MinirecensiesBoeken
Deze vier nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard
Laatste Joegoslaaf
Hoog tijd voor een hernieuwde exploratie van het oeuvre van de charismatische romanvernieuwer Danilo Kiš (1935-1989), de ‘laatste Joegoslavische schrijver’, antinationalist, zoon van een in Auschwitz omgekomen Joodse vader en balling in Parijs. Deze bundel autobiografische geschriften, spitse polemieken en reisverhalen toont nog maar eens met welke esprit hij literatuur bedreef. ‘Ik ben een bastaardschrijver, vanuit het niets hier beland.’ En aan jonge schrijvers gaf hij de raadgevingen: ‘Wees even hoogmoedig jegens heersers als jegens de massa. (...) Zorg dat je je stijl niet vervuilt met die van ideologieën.’
Stadsnomade
De gelauwerde schrijfster van De uitweer zegt haar eenzame bestaan op de Orkney-eilanden adieu en trekt voor een jaar naar Berlijn, waar alles op losse schroeven komt te staan: verhuizend, jobhoppend én de liefde bedrijvend in vreemde bedden. Houvast vindt ze in de omliggende natuur, van stadse wildernis tot de Berlijnse meren.
Kluizenaar
Zijn vader kocht ooit een stukje afgelegen grond en bouwde het om tot zijn miniparadijs, waar hij zich steeds meer terugtrok. Jan van Mersbergen, zelf een sociaal dier, raakte zo gefascineerd door kluizenaars en heremieten. In zijn meest persoonlijke boek drukt Van Mersbergen het spoor van einzelgängers als Crusoë.
Avant-gardist
Een bezielde vernieuwer, een dichter van de verrassing, van onverwachte beelden, dat was avant-gardist Guillaume Apollinaire (1880-1918). In Calligrammes putte hij paradoxale energie en schoonheid uit oorlogsverschrikkingen. Deze bloemlezing toont ‘de directe gewaarwordingen van een instabiel bestaan’.