Zondag 26/03/2023

PortretTim Hofman

Deze presentator liet de bom ontploffen bij ‘The Voice’, en niet voor het eerst: wie is Tim Hofman?

Tim Hofman. Beeld ANP
Tim Hofman.Beeld ANP

Dankzij onderzoek van het YouTube-programma BOOS is The Voice of Holland (voorlopig) stilgezet. Presentator Tim Hofman weet vaker de samenleving in beweging te krijgen.

Nienke Schipper

Het blijkt al jaren mis te zijn achter de schermen bij The Voice of Holland. Er is sprake van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bandleider Jeroen Rietbergen heeft zijn wandaden inmiddels bekend en tegen jurylid Ali B is aangifte gedaan. Het schandaal kwam aan het licht door het onlineprogramma BOOS waarvan de uitzending donderdag verschijnt op de website van omroepvereniging BNNVara en op YouTube. Maar wat is dat eigenlijk voor een programma?

Het consumentenprogramma bestaat al sinds 2016 en is inmiddels toe aan het zesde seizoen. In het programma probeert presentator Tim Hofman “boze mensen onboos” te maken. Gedupeerde kijkers kunnen een mail sturen met hun probleem. Hofman confronteert dan samen met sidekick Marije de Roode, de oplichters, instellingen, vastgoedhandelaren, sportscholen, en ander gespuis met hun wandaden. Dat loopt niet altijd goed af.

Presentator kreeg klappen

Zo bezoekt hij een familie die paardenspullen verkoopt via Marktplaats, maar nooit levert. Hij confronteert een slimme zakenman die handelde in cryptovaluta waarvan de waarde plots op miraculeuze wijze verdampte en hij ontmaskerde een pathologische leugenaar die mensen wijsmaakte dat hij kanker had en hen geld ontfutselde. In 2017 brak Hofman bij zo’n confrontatie zijn kaak toen hij in zijn gezicht werd gemept door een boze huisbaas. Twee jaar geleden kreeg Hofman opnieuw klappen, dit keer van rapper Sjors die zich schuldig zou hebben gemaakt aan oplichting.

Het YouTube-kanaal heeft ruim 580.000 abonnees en de filmpjes worden ongeveer even vaak bekeken, en soms zelfs meer dan een miljoen keer. De snelle montage, explainers met grappige tekeningen en vrolijke geluiden trekken voornamelijk jongeren aan. Al is het publiek de laatste seizoenen wel breder geworden. De afleveringen duren ongeveer een halfuur. Het programma wist ook al meerdere prijzen in de wacht te slepen, waaronder twee Televizier-Sterren in 2019 en 2020.

Niet voor het eerst

De onthulling van de affaire bij ‘The Voice’ is niet de eerste keer dat BOOS grensoverschrijdend gedrag bloot legt bij een televisieprogramma. In 2019 ontdekte het programma dat een mannelijke kandidaat zich zou hebben misdragen in De Villa. De realitysoap werd van de buis gehaald en er volgde onderzoeken naar gelijksoortige programma’s zoals Temptation Island en Love Island.

Lees ook

Ex-deelnemers beschrijven sfeer van ‘seksgrapjes’ bij ‘The Voice of Holland’: ‘‘Wat heb jij een geil broekje aan’, zei hij’

En plots is the sky niet langer the limit voor John en Linda de Mol

Naast de wekelijkse programma’s maakt het team van BOOS specials en documentaires. Een van de bekendste is Terug naar je eige land (zonder n) waarmee Hofman het kinderpardon opnieuw op de politieke agenda van Nederland wist te krijgen. Samen met hoofdpersoon Nemr ging Hofman naar Den Haag en confronteerde hij politici. De documentaire zorgde voor ophef en veel asielkinderen, onder wie Nemr, kregen uiteindelijk toch een verblijfsvergunning.

Donderdag komt de aflevering met de onthullingen over The Voice online. Dat er nu al het een en ander is uitgelekt komt omdat het programma de betrokkenen vorige week gevraagd heeft om een reactie. Daarop besloot RTL het heft in eigen handen te nemen en de komende uitzendingen van de talentenjacht voorlopig te schrappen.

Wie is Tim Hofman?

Hofman noemt zichzelf een ‘360 graden mediamaker’ en hij richt zich nadrukkelijk op een online publiek. Hij roept zijn 450.000 volgers op Instagram en zo’n 200.000 op Twitter regelmatig op tot actie bij onrecht of misstanden.

Al sinds 2011 maakt Hofman programma’s voor BNNVara zoals Spuiten en slikken, Je zal het maar hebben en Over mijn lijk. Hij zat regelmatig bij De Wereld Draait Door en werkte mee aan Ranking the Stars en Het Jachtseizoen van StukTV. In 2016 was hij de winnaar van Wie is de Mol?

Hofman laat zich niet graag in een hokje duwen en rebelleert graag tegen het stereotype machoman. Hij werkte in 2019 openhartig mee aan de documentaire Mijn seks is stuk van zijn vriendin Lize Korpershoek, over haar verminderde zin in seks tijdens een lange relatie. Ook poseerde hij naakt en zoenend met collega-presentator Jan Versteegh voor L’Homo.

Zijn stijl en engagement kwamen hem ook op kritiek te staan, onder meer van komiek Marc-Marie Huijbregts die hem beschuldigde van culturele toe-eigening van de homocultuur en last te hebben van een messiascomplex. Daarop reageerde Hofman op Twitter: “Ik heb geen messiascomplex, net als het overgrote deel van alle opiniemakers, dopamineverslaafden en platformbenutters hier. Ik ben wel een Vlaardingse provinciaal met een doodhekel aan scheve machtsverhoudingen, taboe’s en onderdrukkende constructen.”

Hofman is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Televizier-Ring en twee Televizier-Sterren.

Wie vragen heeft of hulp zoekt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik kan terecht bij hulplijn 1712.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234