ‘Ik herinner me’ diept hij ervaringen en sensaties op over eten, muziek, seks, kleren en zijn lichaam: ‘Ik herinner me hoe je neus begint te jeuken als je met je lippen dat motorbootachtige geluid maakt.’ Georges Perec zou de oefening in 1978 overdoen in zijn cultboek Je me souviens.

Joe Brainard, Ik herinner me, Oevers, 232 p., 20 euro.

Voormalig journaliste en uitgeefredacteur Hila Blum vergaarde wereldwijde faam met haar debuut Het bezoek. In Hoe je van je dochter moet houden volgen we een vrouw die in een Groningse straat, 5.000 kilometer van haar huis, een woning ­binnenkijkt én daar de kinderen van haar enige dochter voor het eerst ziet. In korte, precieuze hoofdstukken tekent de Israëlische Blum het lot van een vrouw die niet beseft dat het lot van haar kinderen haar ontglipt.

Hila Blum, Hoe je van je dochter moet houden, De Bezige Bij, 265 p., 23,99 euro.

Onlangs nog hoerenscheetjes geserveerd aan uw dinergasten? Of gekloven nonnen op tafel gezet? Een 16de-eeuwer zou er niet van opkijken, die at tenslotte ook Dietse pap en Deuse Geertjes (een soort koekjes van onder meer kalfsvlees, eieren, saffraan, rozenwater, kaneel en krenten, eet smakelijk). De smakelijkheid van dit hertaalde Kookboek van doctor Carolus Battus zit niet zozeer in de recepten, maar in de uitbundige beschrijvingen en illustraties. (NW/VK)

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593, Sterck & De Vreeese, 256 p., 29,95 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234