TipsBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Het dichtersdebuut van Libris-winnaar Rob van Essen is bedaard en aarzelend. In Alleen de warme dagen waren echt zien we ontregeling en tegendraadse melancholie, ‘met aandacht voor de mensen op straat en de bewegingen van het eigen hart’. Van Essen schuwt de grote thema’s niet – liefde, dood, doem – maar cultiveert een lichte, serene, soms mild-vrolijke toon in toegankelijke verzen. ‘Verloren dagen waren ooit de beste dagen / en ook al werd je ouder, je wou dat het zo bleef.’
Rob van Essen, Alleen de warme dagen waren echt, Atlas Contact, 62 p., 19,99 euro.
--
De Brit John Cockerill (1790-1840) was een van de godfathers van de industriële revolutie in het jonge België. Hij introduceerde stoommachines en hoogovens en plaveide onze contreien met rails, om ze in de vaart der industriële revolutie op te stuwen. Zo kreeg hij al in 1817 van Willem I der Nederlanden de kans de Waalse staalindustrie te moderniseren. Bart Vanacker verdiepte zich passioneel in ‘de krankzinnige levenswandel’ van Cockerill, die door zijn hoogmoed uiteindelijk kapseisde.
Bart Vanacker, John Cockerill, Houtekiet, 302 p., 24,99 euro.
--
In Het einde van de bijen brengt de Frans-Belgische coryfee Caroline Lamarche een dissectie van ouderdom en een eerbetoon aan een generatie ‘vrouwen aan de haard’ die – net als de bijen – bijna helemaal zijn verdwenen. En nooit het verdiende respect kregen. Een van elkaar vervreemde moeder en dochter groeien terug naar elkaar toe. Liefst zou de hoogbejaarde moeder thuis sterven, tot ze naar een zorginstelling moet verkassen. Wanneer de pandemie uitbreekt, leidt dat tot volstrekt isolement.
Caroline Lamarche, Het einde van de bijen, Vleugels, 124 p., 26,90 euro. Vertaling Katelijne de Vuyst.
--
Eindelijk is ze er, de biografie die de wellicht grootste estheet uit de Vlaamse letteren dubbel en dik verdiende. Annette Portegies werkte 20 jaar lang aan haar zwierige, uitstekend gedocumenteerde portret van Maurice Gilliams (†1982), auteur van het beroemde Elias of het gevecht met de nachtegalen (1936). Ze legde depressies bloot, worstelingen met huwelijk en homoseksualiteit én met misbruik uit zijn jeugd. De flamboyantie van deze onconventionele schrijver komt fraai naar voren.
Annette Portegies, Weerspiegeld in een waterglas - Maurice Gilliams 1900-1982, Athenaeum, 440 p., 34,99 euro.
--
Wanneer haar vader ernstig ziek wordt, breekt voor de Duitse schrijfster Zsuzsa Bánk (1965) een moeilijke tijd aan. Tussen alle zorgen door komen de verhalen van haar vader, een Hongaarse vluchteling, los. Nadat hij is gestorven brengt Bánk haar middagen door in de tuin van het familiehuis in Hongarije, en probeert ze de dood van haar vader een plek te geven. De paradijstuin is een teder, troostrijk boek, geschreven door een toonaangevende Duitse auteur.
Zsuzsa Bánk, De paradijstuin, Nieuw-Amsterdam, 356 p., 22,99 euro.