Zondag 29/01/2023

De slimste mens

Deze 'tv-iconen' willen de slimste mens worden

Alle 'Slimste mens'-kandidaten op een rijtje Beeld VIER
Alle 'Slimste mens'-kandidaten op een rijtjeBeeld VIER

De avonden worden kouder en de nachten langer en dus komt Erik Van Looy naar goede gewoonte met zijn kandidatenlijst voor De slimste mens aanzetten. Een lijst met opvallend veel oestrogeen. "Tegenwoordig blijken ook vrouwen te kwissen. Al ben ik er nog niet zeker van of dat wel zo'n goede zaak is."

Pieter Dumon

Erik Van Looy is dit net jaar net iets trotser dan anders op zijn lijstje. Met dank aan de vrouwelijke kandidates die er op prijken. Dertien exemplaren wisten hij en zijn team te verzamelen. Een absoluut record. Van Looy: "Je kunt dan zeggen: is dat nu iets om trots op te zijn? Waarom niet gewoon zeventien vrouwen en zeventien mannen? Maar we hebben al een ongelooflijke weg afgelegd. In het eerste seizoen zaten amper drie vrouwelijke kandidaten.

"Vroeger kwisten vrouwen niet. Niet op tv en al helemaal niet in de muffe zaaltjes waar zulke kwissen georganiseerd worden. Daar kwamen enkel mannen in groene parka's op af. Tegenwoordig zie je ook daar steeds meer vrouwen. Een zorgwekkende evolutie eigenlijk. Ik ging er altijd van uit dat mannen mochten kwissen terwijl hun vrouwen zich bezig hielden met de belangrijke zaken des levens. Die tijd is helaas voorbij."

Het was trouwens de bedoeling om tot een gelijke man-vrouwverdeling te komen. Maar een aantal vrouwelijke kandidaten in spe weigerde overstag te gaan, ondanks herhaaldelijke pogingen van de presentator. "Ik heb zowel Goedele Wachters, Hanne Decoutere als Martine Tanghe gestalkt. Maar geen van de drie wou." An Lemmens wou wel, maar mocht als VTM-gezicht niet. "Jammer, An is nochtans een heel goede kwisser", zegt Van Looy. "En ik kan het weten want ze heeft ooit in een aflevering van Blokken de vloer met me aangeveegd."

De kandidatenlijst is niet alleen vrouwelijker maar ook internationaler dan ooit. Met Gordon, Jan Jaap van der Wal, Dr. Chris van der Linden, die we in Topdokters leerden kennen, en Josje Huisman staan er deze keer vier Nederlanders aan de start. En met kok Dagny Ros Asmundsdottir doet er voor het eerst een IJslandse mee. Van Looy: "Wie weet wordt dit wel het jaar waarin er een buitenlander de slimste mens wordt?" Of misschien gaat er wel een Waal met die eer lopen. Raoul Hedebouw, die aan het hoofd staat van de Waalse tegenhanger van PVDA, is de onbekendste naam op de lijst. "De eerste communist in het programma", zegt Van Looy. "Benieuwd of hij ook zijn seconden met de andere kandidaten deelt."

Het samenstellen van het deelnemersveld is volgens Van Looy een vorm van hogere wiskunde. "Je moet niet alleen je kandidaten hebben, ze moeten ook op het juiste moment in het programma komen. Niet te veel acteurs in dezelfde week, niet te veel grappige mensen samen, niet alle vrouwen bijeen en ook de favorieten hou je liefst een beetje uit elkaar. Vergelijk het met het mixen van de perfecte cocktail en daar worden we steeds bedrevener in. We weten steeds beter welke ingrediënten we nodig hebben, alleen zijn het helaas geen dingen die je in Delhaize vindt."

De te kloppen Mol

Over favorieten spreekt Van Looy zich liever niet uit. "Als ik iets voorspel komt het meestal niet uit." Na wat aandringen volgt dan toch een naam. "Gilles Van Bouwel wordt volgens mij de te kloppen man. Als je over de stalen zenuwen beschikt om de Mol te kunnen zijn, dan kan je ook De slimste mens winnen. Vooral omdat in zijn geval stalen zenuwen gekoppeld zijn aan een brede kennis."

