Vrijdag 02/06/2023

MinirecensiesBoeken

Deze vier nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard

Deborah Feldman. Beeld photoselection
Deborah Feldman.Beeld photoselection
Dirk Leyman

Joods

Wereldberoemd werd Deborah Feldman met Unorthodox en de Netflix-serie, waarin ze resoluut afstand nam van haar ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in New York. In opvolger Exodus toont Feldman hoe ze het verleden toch een plek geeft, de ­Holocaust doorwerkt en zich in Berlijn vestigt en Duitse wordt.

Deborah Feldman, Exodus, De Geus, 349 p., 20 euro. Vertaling Nadia Ramer. Beeld rv
Deborah Feldman, Exodus, De Geus, 349 p., 20 euro. Vertaling Nadia Ramer.Beeld rv

Eilandliteratuur

Irwan Droog op het Noorse eilandje. Beeld Irwan Droog
Irwan Droog op het Noorse eilandje.Beeld Irwan Droog

Eilandliteratuur floreert, net als literaire expedities naar de poolcirkel. De Nederlandse redacteur en vertaler Irwan Droog combineert beide in Het huis aan het einde. In volle pandemie beantwoordde hij een oproep om een 250 jaar oud huis op het ontvolkende Noorse eiland Selvær te betrekken. De loop van de seizoenen – van noorderlicht tot middernachtzon – zorgt voor rust, net als de schapen, de trekvogels en de onstuimige zee. Vriendschappen met een visser en een eidereendenverzorger schragen de dagen. Maar heimwee knaagt. En daar kunnen vriendin Kim en zwerfhond Zorro niets aan verhelpen.

Irwan Droog, Het huis aan het einde, Thomas Rap,  224 p., 22,99 euro. Beeld rv
Irwan Droog, Het huis aan het einde, Thomas Rap, 224 p., 22,99 euro.Beeld rv

Onwaarschijnlijk

Non-fictiecoryfee Frank Westerman schreef de voorbije decennia ook talloze kleinere, beklijvende reportages. Hier zijn er twaalf gebundeld over ‘de domeinen van het onwaarschijnlijke’. Een duel in de Himalaya? Moord en doodslag op Spitsbergen, gezien vanuit een ijsbeer? En bestaan er bobsleeërs met faalangst?

Frank Westerman, Te waar om mooi te zijn, Querido Facto, 240 p., 20 euro.

 Beeld rv
Frank Westerman, Te waar om mooi te zijn, Querido Facto, 240 p., 20 euro.Beeld rv

Censuur

Censuur, failliete uitgeverijen en WO II dwarsboomden de publicaties van Sigizmoend Krzjizjanovski (1887-1950), nu postuum herontdekt. In De Letterdodersclub is een geheim genootschap van zelfverklaarde ‘bedenkers’ actief die in het onbehaaglijke Sovjet-Moskou weigeren iets op papier te zetten.

Sigizmoend Krzjizjanovski, De Letterdodersclub, uitgeverij Vleugels, 144 p., 23,95 euro. Vertaling
Annelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge. Beeld rv
Sigizmoend Krzjizjanovski, De Letterdodersclub, uitgeverij Vleugels, 144 p., 23,95 euro. VertalingAnnelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234