TipsBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
‘Elke zelfbeschrijving valt mij zwaar, omdat ik een probleem met spiegels heb’, noteert filmmaker Werner Herzog, onder meer bekend van Aguirre, der Zorn Gottes (1972) en Fitzcarraldo (1982). Toch zijn zijn memoires – ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag – groots en meeslepend. Herzog riskeerde meermaals lijf en leden op alle continenten. Hij vertelt over armoedig opgroeien op het Beierse platteland, over liften naar Soedan en over zijn fetisjacteur Klaus Kinski.
Werner Herzog, Ieder voor zich en God tegen allen - Herinneringen, De Arbeiderspers, 368 p., 29,99 euro. Vertaling Jan Sietsma.
--
Na zijn meer dan voortreffelijk onthaalde prozadebuut Coniferen komt Max Temmerman nu met zijn tweede roman, waarin een bizarre, uit de klauwen lopende vriendschap van ene Jack met buurman Carl centraal staat. Verre vriend, geschreven in een klaterend heldere taal, speelt zich onder meer af tegen het decor van de Antwerpse Linkeroever, dat soms ‘leek te lijden aan manisch-depressieve stemmingswisselingen’. De onheilspellendheid druipt geregeld van de pagina’s.
Max Temmerman, Verre vriend, Borgerhoff & Lamberigts, 200p., 22,99 euro.
--
Elvis Peeters is bekender als prozaïst (samen met Nicole Van Bael) van romans als Wij en recent Wat alleen wij weten. Maar hij is ook altijd gedichten blijven schrijven. In Ontwrichte gedichten sleutelt hij aan het mechaniek van poëzie, want, zegt hij, ‘poëzie ambieert de ontregeling van alle zinnen’. Met intrigerende gedichtenflarden en een soort manifest vraagt hij zich af ‘welk terrein er nog braak ligt voor de poëzie’: ‘De dichter is een slachtoffer van de taal’, de lezer ‘medeplichtige en beul.’
Elvis Peeters, Ontwrichte gedichten, Poëziecentrum, 76 p., 19,99 euro.
--
Schier eindeloos zijn de studies over James Joyce en de rol van zijn echtgenote Nora Barnacle als muze en levensgezel. Nuala O’Connor voegt daar nu een goed geresearchte roman aan toe waarin ze hun gezamenlijke esbattementen fictionaliseert. Op de befaamde 16de juni 1904 ontmoet de twintigjarige Nora, die als kamermeisje in Finn’s Hotel in Dublin werkt, James Joyce. Meteen is de verkleefdheid groot. Ze kiezen voor een geaccidenteerd bestaan buiten Ierland.
Nuala O’Connor, Nora, vrouw en muze van James Joyce, Marmer, 26,99 euro. Vertaling Jetty Huisman.
--
Nederlands horrorauteur Thomas Olde Heuvelt (1983) brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels in meer dan dertig landen verscheen. Daarna volgden Echo en Orakel, en deze week kwam November uit. Welkom in Lock Haven, Washington, thuisplaats van de gelukkigste straat ter wereld: Bird Street. Alle bewoners ervan zijn oprecht gelukkig en hebben succesvolle carrières. En hun kinderen? Die zijn perfect. Maar dan breekt november aan. (VK/JD)
Thomas Olde Heuvelt, November, Boekerij, 464 p., 22,99 euro.