Gilles Van Bouwel Beeld VIER
Gilles Van BouwelBeeld VIER

De 34 bollebozen

Jonas Geirnaert

Deze grote vriendelijke reus leerde zijn volk hopen op neveneffecten, regeerde in de De Ideale Wereld en zal volgend jaar de wereld verbazen met zijn fictiereeks De Dag.

Jonas Geirnaert Beeld VIER
Jonas GeirnaertBeeld VIER

Gordon

De Nederlandse mijnheer Gordon Heuckeroth is nu al één van de toppers van het seizoen, al was het maar omdat ie bij een band met die naam zong. Tevens ondernemer en presentator van maatschappelijke duidingsprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Hotter Than my Daughter.

Kim Gevaert

Nu ze eindelijk een gouden medaille heeft gehaald, is de winnaarshonger van Kim terug geactiveerd. Als je Goud kan halen op de Olympische Spelen, dan ben je wellicht klaar voor een trapje hoger, met name de titel van Slimste Mens ter Wereld.

Dirk Van Tichelt

Sla er de Chinese Horoscoop maar op na, het is het jaar van De Bronzen Beer, de Beer van Brecht. Judoka Dirk Van Tichelt slaagde er in om een Olympische medaille te verwekken én een baby te halen in één en hetzelfde jaar.

Dirk Van Tichelt Beeld VIER
Dirk Van TicheltBeeld VIER

Rik Verheye

Zijn tanden zijn gepoetst, hij is proper van onder en ook in het kopje van de blonde Rik Verheye alias Jay Vleugels uit Callboys is alles mooi geordend.

Olga Leyers

Jan Leyers mag dan al veel schone liedjes geschreven en geproduceerd hebben, zijn grootste verdienste voor de Vlaamse Media is toch de productie van vier prachtige dochters, waarvan deze jongste, Olga, de aanwezigen in de studio zal verblijden met haar verblindende schoonheid en sprankelende wijsheid.

Sam Gooris

Sam Gooris zingt adviezen over hoe je tuin het best te onderhouden door het gras te laten groeien, maar grossiert ook in existentiële levenswijsheden, getuige diens aforisme: ‘Moeten moet je maar twee dingen: doodgaan, en op tijd op de wc geraken’.

Tomas De Soete

Is de drummer van het rockgroepje Autopilot, en vader van inmiddels vier kinderen. U kan hem ook kennen als de man van Siska Schoeters. Hij schitterde bij Studio Brussel en blonk bij Café Corsari. Nu werkt hij, net zoals Helmut Lotti, in stilte aan een comeback waar u U tegen zal kunnen zeggen.

Tomas De Soete Beeld VIER
Tomas De SoeteBeeld VIER

Philippe Muyters

In 2009 stelde deze Minister van Innovatie voor om anders te gaan tellen met zijn uitspraak: ‘Voor diegenen die kunnen tellen is 35 en 72 117’. In verschillende secundaire scholen is deze methode inmiddels ingeburgerd en staat ze bekend als het Muytrisch Stelsel.

Piet Goddaer / Ozark Henry

Hij mocht zelfs David Bowie tot zijn fans rekenen, en toch werd er de afgelopen 10 jaar maar 1 jongen in Vlaanderen geboren die Ozark gedoopt werd. Zijn reputatie kennend zal deze elegische en enigmatische muzikant wellicht met blote voeten de arena betreden, strategisch sowieso al een sterke eerste stap.

Dagny Ros Asmundsdottir

Deze Mevrouw Ros is prachtig blond en wie de bijzonder charmante en ontwapenende Ijslandse Dagny leert kennen, hoopt dat er dit jaar nog een vluchtelingenstroom op gang komt vanuit Reykjavik richting Antwerpen. Op Njam laat ze ons kennismaken met al het lekkers uit haar land.

Axel Daeseleire

Nadat deze niet van enig machismo gespeende man al ettelijke keren opgelicht werd door en op VTM, is deze heerlijke rasacteur met een licht Antwerpse tongval toe aan een eerlijke quiz, waar ‘Auchw’ als antwoord niet zal volstaan.

