BoekenrecensieIn een notendop
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest er een handvol uit en proeft voor.
De in 1994 overdonderend gedebuteerde Nederlands-Marokkaanse poëet Mustafa Stitou laat zijn poëzie geduldig rijpen. De voormalige stadsdichter van Amsterdam verkent in zijn vijfde bundel Waar is het lam? ‘het drama van het offer’, en levert associatieve commentaren bij het Bijbelvers uit de titel, laverend tussen het archaïsche en het hedendaagse. Associatieve, zinnelijke, dan weer rauwe poëzie over de ram en het lam, die je omzwermt en vastgrijpt.
Mustafa Stitou, Waar is het lam?, De Bezige Bij, 96 p., 21,99 euro.
Een ‘Franse Tolstoj’, zo is Nobelprijswinnaar Roger Martin du Gard (1881-1958) ook wel genoemd. Of was hij eerder de ‘kleine broer van Marcel Proust’, met zijn achtdelige cyclus De Thibaults? Voor het Privé-domein-deel Kijken door een sleutelgat maakte vertaalster Anneke Alderlieste uit zijn immer genuanceerde dagboeken en brieven een schitterende selectie. Een twijfelende zelfonderzoeker, maar ook een schrander observator van de wereld en tijdgenoten als Gide en Malraux.
Roger Martin du Gard, Kijken door een sleutelgat, Privé-domein, De Arbeiderspers, 502 p., 29,99 euro.
Stuwende, soms raadselachtige maar slim gecomponeerde roman in korte fragmenten, die zich zowel in Praag, Oostende als in het luchtruim voltrekt. Chrétien Breukers, ooit polemisch voortrekker van De Contrabas-blog, legt zich nu toe op proza. Zijn alter ego, de vijftiger Thomas Meerman, emigreert naar Praag, noodgedwongen, gevlucht na zijn scheiding. Als zijn nogal gelijkmoedige vader overlijdt, denkt hij na over vaderschap, liefde en lust – zowel ranzig als verheven – en religie.
Chrétien Breukers, Praag aan zee, Vleugels, 128 p., 23,95 euro.
‘Jong zijn we allemaal op dezelfde manier. We willen een Grote worden. We willen vrij zijn en het anders doen. Maar wie kan het zich nog veroorloven om het einde van de wereld te romantiseren?’, vraagt schrijfster Basje Boer zich af in het voorwoord van Jeugd in opstand. In deze essaybundel verzamelde ze bijdragen over ‘antihelden en dwarsliggers, regelbrekers en weglopers, rebels without a cause en politieke pioniers’, van Goethe tot Tobi Lakmaker en Lale Gül.
Basje Boer (sam.), Jeugd in opstand. De dwarse leeslijst, Das Mag, 220 p., 21,99 euro.
Vrijwel elk boek van de Nederlandse Rosita Steenbeek heeft een haakje met Rome, de stad waar ze woont en die ze omarmt. Voor haar historische roman Julia verdiepte ze zich in het leven van de dwarse, vergeten keizersdochter van Augustus, geboren in 39 voor Christus. Julia schuwt de provocatie niet, schrijft subversieve teksten en betreedt met haar liefde voor Lullus Antonius een pad dat haar vader niet zint. Hij wil haar mordicus inpassen in zijn politieke plannetjes.
Rosita Steenbeek, Julia, Prometheus, 320 p., 24 euro.