Donderdag 08/12/2022

TipsBoeken

Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard

Herman Brusselmans. Beeld Joris Casaer
Herman Brusselmans.Beeld Joris Casaer

Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.

Dirk Leyman

Veehandelaarszoon en 65-jarige vader in spe Herman Brusselmans heeft nu eindelijk eens grondig het vizier gericht op zijn Hamse jeugd. Al hoef je in Theet 77 – het adres van veehandelaar Gust en zijn vrouw Lea – geen rechttoe rechtaan autobiografie te verwachten. Brusselmans lengt allerhande strapatsen uit zijn jeugd aan met nonsensicale fantasie, zoals het hem betaamt. Zijn gefnuikte streven als drummer en voetballer mondt via omwegen uit in het schrijverschap. Brusselmans eert opnieuw zijn moeder, gevoeliger dan ooit.

Herman Brusselmans, Theet 77, Prometheus, 424 p., 25 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

--

In 2020 werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot talent van het jaar en viel haar de Poëziedebuutprijs in de schoot voor De grom uit de hond halen. Iduna Paalmans tweede bundel is alweer een spannend ­parcours. Ze onderzoekt wat zich schuilhoudt in de boeken van de geschiedenis, in dagboeken van vrijdenkers of feministes, naar wat verzwegen en bewust verborgen bleef. Haar poëzie beweegt zich ‘tussen speel­tafel, schaamte en schavot’, vol krachtige ­beelden.

Iduna Paalman, Bewijs van bewaring, Querido, 96 p., 17,99 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

--

CNN-ster en oorlogsverslaggever Clarissa Ward (41) is weggezet als ‘cheerleader van de taliban’, maar zelf gaat ze er prat op dat haar nieuwsgierigheid en gevoel voor rechtvaardigheid haar voortdrijft, bijvoorbeeld ook in haar oorlogsverslaggeving uit Syrië, Irak of Libanon. Ward doorzwom talloze watertjes. In haar autobiografie Op alle fronten voelt het alsof je in de eerste linie zit en je de kogels rond je oren hoort fluiten. Toch behoudt ze haar empathisch vermogen. Ze hekelt ook het seksisme in deze mannenwerkomgeving.

Clarissa Ward, Op alle fronten, Pluim, 375 p., 24,99 euro. Vertaling Carla Zijlemaker.

null Beeld rv
Beeld rv

--

Zonder een gebenedijd woord Engels te spreken, maar wel met 40.000 dollar op zak, trekt de Valenciaanse architect Rafael Guastavino samen met zijn zoon naar New York om de techniek van het tamboerijnengewelf te patenteren. Guastavino aanvaardt ‘opdrachten zoals een tiener God uitdaagt in een storm’, waaronder Grand Central Station. Maar zal de zoon uiteindelijk de vader naar de kroon steken? Andrés Barba etaleert opnieuw hoe inventief – ditmaal via ironische vertellers – hij een verhaal op poten kan zetten.

Andrés Barba, Het leven van Guastavino en Guastavino, De Bezige Bij, 128 p., 20,99 euro. Vertaling Irene van de Mheen en Jos Kockelkoren.

null Beeld rv
Beeld rv

--

De Canadese dichteres en classica Anne Carson (72), veel genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur, plaatst Homerus in een deeltjesversneller om in de versplintering van oude betekenissen een spiegelbeeld van onze huidige tijd te schetsen. Rood - Twee romans in ­verzen, dat Autobiografie van rood (1998) en Rood Doc> (2013) in één band verenigt, is een onconventionele hervertelling van een oude Griekse mythe.

Anne Carson, Rood - Twee romans in verzen, Koppernik, 336 p., 29,50 euro. Vertaling Marijke Emeis.

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234