Ihsane Chioua Lekhli

In 1985 veroverden in Cambodja Viëtnamese invasietroepen het hoofdkwartier van de Rode Khmer, en kwam in Temse Ihsane Chioua Lekhli ter wereld. God zag haar in de Zevende dag en zag dat het goed was.

Ihsane Chioua Lekhli Beeld VIER
Ihsane Chioua LekhliBeeld VIER

Kris Wauters

Deze gitarist en songsmid van Groep Wauters verdient de Nobelprijs, geeft vonken en vuur en zorgt voor momenten die eeuwig zouden moeten blijven duren. Hopelijk moeten we niet te snel afscheid nemen van deze vriend.

Gilles Van Bouwel

Hij bleek eerder dit jaar al slim genoeg om de Mol te zijn, ging als callboy met de mooiste vrouwen op stap voor Glammertime, maar is vooral hard aan het trainen om na Gilles De Coster als tweede Gilles Slimste Mens ter Wereld te worden.

Bart Vanneste / Freddy De Vadder

Alleen kenners zien het verschil tussen de mens Bart Vanneste en het typetje Freddy De Vadder, het centrale karakter uit de succesvolle Canvasreeks Bevergem. Qua diepte van stemgeluid wordt ie enkel geëvenaard door iconen als Frans Verleyen en Barry White.

Andrea Croonenberghs

Twee decennia lang duurde het innige huwelijk tussen de openbare omroep en deze immer jeugdige Genkse, jaren vol zang, dans, acteer-en andere presentaties. Gisteren nog uw omroepster, vandaag een te duchten kandidate.

Andrea Croonenberghs Beeld VIER
Andrea CroonenberghsBeeld VIER

Dr. Chris van der Linden

Met step ging ie door de gangen van het ziekenhuis, met stip wordt ie getipt als topkandidaat, deze Topdokter die onder meer Tourette behandelt, het syndroom waarvan een mogelijk symptoom vulgair vuilbekken is. Hij zal dus kunnen bijklussen in het programma.

Julie Van den Steen

Getalenteerde radiopresentatrice en aankomend televisietalent. Ze zit al enkele jaren naast Peter Van de Veire in diens grote Ochtendshow al van ’s ochtends vroeg te stralen, en gaat straks met Slimste Mens Freek Braeckman samenwerken voor het programma Truken van de Foor, wat haar nu al het slimste foorwijf maakt dat ooit deelnam.

Bart Tommelein

Zijn politiek talent werd jaren geleden al duidelijk, toen hij samen met Geert Lambert ervoor ijverde om de wagentjes met versnaperingen op de trein te behouden. Inmiddels is deze Oostendenaar viceminister-president van de Vlaamse Regering & Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, en laten die laatste drie nu echt de thema’s zijn waarmee je het ver kan schoppen in het programma.

Eva De Roo

Een televisie heeft ze niet, ’s avonds danst ze liever. Ze is gek op Bob Dylan en Serge Gainsbourg, maar lijkt er niet echt op. Het is altijd lente, niet alleen in de ogen van de tandartsassistente, maar ook in de ogen en de stem van deze Studio Brussel-presentatrice, een bloem zonder taboes.

Eva De Roo Beeld VIER
Eva De RooBeeld VIER

Jan Jaap van der Wal

De beste stuurlui mogen dan al aan wal staan, niet deze jongen. Jan Jaap is een puik geïntegreerde allochtoon van Nederlandse origine. Hij heeft, mede dankzij een hazenlip, een behoorlijk grote mond waar met de regelmaat van een Zwitserse klok grappige zinnen uit komen.

Meyrem Almaci

De presentator van het programma bereidt zich voor om goed te luisteren, want de snelheid waarmee deze ervaren politica spreekt, is nauwelijks bij te houden. Gelukkig is er ongeveer om de vijftig woorden een gulle en zelfs geeneens groene lach waarmee ze haar eigen spraakwaterval tempert.

