MinirecensiesBoeken
Deze vier nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard
Hermans honderd
Honderd jaar geleden geboren en een kwarteeuw dood: in Nederland staat het literaire jaar fors in het teken van Willem Frederik Hermans, de gramstorige schrijver van klassiekers als De donkere kamer van Damokles en Onder professoren. In de vele gelegenheidsuitgaven valt Hermans honderd op. Kenners en bewonderaars als Christophe Vekeman, Stephan Enter, L.H. Wiener en Elsbeth Etty verdiepen zich zonder taboes in allerlei aspecten van leven en werk. P.F. Thomése noteert over WFH: ‘Hier is een schrijver aan het woord die op een enorme meteoor door het heelal giert.’ Met veel onbekend fotomateriaal.
De familie Martin
‘Schrijven is een vorm van verraad. Schrijver worden is het lot van de schuldigen.’ Een uitgebluste auteur, verveeld door zijn eigen personages, besluit een willekeurig écht leven binnen te stappen en belandt bij de familie Martin. Hij moet er uitkijken niet ‘het vloeipapier van andermans verdriet’ te worden.
De onscherpte van de wereld
In relatief kort bestek vangt de in Roemenië geboren Duitse Iris Wolff een panorama van zeven personen uit vier generaties, tegen het decor van een verkruimelend Oostblok. Hoe is het bijvoorbeeld om te leven in een dorp waar Ceaucescu’s tentakels nog reiken? Maar het noodlot breekt de familie niet.
Mooi zijn en zwijgen
Filmdocente Anke Brouwers voelt zich als een ‘cinefiele missionaris’ die haar passie voor stille film moet verdedigen. Ze besloot er een boek uit te puren. Brouwers toont hoe talloze vrouwen in de vroege Amerikaanse filmindustrie actief waren. Het ging om meer dan ‘enkel de snoetjes van sterren’.