TipsBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Exclusief herwerkt
Een koude zwarte Welshe nacht. Een man, Hold, die aan zijn visnetten sleurt, getormenteerd en hopend op betere tijden. Tegen de rotsen lijkt hij een lucratieve oplossing te vinden voor zijn problemen. Is dit de kans om een belofte aan zijn overleden vriend en werkmaat Danny na te komen? Cynan Jones’ schrijfstijl is al vaker vergeleken met die van Cormac McCarthy. Ook deze exclusief voor de Nederlandse lezer herwerkte versie van Alles wat ik vond op het strand heeft een allegorische dimensie en aardedonkere contouren.
Cynan Jones, ‘Alles wat ik vond op het strand’, Koppernik, 132 p., 19,50 euro.
Niet voor gevoelige magen
De Spaanse Andrea Abreu (°1995) maakt furore met haar debuut Ezelsbuik, dat leest als een tornado en bol staat van de broeierigheid. Twee pubermeisjes zitten mentaal gevangen in een vervallen dorpje, tussen de vulkanen van Noord-Tenerife, en vluchten weg voor een vuilbekkende grootmoeder. ‘Ik moest niets hebben van jongens, maar ik dacht dat ik verliefd op ze moest worden.’ Abreu giet haar verhaal in een mix van straattaal, songtekst en het dialect van Tenerife. Niet voor gevoelige magen, de rauwheid knalt van de pagina’s.
Andrea Abreu, ‘Ezelsbuik’, Van Oorschot, 174 p., 23,50 euro. Vertaling Arieke Kroes.
Beverdeskundige
Dichter, journalist en essayist Geert van Istendael is niet te beroerd om als zeventiger duchtig nieuwe genres naar zijn hand te zetten. Met De piekfijne dode, al zijn derde thriller, pasticheert hij er lekker op los en mag zijn geliefde Brussel de hoofdrol spelen. De vondst van een opgedoft lijk op een drukke boulevard roept vraagtekens op. Wie is die man in duur pak en chique horloge? Een wereldberoemde beverdeskundige, die kennelijk extreemrechtse sympathieën koestert. Commissaris Kluft en co hebben er een flinke kluif aan.
Geert van Istendael, ‘De piekfijne dode’, Atlas/Contact, 221 p., 22,99 euro.
Groot vriendschapsboek
Soma Morgenstern schetst een zeer persoonlijk, authentiek beeld van zijn turbulente vriendschap met Joseph Roth in politiek dramatische tijden. Morgenstern ontmoette Roth voor het eerst in 1909 in Lemberg (nu Lviv) op een congres van Joodse scholieren. Hun gezamenlijke achtergrond – ze kwamen uit dezelfde streek in Oekraïne - schiep een intense band. Morgenstern was eersterangsgetuige toen Roth in Parijs aan de gevolgen van alcoholisme overleed. ‘Een van de grote vriendschapsboeken uit de Europese literatuur’, klinkt het.
Soma Morgenstern, ‘Vlucht en einde van Joseph Roth’, Van Oorschot, 360 p..
Eenzaamheid en melancholie
Een kamer, een vrouw starend uit het raam en mogelijk een onopgemaakt bed. Het is een 19de-eeuwse mise-en-scène die isolement, hoop en angst symboliseert. Twintig hedendaagse vrouwen namen een gelijkaardige foto van zichzelf. Daarna gingen tien Nederlandstalige en Franstalige schrijfsters aan de slag om teksten te maken over innerlijkheid, eenzaamheid en melancholie. Met bijdragen van onder meer Saskia De Coster, Caroline Lamarche, Anna Luyten, J.V. Neylen, Anne Provoost, Annelies Verbeke en Marie-Sixtine Grignard.
Paul Pourveur (red.), ‘Verstolen werelden/ interieurs sécrets’, Bebuquin /EPO.