Louis Talpe

Vrouwen die houden van een man in uniform worden wellicht af en toe nog badend in het vocht wakker met het beeld van agent Toby op de netvliezen, maar onze Spitsbroeder Louis Talpe kreeg ook eeuwige roem door Sterren op de Dansvloer te winnen, en het, net zoals onze presentator, te proberen in Amerika, waar hij schitterde in de serie Of kings and Prophets.

Bieke Ilegems

Zelf heeft ze haar lief al lang gevonden –hij heet Erik Goossens, en is van het type waar je beter geen ruzie mee hebt- maar altruïstisch als ze is helpt deze beeldschone Turnhoutse de Vlaamse single al enkele seizoenen aan een partner, en maakt ze de Antwerpenaar wakker op zondag in het gelijknamige programma.

Bieke Ilegems Beeld VIER
Bieke IlegemsBeeld VIER

Ruben Van Gucht

‘If you can make it here, you can make it anywhere’. Het zou een bordje kunnen zijn op de deur van de sportredactie van de VRT, de haantjeskwekerij die grote talenten voortbracht als Wouter Vandenhaute, Carl Huybrechts, Mark Uytterhoeven, en waar ook Ruben Van Gucht zich inmiddels heeft waargemaakt. Hij kent er alles en iedereen, ook de geheimen van de Kleedkamer.

Tine Reymer

U kan haar kennen als actrice, uit Sedes en Belli, Loft, Team Spirit en De Premier. Maar u zou haar moeten kennen van haar bezwerende, verleidende muziek. Als ze slim is, zingt ze alle antwoorden en laat ze zo, als een moderne Lorelei, alle tegenstanders schipbreuk leiden.

Katrin Kerkhofs

Deze verleidelijke blondine ontsluierde het leven van Rode Duivels in het VIER-programma ‘Duivelse Vrouwen’ en pendelt vandaag tussen ons land en Italië, waar manlief Dries Mertens voor de kost ballen in goals trapt voor Napoli.

Eric Goens

Zijn artikels in de geschreven pers waren vaak ondertekend met de letters ‘ego’, wat enkel voor het gemak was, want deze boomlange journalist en televisiemaker treedt zelf niet gaarne voor het voetlicht en brengt het liefst andere mensen onder de aandacht, in programma’s als Het Huis, Kroost en Niveau 4.

Eric Goens Beeld VIER
Eric GoensBeeld VIER

Josje Huisman

Josje is de dochter van een predikant, en zelf ook een zoekende natuur. Haar zoektocht bracht haar al dansend en zingend naar Vlaanderen, waarbij ze inspirerende mentoren ontmoette als Gert Verhulst en Kevin Janssens, uitstekende coaches voor dit nieuwe avontuur.

Raoul Hedebouw

Zoals een albino een witte zwarte is, zo is Raoul Hedebouw een Vlaamse Waal. Opgevoed in het Nederlands, maar in Wallonië. Deze goedlachse leider van de momenteel erg succesvolle Partij Van De Arbeid wist dus alles over Wallonië en niks over Vlaanderen, tot de jonge vader verzocht werd om deel te nemen aan de Slimste Mens en aan de arbeid ging.

Joris Hessels

Empathie, uw naam is Joris Hessels. Alle soorten ellende kreeg deze acteur uit Sint-Niklaas in Radio Gaga al voorgeschoteld, ellende die hij immer tegemoet trad met vrolijke tred, luisterbereidheid en een glimlach van wang tot wang.

Thomas Buffel

De Buffel is een rund, Thomas Buffel is dat niet. De Genkse aanvaller speelde zomaar eventjes 35 keer bij de Rode Duivels en is van plan ook minstens 35 keer in de Slimste Mens ter Wereld te zitten. 35 keer een minuut. Minstens.

Thomas Buffel Beeld VIER
Thomas BuffelBeeld VIER

Leen Dendievel

Kaat Bomans uit Thuis is een omgebouwde man, maar de actrice die dit personage vertolkt is op en top vrouw, bleek uit de intensieve screentest voor het programma. De Kortrijkzaanse Leen Dendievel is overigens ook assistente in de psychologie, schreef net een boek over liefdesverdriet, maar is op tot op heden wel samen met zanger Udo.

De slimste mens ter wereld, vanaf 17 oktober op VIER

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234