Vrijdag 09/12/2022

Literatuurtips

Deze vijf boeken mag u dit najaar niet missen

null Beeld rv
Beeld rv

Onze boekenredactie selecteerde voor u de vijf kleppers van het literaire najaar.

Dirk Leyman

1. Connie Palmen - 'Jij zegt het'

Connie Palmen viert haar zestigste verjaardag met een nieuwe roman, ruim vier jaar na Logboek van een onbarmhartig jaar. Jij zegt het zoomt in op een van de beroemdste liefdesaffaires uit de naoorlogse westerse literatuur, tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath. Palmen geeft de in 1998 overleden Hughes een stem.

Hij blikt terug op zijn gepassioneerde huwelijk, dat op 11 februari 1963 eindigde met de zelfmoord van zijn vrouw in een gasoven. Plath krijgt de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden. Maar liggen de kaarten zo eenvoudig?

Connie Palmen, Jij zegt het, Prometheus. Verschijnt in september.

null Beeld rv
Beeld rv

2. Stefan Brijs - 'Maan en zon'

Ook Stefan Brijs nam de tijd voor een nieuwe roman, die zich afspeelt op de Nederlandse Antillen. In de zomer van 1961 dropt Roy Tromp zijn 12-jarige zoon Max in de klas van broeder Daniel. Maar van zijn droom om onderwijzer te worden, komt niets terecht. Max heeft bijna veertig jaar later zelf een zoon, terwijl zijn vader verlamd in een verzorgingstehuis zit. Wat is er misgegaan? Waarom besluit Max Curaçao en zijn gezin te verlaten?

Maan en zon drijft op tegenstellingen - liefde en haat, waarheid en leugen, goed en kwaad. Zal deze roman Post voor Mevrouw Bromley en De engelenmaker naar de kroon steken?

Stefan Brijs, Maan en zon, Atlas/Contact. Verschijnt op 30 september.

null Beeld rv
Beeld rv

3. A. F. Th. Van der Heijden - 'Kwaadschiks'

Cyclusbouwer A. F. Th. van der Heijden neemt verder de draad van De tandeloze tijd op. In Kwaadschiks sleurt hij ons mee in een literair moordmysterie, geworteld in de Amsterdamse actualiteit, maar 'met universele reikwijdte'.

De relatie tussen reclameman Nico Dorlas en zijn jongere vriendin Désirée staat op springen, mede door Dorlas' aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en paranoïde verlatingsangst. Wanneer Désirée de benen neemt, besluit Dorlas haar te doden en samen met haar ten onder te gaan. Liefst 800 bladzijden, niet zozeer een 'whodunit' maar een 'whotookit'.

A. F. Th. Van der Heijden, Kwaadschiks, De Bezige Bij. Verschijnt in november.

null Beeld rv
Beeld rv

4. Arthur Japin - 'De gevleugelde'

Zwierige historische romans, het is het onverslijtbare handelsmerk van Arthur Japin. Voor De gevleugelde verdiepte hij zich in leven en werk van luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont. Wanneer die op zijn achttiende een fortuin erft en zich vestigt in het Parijs van de belle époque, blijkt hij er niet te aarden. Hij wil nog maar één ding: omhoog!

In 1901 toert hij met een bestuurbare ballon rond de Eiffeltoren, om in 1906 met een vliegtuig de eerste Europese vlucht van 220 meter te maken. Dat vliegtuigen later omgesmeed worden tot oorlogswapens, drijft hem uiteindelijk tot zelfmoord. Japin giet zijn geschiedenis in een vloeiend verhaal.

Arthur Japin, De gevleugelde, De Arbeiderspers. Verschijnt op 8 september.

null Beeld rv
Beeld rv

5. Kristien Hemmerechts - 'Alles verandert'

Een gewaagde stap alweer voor Kristien Hemmerechts, na alle tumult over De vrouw die de honden eten gaf, haar omstreden boek over Michelle Martin. Alles verandert is een spiegelroman van J.M. Coetzees In ongenade, waarin ze de genderrollen omdraait.

Bij Coetzee is het David Lurie, die een affaire heeft met een studente. Hemmerechts' hoofdpersoon Iris krijgt een delicate lesbische relatie met een studente. Hemmerechts wil tonen hoe haar hoofdpersonage in één klap haar professionele identiteit verliest. "Het duurt even voor ze dat inziet en aanvaardt dat alles veranderd is."

Kristien Hemmerechts, Alles verandert, De Geus. Zonet verschenen.

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234