TipsBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
In de Gedundrukt-bloemlezingen van uitgeverij Van Oorschot is nu puntdichter Kees Stip (1913-2001) aan het feest. Zijn faam als dichter van korte verzen reikte ver. Vooral met de nonsensicale dierenverzen die hij vanaf 1952 onder het pseudoniem Trijntje Fop schreef. Volgens samenstellers Ivo de Wijs en Jaap Bakker was Stip ‘niet alleen een virtuoze verzensmid, maar ook een zeer productieve’, met zo’n 4.000 gedichten waaronder ook sonnetten, limericks en kwatrijnen.
Kees Stip, Puntgaaf, Van Oorschot, 280 p., 27,50 euro.
--
‘Sinds de dood van mijn moeder en daarmee die van mijn gehele familie werd verliefdheid opeens een totaal andere belevenis.’ Het complete bestaan van Lot, alter ego van Ine Boermans in Het liefdesinterbellum, lijkt nu af te hangen ‘van romantische verliefdheden’. Maar: ‘Ze overspoelden me als een grote golf verlammende verlatings-eenzaamheidsangst.’ Lot beleeft de rouw om haar moeder bij elke liefdesbreuk opnieuw. Boermans’ tweede roman is mild tragikomisch, maar ook mistroostig.
Ine Boermans, Het liefdesinterbellum, Prometheus, 140 p., 20 euro.
--
‘Vrouwen die andere mensen doodden door hun verraad. Wat waren dat voor vrouwen?’ Dat vraagt de Duitse schrijfster Helga Schubert zich af. ‘Waar ligt het verschil tussen de vrouw die over de drempel springt en zij die ervoor blijft staan? Zou ik in haar plaats kunnen zijn?’ Schubert portretteert tien vrouwelijke verraders in WO II en reconstrueert hoe ze tot hun daad kwamen, onder meer op basis van rechtbankverslagen. Met een nieuw nawoord bij dit imposante boek uit 1990.
Helga Schubert, Judasvrouwen, Pluim, 195 p., 23,99 euro.
--
Het zoemt en zindert altijd weer rondom Marcel Proust (1871-1922), dit keer naar aanleiding van zijn 100ste sterfdag, goed voor een rist heruitgaven, luxe-edities en nieuwe vertalingen. Een hebbeding is deze vertaling van Les plaisirs et les jours (1896). Verhalen, vingeroefeningen, (proza)gedichten, pastiches of schetsen voor zedenkomedies, mét de oorspronkelijke illustraties van Madeleine Lemaire en de partituren van de pianocomposities van Reynaldo Hahn. Er zit zelfs een cd met de uitvoeringen bij.
Marcel Proust, Lusten en dagen, IJzer, 263 p., 37,50 euro.
--
In een bergdorpje tussen Frankrijk en Italië vordert Stan, een paleontoloog aan het eind van zijn carrière, in 1954 zijn vriend en voormalig assistent Umberto en collega Peter op. Zij moeten hem bijstaan om een obsessie te dempen: het detecteren van een mogelijk in het ijs bevroren dinosaurusskelet. De ontdekking zal hem roem bezorgen, denkt Stan. Maar tijdens de expeditie spannen de kou, de hoogte en de eenzaamheid samen. Een zoveelste bergroman, ‘magisch en meedogenloos’, aldus Le Figaro.
Jean-Baptiste Andrea, Honderd miljoen jaar en een dag, Oevers, 223 p., 23,50 euro.