BoekenrecensiesBoeken
Deze nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard
Meer groen in huis
De hashtag #indoorjungle levert op Instagram een miljoen hits op, #plantsmakepeoplehappy 4,1 miljoen en #plantsofinstagram een dikke 34 miljoen. Wie hip wil zijn, gaat dus maar beter aan het verpotten, stekken en bemesten. Maar één zielige sanseveria maakt van de woonkamer nog geen groene oase. Hoe dat wel moet, daar helpt het boek Indoor Jungle bij.
De Australische Lauren Camilleri en Sophie Kaplan geven niet enkel verzorgingsadvies om de planten in leven te houden. Aan de hand van portretten van plantenfreaks en interieurbeelden van hun persoonlijke indoor jungle, doe je zelf inspiratie op voor meer groen in huis. Klassieke kamerplanten komen aan bod, zoals de monstera en de begonia, maar je maakt ook kennis met ‘de nieuwe lichting’: de sier-yam, geluksklaver of reumatiekplant. De creatie van zo’n indoor jungle heeft meer voeten in de aarde dan zoveel mogelijk planten bijeenzetten, zo benadrukken Camilleri en Kaplan: ‘Het gaat om de perfecte hoeveelheid groen die bij jouw ruimte en manier van leven past, of het nu een paar opvallende planten zijn, of een appartement met meer planten dan meubels.’
Lauren Camilleri en Sophie Kaplan, Indoor Jungle, Mythras Books, 256 p., 32 euro.
Moord in het paradijs
In De storm neemt John Grisham de lezer mee naar een paradijselijk eiland, waar het culturele leven van de innig tevreden bewoners zich afspeelt rond de boekwinkel van Bruce Cable. Enige smet op dit paradijs: het eiland ligt op de route van menige orkaan, vlak voor de kust van Florida. Maar dat zijn Bruce en zijn vrienden intussen gewend. Als ze na de doortocht van orkaan Leo poolshoogte nemen bij een bevriende thrillerauteur, vinden ze hem dood in zijn tuin. Het manuscript van zijn nieuwste thriller én de vrouw met wie hij de stormnacht doorbracht, zijn verdwenen.
John Grisham, De storm, AW Bruna, 312 p., 20,99 euro.
Op stap met een beer
Decor voor Andrew Krivaks postapocalyptische roman De beer is een naamloze streek in de nabije toekomst. De beschaving is ingestort, de mens uitgestorven, op een vader en zijn dochter na. Terwijl hij haar overlevingstechnieken aanleert, duiken schaarse sporen op van al die ‘anderen’ die verdwenen. Als de vader overlijdt, maakt het 12-jarige meisje een lange tocht naar huis, om hem naast haar moeder te begraven. Ze krijgt daarbij het gezelschap van een beer. De beer is een ode en waarschuwing tegelijk, een letterlijk en figuurlijk fabelachtig boekje. Het is Krivaks derde roman, en de eerste die een Nederlandse vertaling kreeg.
Andrew Krivak, De beer, Querido, 176 p., 18,99 euro. Vertaald door Johannes Jonkers.