MinirecensiesBoeken
Deze vier nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard
Politieke thriller
Aafke Romeijn maakt radiofurore met haar frisse elektropop, maar als schrijver bespeelt ze andere registers. In haar tweede dystopische roman 7B verrijst nabij Groningen anno 2040 een gebouwencomplex waar zowel militairen trainen als Konnekt, een nieuw Europees sociaal medium, bestierd wordt. Deze politieke thriller graaft kwesties als privacyverlies, medische manipulatie en contraterrorisme op.
Geheimzinnig natuurtalent
Een mystificatie? De 20-jarige geheimzinnige dichteres Evi Aarens beweert de dochter te zijn van een Engelse moeder en Nederlandse vader én zou antropologie studeren in Cambridge. Maar ze blijft gezichtsloos. Aarens debuteert nu met een episch gedicht in 14 afdelingen, goed voor 211 sonnnetten, ‘een panorama van de oerknal tot de huidige tijd van flashmobs en vloggers’. Zowel ‘klassieke als eigentijdse verzen’ én een ‘natuurtalent’, vond de poëziekritiek bij een voorpublicatie. Disoriëntaties is slechts de prelude op vijf boeken die samen de ‘Europapentalogie’ zullen vormen, met een bundel canto’s en drie romans.
Julian Barnes verzameld
Dat Julian Barnes zich met regelmaat aan het korte verhaal waagt, is minder bekend. Ook daar stuiten we op de terugkerende thema’s: Frankrijk, liefde, herinneringen, ouderdom en dood, altijd weer oversaust met ironie en weemoed. Voor Verzamelde verhalen is geput uit Over het Kanaal, De citroentafel, Polsslag en Uit het raam.
Kijken en bekeken worden
Esther en Rita ontmoeten elkaar in een tekenatelier. Hoe uiteenlopend ook, toch raken ze verbonden als tekenares en model. In Vel verkennen Sabien Clement en Mieke Versyp op ingenieuze wijze kwetsbaarheid en lichamelijkheid, kijken en bekeken worden, gêne en durf. Een complexe maar zeer geslaagde graphic novel.