TipsBoeken
Deze vijf boeken zijn meer dan de moeite waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Niet voor het eerst wendt Pjeroo Roobjee de steven naar de Caraïben. Maar in zijn nieuwste roman verzint hij er de eilandrepubliek San Lazaro, waar de geduchte tweelingbroers Loek en Niek Weytack aanspoelen na een erfenis van een verre nicht. Houden ze zich staande in een machowereld vol wulpsheid, overspel, bedrog en doodslag? Alleen al de namen van sommige personages zijn een belevenis: Hannelore van Baurscheit-Agneessens, Babs Uytvanck-Cartreul of Armande Moncassin-Quilboeuf.
Pjeroo Roobjee, Bladerval in een warme slachtmaand, Querido, 296 p., 24,99 euro.
--
Een onuitgegeven samenwerking tussen romanschrijver en scenarist Kris Van Steenberge en prentenboekenmaker Sabien Clement mondt uit in Tel de vlinders in de kamer, een poëtisch beeldverhaal over lichamen, verlangen en eenzaamheid. Een mens strandt op ‘een zandbank van de tijd’ en hengelt naar contact. Het zijn toch vooral de fijnmazige, frêle tekeningen van Clement die dit charmante boekje boven de dreigende zweverigheid uittillen. Komt er ‘een fladderdans, een wolk van felle kleuren’?
Kris Van Steenberge & Sabien Clement, Tel de vlinders in de kamer, Vrijdag, 64 p., 20 euro.
--
‘Mij interesseert alleen onzin, alleen dat wat geen enkele praktische zin heeft’, zo ordonneerde de Russische cultschrijver Daniil Charms (1905-1942). In het knap vormgegeven Tsjak maakten Poëzieboys Joep Hendrikx en Jos Nargy een snedige keuze uit zijn oeuvre en vieren absurditeit en humor hoogtij. Elk verhaal ontaardt in frisse ontregeling en tegendraadsheid. Bij leven was ‘rare vogel’ Charms gelabeld als ‘staatsgevaarlijk’, maar je zou Poetin een dubbele portie van zijn vrolijke gekte toewensen.
Daniil Charms, Tsjak, Van Oorschot, 94 p., 12,50 euro. Diverse vertalers.
--
De Britse reisschrijfster Julia Blackburn – die in 2009 doorbrak met Wij drieën – zoekt steeds weer naar residu’s van het verleden die tot nu doorwerken. In het voorjaar van 2020 trok ze naar de Karoo, de Zuid-Afrikaanse halfwoestijn, om haar fascinatie voor de /Xam, een door kolonisten verdreven en intussen uitgestorven volk, af te toetsen. Twee Europese linguïsten wisten hun woorden, dromen en herinneringen alsnog op te tekenen. Blackburn beschrijft de enorme waardigheid van de /Xam.
Julia Blackburn, Dromen van de Karoo, De Bezige Bij, 366 p., 26,99 euro. Vertaling Paul van der Lecq.
--
Als zeventienjarige trok Eustace Conway (1961) de Appalachen in, waar hij in zijn tipi zelfvoorzienend probeerde te leven. Hij voer de Mississippi af in een zelfgemaakte kano, liep het 3.500 kilometer lange wandelpad Appalachian Trail en doorkruiste Amerika te paard. Hij is eigenaar van het Turtle Island Preserve in de staat North Carolina. Elizabeth Gilbert (bekend van Eten, bidden, beminnen) schrijft in De laatste man het levensverhaal van deze heel bijzondere man.
Elizabeth Gilbert, De laatste man, Cargo, 368 p., 24,99 euro. Vertaling Hi-en Montijn.
-